Dołącz do nas! To proste.
» Własna biblioteczka
» System rekomendacji
» Zobacz, co czytają znajomi
» 100 tys. zarejestrowanych użytkowników
» 139 tys. książek
» Ponad 229 tys. recenzji
Stwórz własną internetową biblioteczkę,
pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!

Władca Pierścieni

Autor:

więcej informacji
tłumaczenie: Jerzy Łoziński
tytuł oryginału: The Lord of the Rings
wydawnictwo: Zysk i S-ka
data wydania: 2002 (data przybliżona)
ISBN: 83-7298-108-6
liczba stron: 1310
język: polski
typ: papier
dodał: szati
8.04 (1850 ocen i 83 opinie)

Kup książkę
Cena od 109,00 zł

Obecne wydanie Władcy Pierścieni J.R.R.Tolkiena, wbrew woli tłumacza, lecz za jego zgodą, różni się od poprzedniego wprowadzeniem nazw własnych oraz niektórych terminów dotychczas powszechnie używanyc... Obecne wydanie Władcy Pierścieni J.R.R.Tolkiena, wbrew woli tłumacza, lecz za jego zgodą, różni się od poprzedniego wprowadzeniem nazw własnych oraz niektórych terminów dotychczas powszechnie używanych. Celem tego zabiegu było umożliwienie zapoznania się z powieścią Tolkiena tym czytelnikom, widzom oraz graczom, którzy preferują lub przyzwyczaili się do wcześniejszych rozwiązań terminologicznych. Wydawca podkreśla jednocześnie, iż zdecydowana większość propozycji terminologicznych tłumacza jest mu bliższa. Kunszt i kultura języka oraz bogactwo wyobraźni Jerzego Łozińskiego zostały docenione przez czytelników, którzy nie tylko w nieporównywalnie wyższej liczbie egzemplarzy zakupili naszą wersję, ale także przyznali naszej edycji Władcy Pierścieni Nagrodę Sinksa 2000. pokaż więcej.

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Moja ocena:
Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Dyskusje o książce
 (8)

Opinie czytelników

Tłumaczenie Łozińskiego jest nie do przyjęcia.

Arcydzieło literatury. Książki najbliższe memu sercu. Dzięki nim zaczęła się moja przygoda i podróż w świat fantasy. Niesamowity klimat, niesamowici bohaterowie, niesamowicie wykreowany świat, niesamowita fabuła ;D Nai tiruvantel ar varyuvantel i Valar tielyanna nu vilya.

Na półkach: Przeczytane, Lista życzeń
Przeczytana: 25 maja, 2010

do chwili obecnej przeczytane 14 razy. I na tym się nie skończy

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, 2011
Przeczytana: 04 czerwca, 2011

Kto by nie znał J.R.R. Tolkiena i nigdy nie spotkał się z jedną z jego książek na półce w bibliotece czy księgarni. Światowej sławy autor "Władców Pierścieni" ma własny język, którym zachwyca czytelników. Spotkałam się z takimi komentarzami, jak: "Za długie opisy, które przynudzają" czy "Za ciężki język, aby móc się wczuć w atmosferę historii", a przecież to jest w nim najlepsze.

Pierwsza część trylogii zabiera nas w podróż, gdzie Frodo, którego wujkiem był znany z "Hobbita" Bilbo i który stał się nowym posiadaczem Pierścienia, musi zmagać się z wieloma niebezpieczeństwami. Wraz z towarzyszami przemierza zdradliwe tereny, a tuż za nimi skradają się dziwne stwory, których celem jest odebranie Pierścienia, przez który może zginąć wielu.

Tolkien czaruje swoimi długimi, ale wspaniałymi opisami, które pozwalają mi lepiej poznać stworzony przez niego świat. Zaczynam wierzyć, że bohaterowie naprawdę istnieją, przemierzając magiczny świat, zasnuty mgłą grozy.

