Dołącz do nas! To proste.
» Własna biblioteczka
» System rekomendacji
» Zobacz, co czytają znajomi
» 100 tys. zarejestrowanych użytkowników
» 139 tys. książek
» Ponad 229 tys. recenzji
Stwórz własną internetową biblioteczkę,
pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!

Opowieści z Ziemiomorza

Autor:

więcej informacji
tłumaczenie: Paulina Braiter
tytuł oryginału: Tales from Earthsea
seria/cykl wydawniczy: Ziemiomorze tom 5
wydawnictwo: Książnica, Katowice
data wydania: 2008 (data przybliżona)
ISBN: 9788324576562
liczba stron: 280
słowa kluczowe: Opowieści, Ziemiomorze
język: polski
typ: papier
6.79 (209 ocen i 5 opinii)

Autorka po latach powraca do stworzonego przez siebie świata i postaci w opowiadaniach tworzących tom Opowieści z Ziemiomorza. Pięć epizodów z bogatych dziejów Archipelagu odsłania kolejne tajemnice m... Autorka po latach powraca do stworzonego przez siebie świata i postaci w opowiadaniach tworzących tom Opowieści z Ziemiomorza. Pięć epizodów z bogatych dziejów Archipelagu odsłania kolejne tajemnice magicznego świata. Jakie były początki szkoły czarnoksiężników na Roke? Co się stało z Mistrzem Przywołań, Thorionem, gdy powrócił z krainy umarłych? Jakie jeszcze przygody przeżył Arcymag Ged? O tym wszystkim opowiadają kolejne historie z tego tomu. pokaż więcej.

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Moja ocena:
Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Dyskusje o książce
 (2)

Opinie czytelników
Przeczytana: 2005 rok

Chyba zrobiłam ten błąd, bo przeczytałam ją na samym starcie podróży z Ursulą K. Le Guin, a dopiero potem wzięłam się za całą serię, zaczynającą się, naturalnie, od "Czarnoksiężnika z Archipelagu".
Nie zrozumiałam za wiele, nie umiałam odnieść się do niektórych sytuacji, ale i tak - jeśli mam być szczera - nie zachwiało to mojego przychylnego spojrzenia na całą treść, nawet jeśli tworzyły ją zbite, różnorodne historie ludzi wziętych po dokładnej selekcji spośród całej tamtejszej społeczności.
Zero nudy, choć może i zero pociągu. Ot, książka dobra do przeczytania, ale teraz już wiem, że zupełnie inaczej odbieram ją po zapoznaniu się z właściwą serią, na której "Opowieści..." się opierały.

Przeczytana: 22 października, 2011

Jak na razie - moim zdaniem - najgorsza część cyklu.

"Opowieści z Ziemiomorza" to jak sam tytuł wskazuje - kolejna część z cyklu "Ziemiomorze" autorki Ursuli K. Le Guin. Tym razem tom składa się z kilku opowieści, które w sumie łączy niewiele. "Wydra" to geneza założenia Roke, środkowe opowieści dotyczą historii kilku magów i nie-magów. W jednej z nich spotykamy się z Gedem, za czasów kiedy był Arcymagiem; w jeszcze innej widzimy się ze zmarłym bohaterem z księgi "Tehanu"... Dopiero ostatnie opowiadanie w pewnym stopniu "zahacza" o wydarzenia z "Tehanu" i troszkę pogłębia naszą wiedzę na temat co mogło wydarzyć się po koronacji króla Lebanena... Jednym słowem - kilka historii uszeregowanych pod względem chronologicznym, jednak tak naprawdę niezbyt przydatnych, jeśli interesują nas dalsze losy Geda, króla Lebanena i Tehanu...
Byłam troszkę zawiedziona lekturą. Nieszczególnie mnie interesowała i miałam momenty kiedy odkładałam ją z powrotem na półkę i sięgałam po inną książkę. Kiedy byłam już prawie przy końcówce (zostało mi ostatni opowiadanie) zrezygnowałam z "OzZ" i przeczytałam 2 inne książki. Powróciłam jednak do czytania wczoraj i mile zaskoczona, skończyłam czytać dziś rano. Wyjątkowo dobre okazało się 1 i ostatnie opowiadanie. Polecam;)

Przeczytana: 22 lutego, 2012

Nie spodziewałam się po tej pozycji niczego interesującego, a jednak (po raz kolejny) sianie przeze mnie defetyzmu na niewiele się zdało, bowiem dzieło Le Guin obroniło się samo. Każda opowieść niesie w sobie dawkę bólu i słodyczy, mądrości prostej, jednak nie będącej jednocześnie nachalną. Stanowi wspaniałe uzupełnienie reszty tomów, bowiem jest to kompendium historii wcześniej niedopowiedzianych. Naprawdę polecam.

Przeczytana: luty, 2012

Fenomen stylu Le Guin polega chyba na tym, że pisze bardzo prosto, a jednak tak obrazowo, że momentalnie przed oczami staje cały ziemiomorski świat. Przewracając kolejne strony coraz bardziej zanurzamy się w ciepły, słoneczny klimat sielskich wysepek osnutych w wszechobecną magię i historię. Doskonała książka, stanowiąca zbiór spójnych opowiadań, uzupełniających cykl o Ziemiomorzu.

Przeczytana: 10 sierpnia, 2011

Zbiór opowiadań. które właściwie są dalszą częścią historii. Napisane oczywiście bardzo dobrze i fajnie się to czyta. Ale ja nie mogę się oprzeć wrażeniu, że zbiór opowiadań został napisany dlatego, że wcześniej brakowało pomysłu na powiązanie ze sobą poprzednich tomów cyklu.

Na półkach: Przeczytane, 2012
Przeczytana: 2012 rok

Przeczytana: 06 sierpnia, 2008

Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Przeczytana: 21 kwietnia, 2012

Przeczytana: kwiecień, 2011