Sztuka podstępu. Łamałem ludzi, nie hasła

Autor: Kevin Mitnick, William L. Simon

liczba stron: 380
język: polski
typ: papier
dodał: Robert
średnia ocena 3,45 (oceniło 11 czytelników)

Sensacyjne historie opisane w książce pomogą w obronie przed najpoważniejszym zagrożeniem bezpieczeństwa - ludzką naturą.

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Moja ocena:

Opinie znajomych

Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się

Dyskusje o książce

Opinie czytelników

(27)
Na półkach: Przeczytane

Książka ta jest swoistym studium przypadku z zakresu bezpieczeństwa i ochrony danych. Kolejne rozdziały przedstawiają krok po kroku kolejno cel ataku hakera, przygotowania, sam atak oraz głęboką analizę i wnioski jak można zapobiec podobnym atakom.

Książka ta to nie jest poradnik z cyklu "Jak napisać program hakerski i włamać się na serwer" tylko zbiór opowieści, w których główną rolę odgrywa odpowiednia perswazja, socjotechnika i czynnik słabości ludzkiej... bo przecież po co spędzać rok czasu nad pisaniem skomplikowanego algorytmu łamiącego hasło, skoro można po prostu zadzwonić do odpowiedniej osoby i wprost się o nie spytać? Oczywiście przed tą rozmową należy się odpowiednio do niej przygotować.

Muszę przyznać, że niektóre opisane sztuczki są nieco przestarzałe i w dzisiejszych czasach niemożliwe do wykonania, jednak nie zmienia to faktu, że książka jest jedyna w swoim rodzaju i warto ją przeczytać.

Na półkach: Przeczytane

Ciekawe spojrzenie na bezpieczeństwo w firmie. Dużo przykładów, praktycznych rad.
Przedstawione uwagi można zastosować również w życiu prywatnym podczas korzystania z internetu, rozmów telefonicznych z przypadkowymi osobami, podpisywania wszelkiego rodzaju umów.

Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: marzec, 2003