Już nie mogę doczekać się, aż poznam kolejne części "Władców Pierścieni" i znowu prześledzę losy dzielnych bohaterów.

||otro-mundooo.blogspot.com||

Na półkach: Przeczytane

Nie ma co ukrywać, przeczytałem tuż przed premierą filmu, żeby mieć porównanie. Poprzednio bodajże sześć razy podchodziłem do czytania, i nigdy nie udało mi się przedrzeć dalej niż przygotowania do wyprawy. Na szczęście okazało się, że kiedy już w końcu bractwo pierścienia wyrusza w swoją niebezpieczną peregrynację, sprawy zaczynają nabierać odpowiedniego tempa. Na Zachodzie, zwłaszcza w krajach anglojęzycznych, "Władca Pierścieni" uchodzi za najlepszą książkę świata, i otoczony jest niemal kultem. Ja osobiście nie uległem jej aż tak, nie zafascynowała mnie wyjątkowo, tym niemniej czytało się naprawdę nieźle, i ogólne wrażenie pozostało bardzo dobre. Fani fantastyki i tak przeczytają, pozostali natomiast mogą spokojnie zaryzykować lekturę, bo jeśli odrzuci się elfy, hobbity, orki i cały ten świat, to pozostaje opowieść o heroizmie, wojnie, honorze, przyjaźni, o człowieczeństwie z jego dobrymi i złymi stronami. Dobra książka.

Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Takie książki są niebezpieczne. Jak zaczęłam pierwszy tom, to już nosa z książki nie mogłam wyciągnąć. Przeczytałam wszystkie części jednym tchem. Świetna proza. Tolkien, jak nikt inny, potrafił stworzyć "prawdziwy" fantastyczny świat wraz z wyrazistymi postaciami. Rozmach wyobraźni zapiera dech w piersiach, a czytelnik zaciska mocno kciuki, by Frodowi udało się dopiąć celu. Świetna lektura na zimowe popołudnia.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Mój ulubiony autor i wspaniała książka. Zręczność z jaką ten nieprzeciętnie wykształcony i oczytany pisarz(zwłaszcza w tematach i wątkach, jakie porusza w swoich książkach) pochłaniającym czytelnika językiem namalował ogromny, fantastyczny świat chciwych, ale sympatycznych krasnoludów, tajemniczych czarodzieji, pięknych i dostojnych elfów, dumnych i odważnych ludzi, odrażających orków i wzruszających hobbitów, świat pełen szczegółów sprawiających, że przewracając ostatnią stronę każdej książki ma się wrażenie jakby żegnało się z jakimś przepięknym, dziecinnym marzeniem, które pozostawi w duszy ślad po odciskach stóp mitycznych stworzeń, biegnących po lesie na ratunek przyjaciołom, to wszystko sprawiło, że twórczość pana Tolkiena stała się przełomem w sztuce kreowania światów fantastycznych i niedoścignionym wzorem dla prawie wszystkich współczesnych pisarzy. Jemu to zawdzięczamy tę literaturę fantasy jaką znamy dzisiaj z książek Rowling, Pratchetta, Meyera i wielu, wielu innych pisarzy. Wspaniałe wzory, prastare baśnie, tajemnicze siły, żywioły, przykłady bohaterstwa, poświęcenia i prawdziwej przyjaźni zawarte w Hobbicie i trylogii Władcy Pierścieni na zawsze pozostaną głęboko wyryte w duszach tych wszystkich ludzi tęskniących za światem pełnym złych mocy, ale i o wiele potężniejszych pokładów dobra, drzemiących w szlachetnych sercach, którzy nie dali się skusić lenistwu i przetrwali momentami obfite, niezbędne opisy...

Przeczytana: maj, 2009

Książka (mam na myśli całą trylogię) mimo, że opowiada o bohaterach żyjących w świecie fantazji zawiera uniwersalne przesłanie. Fabuła jest wielowątkowa, akcja wartka, wciągająca i niejednokrotnie wzruszająca czytelnika. Autor wykorzystując fantastyczny świat i jego mieszkańców stworzył miejsce akcji dla wojny toczącej się pomiędzy dobrem a złem, w której na uczestników (zwłaszcza tych stojących po stronie "dobra") czyha wiele pułapek i pokus. Muszą oni zawierzyć sile przyjaźni, zwalczyć chęć realizowania własnych, korzystnych interesów i bronić dobrych wartości. Trylogia nadaje się na lekturę dla czytelników każdego pokolenia.

Na półkach: Przeczytane

To jest książka do, której będę wracał wielokrotnie. Jak wziąłem ją do ręki, usłyszałem od Pewnej Osoby " nie dasz rady, nie przebrniesz, ciężki język, opisy ciągnące się w nieskończoność". Uwierzyłem, ale postanowiłem spróbować. Zacząłem czytać, okazało się, że właśnie początkowe opisy rodzin hobbitów, ich historia itp. zafascynowały mnie. Nigdy nie czytałem tak dobrej książki, chciałbym kiedyś trafić równie piękną historię, opowiedzianą tak jakby to wszystko się kiedyś wydarzyło. Język Tolkiena sprawia, że zaczynam wieżyć w to, że Frodo, Smeagol i inni istnieją...

Przeczytana: 2009 rok

Wiadomo-klasyka. Tolkien idealnie opisał ten wyjątkowy świat, chociaż można trafić na fatalne tłumaczenie i nie ulec temu czarowi.. Opisany wpływ zła na człowieka,niesamowicie to widać w trzeciej części,na sam koniec,gdy ktoś ma coś zrobić ;) ( nie chcę nic zdradzać)
Każdy bez wyjątku powinien przeczytać te książki,bo to po prostu klasyka!
POLECAM!

Na półkach: Teraz czytam, Ulubione
Przeczytana: październik, 2010

Ten tolkienowski świat po prostu mnie zachwycił. Tolkien bez dwóch zdań to król fantasy. Wprowadził do literatury wiele nowych postaci min.krasnoludy, stworzył świat tak zaludniony i pełny jak rzeczywisty.Posiada tylko jeden minus- jest zdecydowanie za krótka.

Przeczytana: 16 października, 2009

Wybitne dzieło literackie. Czytając, stawałam się mieszkanką Śródziemia, przeżywałam wszystkie emocje bohaterów, miałam ochotę podnieść się z kanapy i walczyć o wolność dla wszystkich ras świata wykreowanego przez Tolkiena. Polecam serdecznie.

Przeczytana: 2008 rok

Ta książka to klasyka fantastyki, ale polecam ją wszystkim. Warto też obejrzeć film.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Grzech nie znać, tym bardziej fanom literatury.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Rok 2011
Przeczytana: 23 maja, 2011

Książka jett fantastyczna. Pod każdym tego słowa znaczeniem. Bardzo mi się podoba. Naprawdę wciągająca. Polecam każdemu. Można ją czytać i czytać i się nie nudzi. Uwielbiam się zagłębiać w Tolkienowski świat elfów, hobbitówi, krasnoludów i wielu wielu innych bajecznych stworzeń.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Gdybym na bezludną wyspę mogła zabrac jedną książkę - to byłaby ta... Czytana wielokrotnie, zawsze wraca, gdy wiatr w oczy wieje.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Ukochana, cudowna, magiczna, wyjątkowa.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Przyznaję się bez bicia, że po książkę sięgnęłam dopiero po zapoznaniu się z ekranizacją (którą oglądałam +/- kilkadziesiąt razy), ale jestem po prostu zachwycona. Wspaniała trylogia, którą mimo pokaźnej ilości stron czyta się jednym tchem, wręcz "połyka" kolejne rozdziały tracąc poczucie czasu i rzeczywistości myślami będąc gdzieś w Śródziemiu razem z Frodo i resztą bohaterów. Arcydzieło pod każdym względem, które po prostu trzeba znać. Trudno będzie mi znaleźć powieść, która przegoni, albo przynajmniej dorówna temu poziomem. Najlepsza książka tego typu jaką przeczytałam i przeczytam pewnie jeszcze nie jeden raz.

Na półkach: Przeczytane, Warte powrotu

Na dzień dzisiejszy jesteśmy kilka lat po premierze ekranizacji "Władcy pierścienia", więc temat powieści został rozdmuchany i rozchuchany na wszystkie strony świata, ale wie o tym każdy, kto z książką miał do czynienia, że jest to dzieło arcywybitne. Bezapelacyjnie trylogię Tolkiena trzeba znać. Wstyd by było umierać nie przeczytawszy przedtem niesamowitej historii świata stworzonego przez jakże wspaniałego artystę.
Podobno dobra książką to taka, w której nie ma ani jednego niepotrzebnego zdania. Tolkien stworzył opowieść, w której nie znajdzie się choćby jednego niepotrzebnego słowa.