Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Tytuł oryginału:
- Catching Fire. How Cooking Made Us Human
- Wydawnictwo:
- CiS
- Data wydania:
- 2009-11-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-11-19
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788385458388
- Tłumacz:
- Anna Eichler, Magdalena Kawalec
- Tagi:
- ewolucja
Już od czasów Karola Darwina uczeni ewolucyjny sukces człowieka przypisywali właściwej naszemu gatunkowi inteligencji i zdolnościom do adaptacji do różnych środowisk. Profesor Richard Wrangham, biolog z Harvardu i jeden z najwyżej dziś cenionych antropologów, w swojej najnowszej książce (wydanie amerykańskie maj 2009) proponuje jednak odmienne, znacznie bardziej biologiczne i lepiej udokumentowane spojrzenie na ewolucyjną historię rodzaju Homo i naszego gatunku, spojrzenie, które powinno znacząco zmienić również nasze podejście do problemów dziś nurtujących ludzkość, jak choćby powszechna epidemia otyłości. Profesor Wrangham, z charakterystyczną dla siebie erudycją, operując olbrzymim i wyczerpującym materiałem dowodowym, obejmującym zarówno świadectwa archeologiczne, jak antropologiczne, etnograficzne i biologiczne, dowodzi, że przełomowy moment w historii gatunku ludzkiego nastąpił około miliona ośmiuset tysięcy lat temu, kiedy nasi przodkowie opanowali ogień i przeszli z diety surowej na gotowaną. Wówczas to u Homo erectus - który w zasadzie w tym ujęciu powinien zostać nazwany Homo gastronomicus - zaczęły pojawiać się ewolucyjne, anatomiczne i psychologiczne adaptacje, a ostatecznym efektem tych przemian były narodziny Homo sapiens, człowieka współczesnego, z rozwiniętym mózgiem i bogatym życiem społecznym. U zarania ludzkości stał nie Człowiek?Łowca, dowodzi profesor Wrangham, ale Człowiek?Kucharz. To ogień ukształtował naszą biologię i naszą psychologię, a skutki tego do dziś widoczne są w naszej anatomii i w naszych społeczeństwach. Walka o ogień to lektura dla wszystkich, którzy interesują się naszą ewolucyjną historią, i dla wszystkich, którzy interesują się naszą całkiem współczesną dietą.
[opis wydawcy]
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 121
- 69
- 30
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Zajmująca lektura. Opracowanie zasadniczo antropologiczne, dotyczące ewolucyjnego rozwoju człowieka, dotykające też kwestii etnologii, etnografii i kultury. Momentami obrazuje, do jakiego stopnia dawne, pierwotne wręcz przyzwyczajenia pierwszych ludzi do chwili obecnej oddziałują na, wydawałoby się, nowoczesne, cywilizowane społeczeństwa. W żadnej mierze nie jest to sucha naukowa książka, naszpikowana danymi liczbowymi i tabelami, ale wciągająca, interesująca książka, poszerzająca horyzonty czytelnika. Mówi się, że podróże kształcą. Ta podróż przez wieki była bardzo pouczająca.
Zajmująca lektura. Opracowanie zasadniczo antropologiczne, dotyczące ewolucyjnego rozwoju człowieka, dotykające też kwestii etnologii, etnografii i kultury. Momentami obrazuje, do jakiego stopnia dawne, pierwotne wręcz przyzwyczajenia pierwszych ludzi do chwili obecnej oddziałują na, wydawałoby się, nowoczesne, cywilizowane społeczeństwa. W żadnej mierze nie jest to sucha...
więcej Pokaż mimo to