Polska da się lubić

Autor: Steffen Möller

więcej informacji
wydawnictwo: PUBLICAT
data wydania: październik 2006 (data przybliżona)
ISBN: 83-2451-062-1
liczba stron: 128
słowa kluczowe: Polska, przewodnik
kategoria: Inne
język: polski
typ: papier
dodał: Paweł
średnia ocena 3,38 (oceniło 8 czytelników)

Polska da się lubić? Wiem, że dla Polaków zabrzmi to jako ironia. Europa da się lubić - proszę bardzo. Ameryka, Australia, Antarktyda - bardzo proszę. Ale Polska? Przecież połowa ludzi z tego kraju si... Polska da się lubić?
Wiem, że dla Polaków zabrzmi to jako ironia. Europa da się lubić - proszę bardzo. Ameryka, Australia, Antarktyda - bardzo proszę. Ale Polska? Przecież połowa ludzi z tego kraju siedzi na spakowanych walizkach.
STOP!
Zanim wyjedziecie na Antarktydę, usiądźcie zgodnie z pięknym polskim obyczajem jeszcze raz na walizkach i przeczytajcie, choć dziesięć stron mojego przewodnika.

Opowiem wam:

* dlaczego wyjechałem kilkanaście lat temu z Berlina do Krakowa
* jakie są moje ulubione miejsca w Polsce
* co mnie intryguje w polskiej mentalności - od A jak absurd po Ż jak życzliwość.

Otworzę przy tym moje prywatne archiwum fotograficzne...

Żeby jednak książka nie wywołała powszechnego skandalu, zdecydowałem się umieśić w niej również kilka negatywnych uwag. Nawet Polska nie jest rajem na ziemi. Proszę się nie obawiać, że będzie sama wazelina.

Wszystko sam napisałem. Po polsku. Z wieloma błędami. Większość z nich została znaleziona przez miłych redaktorów. A może jednak coś przeoczyli?

Zapraszam wszystkich polskich native speakerów do sprawdzania!

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Moja ocena:

Opinie znajomych

Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się

Dyskusje o książce

Opinie czytelników

(17)
Przeczytana: styczeń, 2010

Czytałam jedynie niemieckojęzyczną wersję tej książki ("Viva Polonia"), tak więc nie jestem w stanie stwierdzić na ile się ona różni od polskiego wydania, jednak wychodzę z założenia, że niewiele, tak więc pozycję tą polecam. Nie jest to co prawda nic ambitnego, jednak jako miła lekturka na leniwy wieczór w sam raz.
Obecnie krąży ona zarówno wśród moich polskich, jak i niemieckich znajomych, wywołując niejednokrotnie gorące dyskusje, salwy śmiechu bądź prośby o rozwinięcie tematu, tak więc coś w niej jest :-)

Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2008 rok

bardzo sympatyczne spojrzenie na polską rzeczywistość oczami naturalizowanego Niemca - czasami nam umyka fakt, że jako naród mamy wiele do zaoferowania :)

Na półkach: Przeczytane, 52 książki

Rewelacja! Polecam każdemu! Fantastyczna książka o Polakach, polskości i naszym charakterze - nie tylko wadach ale i zaletach. Spojrzenie z pozycji obcokrajowca pozwala na zupełnie inne, świeże spojrzenie na nasz narodowy charakter.

Czyta się szybko i bardzo przyjemnie.

Na półkach: Chcę przeczytać

Słyszałam bardzo pozytywne oceny o tej książce i postanowiłam móc sama wydać o niej opinię. Poza tym jestem zainteresowana spojrzenia obcokrajowca (niemieckiego pochodzenia) na Polskę. Chcę się przekonać czy rzeczywiście wnikną w dusze Polaków i co tam znalazł. No, oczywiście ja jako mieszkanka tego kraju ciekawa jestem czy spostrzeżenia Steffena Möllera oraz obserwacje jakie poczynił,żyjąc w Polsce, pokrywają się z moimi.