Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Okładka książki Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej
Michał Kuźmiński Wydawnictwo: Znak popularnonaukowa
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
popularnonaukowa
Wydawnictwo:
Znak
Data wydania:
2019-01-14
Data 1. wyd. pol.:
2019-01-14
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324055654
Tagi:
historia jedzenie gotowanie sztuka kulinarna antropologia nauka ciekawostki
Średnia ocen

                7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Ruiny Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Michał Kuźmiński
Ocena 0,0
Ruiny Małgorzata Fugiel-K...
Okładka książki Ścigając zło Rozmowy o zbrodni, śledztwie i karze Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Michał Kuźmiński
Ocena 7,6
Ścigając zło R... Małgorzata Fugiel-K...
Okładka książki Opowiem Ci o zbrodni. Historie prawdziwe 4 Igor Brejdygant, Wojciech Chmielarz, Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Katarzyna Grochola, Michał Kuźmiński, Robert Małecki, Joanna Opiat-Bojarska, Jacek Piekiełko
Ocena 6,6
Opowiem Ci o z... Igor Brejdygant, Wo...
Okładka książki Opowiem ci o zbrodni t.3 Katarzyna Bonda, Igor Brejdygant, Wojciech Chmielarz, Max Czornyj, Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Michał Kuźmiński, Bogdan Lach, Robert Małecki, Joanna Opiat-Bojarska
Ocena 6,7
Opowiem ci o z... Katarzyna Bonda, Ig...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
115 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
821
530

Na półkach: ,

Nauka w kuchni, to książka, na którą jeszcze kilka lat temu nie zwróciłabym uwagi i kompletnie nie miałabym chęci jej czytać. Całe szczęście jednak mój rozwój nie zatrzymał się na poziomie studiów i krąg zainteresowań znacznie od tego czasu się powiększył. ;) Dziś książka, która naukowo traktuje o procesach zachodzących w żywności, czy w trakcie jej przygotowywania, okazała się dla mnie objawieniem i szczególnie jeden rozdział przemówił do mnie tak dosadnie, że z pewnością zacznę wykorzystywać go w pracy i szerzej popularyzować tę wiedzę.

Michał Kuźmiński, to dziennikarz zawodowo zajmujący się popularyzowaniem różnych dziedzin nauki. Ten fakt już na wstępie bardzo mnie do tej książki przekonał, bo wiedziałam, że dzięki temu jej język będzie o wiele przystępniejszy, a przekaz ciekawszy. I dokładnie tak było. ;) Nauka w kuchni podzielona jest na osiem rozdziałów i w ramach każdego odnajdziemy różne formy, takie jak mini wywiady, coś na kształt felietonów, przepisy kulinarne opatrzone komentarzami autora. Całość opiera się na mocnych i autentycznych publikacjach naukowych, które z łatwością możemy sprawdzić w przypisach.
Nauka w kuchni jest świetną popularnonaukową pozycją dla kogoś, kogo fascynuje świat jedzenia, zdrowia, szeroko pojętej natury. Jest napisana zrozumiałym językiem, choć muszę przyznać, że sporo w niej terminów naukowych, co mi osobiście w ogóle nie przeszkadza. Totalnie mnie pochłonęły rozdziały o glutenie i o winie, i chociaż teoretycznie wiedziałam co to jest, jakie procesy tam zachodzą, to autor rozjaśnił mi wiele spraw i zrobił to, w niesamowicie przyjemny sposób. Cieszę się, że w Polsce powstają tak dobre, świetne pod względem merytorycznym książki.

Nauka w kuchni, to książka, na którą jeszcze kilka lat temu nie zwróciłabym uwagi i kompletnie nie miałabym chęci jej czytać. Całe szczęście jednak mój rozwój nie zatrzymał się na poziomie studiów i krąg zainteresowań znacznie od tego czasu się powiększył. ;) Dziś książka, która naukowo traktuje o procesach zachodzących w żywności, czy w trakcie jej przygotowywania, okazała...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    276
  • Przeczytane
    139
  • Posiadam
    43
  • 2019
    12
  • Teraz czytam
    11
  • Chcę w prezencie
    6
  • Popularnonaukowe
    3
  • Nauka
    3
  • Popularnonaukowa
    3
  • 2020
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej


Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne