Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Moje życie we Francji

Tłumaczenie: Anna Sak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,11 (474 ocen i 71 opinii) Zobacz oceny
10
26
9
58
8
83
7
174
6
72
5
44
4
8
3
7
2
0
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
My Life in France
data wydania
ISBN
978-83-08-04452-0
liczba stron
476
słowa kluczowe
autobiografia
język
polski
dodał
Snoopy

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej...

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!

Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.

"To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (…). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu" – pisze Julia Child.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1611
chiave | 2017-05-23
Na półkach: Przeczytane

Książkę kupiłam na dłuższą podróż i jako wypełniacz czasu sprawdziła się znakomicie. Julia Child, która w późniejszych latach stała się uznaną autorką książek kucharskich i poradników, snuje pogodną i dowcipną gawędę o początkach swojej drogi, o gotowaniu, jedzeniu i urokach życia we Francji. Mąż autorki był pracownikiem rządowym USA, więc choć podkreśla ona, że żyli we Francji skromnie, dysponując niewielkimi środkami, w jej wspominkach nie ma nawet cienia trudów życia, jest za to przyjemne spędzanie czasu na doświadczeniach kulinarnych (hobby, nawiasem mówiąc, dość kosztownym), życiu towarzyskim i w podróżach, łączących obie powyższe rzeczy. Jest też trochę egzotyki i pewnej szczególnej dekadencji, np. w opisach słynnych smakoszy owego czasu i ich pozycji w środowisku restauratorów. Tak więc, książkę – choćby dla takich rzeczy – czyta się dobrze. W te sielankowe opowieści wkrada się jednak pewien dysonans, gdy autorka, osoba o poglądach zdecydowanie lewicowych i liberalnych, opuszcza kuchnię i jadalnię i wkracza (na szczęście niezbyt często) na grunt polityki. Szczególnie zgrzytliwie zabrzmiało mi jej pomstowanie na prezydenta Eisenhowera i na republikanizm własnego ojca. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a Julia Child najwyraźniej nie pojęła, że są opinie, których nie powinno się wygłaszać znad porcji foie gras i kieliszka Veuve Clicquot…

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Czuły punkt

Bardzo wciągająca, dynamiczna. W drugiej połowie ciężko się oderwać. Polecam. Świetnie, lekko napisana, z odrobiną humoru i sarkazmu.

zgłoś błąd zgłoś błąd