Moje życie we Francji

Tłumaczenie: Anna Sak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,1 (482 ocen i 74 opinie) Zobacz oceny
10
26
9
59
8
83
7
177
6
74
5
45
4
9
3
7
2
0
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
My Life in France
data wydania
ISBN
978-83-08-04452-0
liczba stron
476
słowa kluczowe
autobiografia
język
polski
dodał
Snoopy

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej...

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!

Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.

"To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (…). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu" – pisze Julia Child.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 492
PrzyAromacieKawy | 2010-10-03
Na półkach: Ulubione, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 14 sierpnia 2010

Na kartach książki zapisane jest życie Julii Child - jednej z najsławniejszych kucharek w USA - od momentu przyjazdu do Paryża w 1948 roku. Paul, mąż Julii, był dyplomata i sprawował funkcję osoby promującej USA poza granicami kraju. Tym razem miał pomóc Francji w wyjściu z kłopotów powojennych i jednocześnie sprawić, że dyplomaci francuscy i zwykli mieszkańcy kraju zachodniej Europy będą traktować mieszkańców, a przede wszystkim polityków z USA, jak swoich przyjaciół. Paul kochał Francje już wcześniej. Dla Julii był to pierwszy kontakt z krajem. Pokochała go zaraz po pierwszym posiłku. Zakochała się we francuskiej kuchni i na zawsze związała z nią swoje życie. Julia Child - we współpracy (czasem mniejszej, czasem większej) ze swoimi przyjaciółkami zajmowała się przekształceniem kuchni francuskiej do amerykańskich warunków gotowania i amerykańskich obyczajów przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnego smaku. Efekt jest taki, że po przeczytaniu fragmentu i zwykłej bagietce następnego dnia pobiegłam do piekarni i kupiłam na śniadanie zamiast pieczywa razowego oczywiście pulchną bagietkę. Uważajcie także podczas opisu pieczonego kurczaka:)


Idealna Meryl Streep w roli Julii Child
Julia Child była przede wszystkim niezwykła optymistką i kobietą, która wręcz nie dopuszczała do siebie problemów. Na wszystko miała rozwiązanie, nie wpadała w panikę. Realizowała swoje plany i swoje marzenia mając jednocześnie niesamowite wsparcie od męża. Ich małżeństwo zostało przedstawione jako idealne i wierzę, że takie było. Każdy z nich realizował swoje marzenia i spełniał się w tym co robi, miał ogromnie dużo swobody, bardzo dużo wsparcia i akceptacji ze strony swojej drugiej połówki.

Myślę, że nie ma co więcej rozwodzić się nad zaletami książki. Jeśli o mnie chodzi polecam ją wszystkim, którzy nie mają najlepszego nastroju, którzy pragną dobrą lekturę o wartościowych osobach, dla których priorytetem był zawsze człowiek. Nie praca, nie kariera, nie moje własne ja - tylko dobrze spędzony czas.


A na koniec cytat, który idealnie oddaje Julię Child i jej twórczość: "Mam nadzieję, że czytelnicy będą korzystać z mojej książki jak z prywatnej szkoły gotowania. Starałam się nadać przepisom strukturę lekcji, w myśl idei, że nikt nie rodzi się świetnym kucharzem, ale uczy się przez działanie. Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Maszyna do pisania. Kurs kreatywnego pisania

Moja opinia na: https://takieksiazki.blogspot.com/2018/07/katarzyna-bonda-maszyna-do-pisania-kurs.html

zgłoś błąd zgłoś błąd