Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Historia naturalna i moralna jedzenia

Tłumaczenie: Maria Ochab, Anna Matusiak
Seria: Seria z Wagą
Wydawnictwo: W.A.B.
7,53 (19 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
5
8
5
7
4
6
2
5
1
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Histoire Naturelle Et Morale De La Nourriture
data wydania
ISBN
8388221329
liczba stron
672
język
polski
dodała
joanka7

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej...

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity.
Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z "moralną" historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.

[opis wydawcy]

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 184
Flack | 2012-09-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 września 2012

Istnieją drogie książki, których cena nie przekłada się na jakość lub też ogranicza się jedynie do ładnego wydania, czy zdjęć, zaś treść pozostawia wiele do życzenia.

Książka Maguelonne Toussaint-Samat do tej grupy się nie zalicza. Pomimo że jej cena nie jest najniższa, a w środku nie znajdziemy ani jednego obrazka, czy schematu, jej treść spełnia wszelkie życzenia, które mogą pojawić się w nas podczas ściągania tej pozycji ze sklepowej półki.

Książka jest bardzo obszerna, ma blisko 700 stron pisanych niewielką czcionką (która wielokrotnie jest jeszcze zmniejszana). Na każdej z tych stron znajduje się obfita wiedza historyczna, kulturowa oraz językowa. Czytając tę książkę można sobie tylko wyobrazić ile miesięcy bardzo żmudnej pracy należało uczynić, aby ujrzała ona światło dzienne.

Czy warto przeczytać? Oczywiście, wyjaśnia mnóstwo zagadnień, opowiada niesamowite i nierzadko bajeczne historie. Choć trzeba poświęcić na nią sporo czasu, z pewnością jest tego warta. Podobnie jak swojej ceny.

Jedna uwaga - autorka jest Francuzką, więc najwięcej historii związanych jest z Francją. Oczywiście nie tylko, starożytność jest opisywana równie obszernie, ale trzeba mieć to na uwadze, że poszczególnych danych kiedy, gdzie i w jaki sposób dany przysmak trafił na polskie stoły, raczej nie znajdziemy.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Powód, by oddychać

Przeczytałam całą serię "oddechów" i cóż? Czytając książkę za książką, czuję się już zmęczona Emmą i Evanem. Dobrze, że to już koniec - choć...

zgłoś błąd zgłoś błąd