Sztuka podstępu. Łamałem ludzi, nie hasła
Sensacyjne historie opisane w książce pomogą w obronie przed najpoważniejszym zagrożeniem bezpieczeństwa - ludzką naturą.
Moja Biblioteczka
Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Opinie czytelników
(27)
Książka ta jest swoistym studium przypadku z zakresu bezpieczeństwa i ochrony danych. Kolejne rozdziały przedstawiają krok po kroku kolejno cel ataku hakera, przygotowania, sam atak oraz głęboką analizę i wnioski jak można zapobiec podobnym atakom.
Książka ta to nie jest poradnik z cyklu "Jak napisać program hakerski i włamać się na serwer" tylko zbiór opowieści, w których główną rolę odgrywa odpowiednia perswazja, socjotechnika i czynnik słabości ludzkiej... bo przecież po co spędzać rok czasu nad pisaniem skomplikowanego algorytmu łamiącego hasło, skoro można po prostu zadzwonić do odpowiedniej osoby i wprost się o nie spytać? Oczywiście przed tą rozmową należy się odpowiednio do niej przygotować.
Muszę przyznać, że niektóre opisane sztuczki są nieco przestarzałe i w dzisiejszych czasach niemożliwe do wykonania, jednak nie zmienia to faktu, że książka jest jedyna w swoim rodzaju i warto ją przeczytać.
Ciekawe spojrzenie na bezpieczeństwo w firmie. Dużo przykładów, praktycznych rad.
Przedstawione uwagi można zastosować również w życiu prywatnym podczas korzystania z internetu, rozmów telefonicznych z przypadkowymi osobami, podpisywania wszelkiego rodzaju umów.
Gdzie kupić?
selkar.pl