Moje życie we Francji
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- My Life in France
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2010-06-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-06-14
- Data 1. wydania:
- 2006-04-04
- Liczba stron:
- 476
- Czas czytania
- 7 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-08-04452-0
- Tłumacz:
- Anna Sak
- Tagi:
- autobiografia
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!
Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.
"To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (…). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu" – pisze Julia Child.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 747
- 663
- 222
- 45
- 26
- 19
- 10
- 10
- 9
- 9
Opinia
Na kartach książki zapisane jest życie Julii Child - jednej z najsławniejszych kucharek w USA - od momentu przyjazdu do Paryża w 1948 roku. Paul, mąż Julii, był dyplomata i sprawował funkcję osoby promującej USA poza granicami kraju. Tym razem miał pomóc Francji w wyjściu z kłopotów powojennych i jednocześnie sprawić, że dyplomaci francuscy i zwykli mieszkańcy kraju zachodniej Europy będą traktować mieszkańców, a przede wszystkim polityków z USA, jak swoich przyjaciół. Paul kochał Francje już wcześniej. Dla Julii był to pierwszy kontakt z krajem. Pokochała go zaraz po pierwszym posiłku. Zakochała się we francuskiej kuchni i na zawsze związała z nią swoje życie. Julia Child - we współpracy (czasem mniejszej, czasem większej) ze swoimi przyjaciółkami zajmowała się przekształceniem kuchni francuskiej do amerykańskich warunków gotowania i amerykańskich obyczajów przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnego smaku. Efekt jest taki, że po przeczytaniu fragmentu i zwykłej bagietce następnego dnia pobiegłam do piekarni i kupiłam na śniadanie zamiast pieczywa razowego oczywiście pulchną bagietkę. Uważajcie także podczas opisu pieczonego kurczaka:)
Idealna Meryl Streep w roli Julii Child
Julia Child była przede wszystkim niezwykła optymistką i kobietą, która wręcz nie dopuszczała do siebie problemów. Na wszystko miała rozwiązanie, nie wpadała w panikę. Realizowała swoje plany i swoje marzenia mając jednocześnie niesamowite wsparcie od męża. Ich małżeństwo zostało przedstawione jako idealne i wierzę, że takie było. Każdy z nich realizował swoje marzenia i spełniał się w tym co robi, miał ogromnie dużo swobody, bardzo dużo wsparcia i akceptacji ze strony swojej drugiej połówki.
Myślę, że nie ma co więcej rozwodzić się nad zaletami książki. Jeśli o mnie chodzi polecam ją wszystkim, którzy nie mają najlepszego nastroju, którzy pragną dobrą lekturę o wartościowych osobach, dla których priorytetem był zawsze człowiek. Nie praca, nie kariera, nie moje własne ja - tylko dobrze spędzony czas.
A na koniec cytat, który idealnie oddaje Julię Child i jej twórczość: "Mam nadzieję, że czytelnicy będą korzystać z mojej książki jak z prywatnej szkoły gotowania. Starałam się nadać przepisom strukturę lekcji, w myśl idei, że nikt nie rodzi się świetnym kucharzem, ale uczy się przez działanie. Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"
Na kartach książki zapisane jest życie Julii Child - jednej z najsławniejszych kucharek w USA - od momentu przyjazdu do Paryża w 1948 roku. Paul, mąż Julii, był dyplomata i sprawował funkcję osoby promującej USA poza granicami kraju. Tym razem miał pomóc Francji w wyjściu z kłopotów powojennych i jednocześnie sprawić, że dyplomaci francuscy i zwykli mieszkańcy kraju...
więcej Pokaż mimo to