Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Data wydania:
- 2018-08-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-21
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381320436
- Tagi:
- kulinaria zdrowe przetwory kuchnia gotowanie kiszonki konfitury pesto żywność
„Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” to rewelacyjna książka Jolanty Naklickiej-Kleser, która wprowadzi Cię we wszelkie tajniki przygotowywania domowych przetworów z warzyw i owoców. Dzięki niej będziesz cieszyć się własnymi słoikowymi specjałami przez cały rok, bez względu na sezon! Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe – takie właśnie są przetwory opisane tej publikacji!
Przetwory z warzyw i owoców są świetnym rozwiązaniem, dzięki któremu można zachować smaki lata na długo i cieszyć się nimi nawet w środku zimy. Książka „Zdrowe przetwory” przybliża czytelnikowi sztukę ich przygotowania – bez względu na to, czy interesują Cię tradycyjne, klasyczne kiszonki, czy nowoczesne, egzotyczne sosy, pasty i inne specjały, w publikacji Jolanty Naklickiej-Kleser na pewno znajdziesz coś dla siebie! Już wkrótce Twoja spiżarnia zapełni się prawdziwymi wspaniałościami: wypróbuj przepis na dżem truskawkowy z nasionami chia lub pesto z niedźwiedzim czosnkiem. Oprócz tego możesz sięgnąć po przepisy na przetwory z różnych stron świata, jak bałkański ajwar czy hinduski chutney z jabłek z dodatkiem rozmarynu i czerwonego pieprzu. Ale to jeszcze nie wszystko, bo dzięki „Zdrowym przetworom” nauczysz się też przyrządzać smakowe oliwy, owocowe octy oraz naturalne ekstrakty. Pasteryzuj, marynuj, fermentuj i kiś – a będziesz rozsmakowywać się w najróżniejszych przetworach, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę!
Jolanta Naklicka-Kleser kilka lat temu porzuciła pracę w korporacji, by wziąć udział w II edycji programu dla kucharzy-amatorów „MasterChef”. Dzisiaj swój czas dzieli pomiędzy rodzinę i pasję do gotowania, którą dzieli się z innymi podczas prowadzonych przez siebie warsztatów. W swojej książce „Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” zdradza czytelnikom swoją wiedzę na temat przetworów – zarówno tę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, jak i tę przywożoną z podróży do dalekich krajów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 22
- 18
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych
Dodaj cytat
Opinia
Z czym kojarzy mi się jesień?
Ze złotymi liśćmi, które z drzew opadają na ziemię. Z grubym swetrem, ciepłym kocykiem i ciepłymi, grubymi skarpetami. Nie może też zabraknąć kubka gorącej kawy, niekiedy herbaty, a nawet kakao. Jednak jesień kojarzy mi się również z pewnym wspomnieniem: przez okno przebijają ciepłe promienie słońca. Moja mama i prababcia krzątają się po kuchni robiąc przetwory z ogórków. Do dziś pamiętam ich smak, ekscytację małego dziecka, bo w domu coś ciekawego się dzieje.
Bo wiecie co? Jesień to również czas, kiedy zamykamy w słoiki smak i słońce przemijającego lata. Robienie przetworów zawsze kojarzyło mi się z ogromem pracy, staniem przy garach cały dzień, ale autorka pokazuje, że wcale tak być nie musi. Nie ukrywam, że jestem zagorzałą sojuszniczką tego, co szybkie i proste.
"Zdrowe przetwory" to sentymentalna podróż autorki do czasów dzieciństwa. Jolanta Naklicka - Kleser daje nam możliwość, aby zatroszczyć się o swoich bliskich, serwując im zdrowe przetwory, bez żadnych zbędnych ulepszaczy. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, że słoik ogórków kiszonych, zrobiony w domu, będzie smakował o wiele lepiej niż ten ze sklepowej półki. Jednak nie każdy potrafi robić przetwory, a ten poradnik sprawdzi się w tym celu idealnie. Przepisy tu zawarte są napisane prosto i przejrzyście. Zdjęcia danych przetworów są wykonane pięknie, sprawiając, że patrząc na nie rośnie nam apetyt i chęci do działania. Tak książka sprawdzi się w sam raz dla początkujących, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Oprócz klasycznych przetworów, takich jak kiszone ogórki, kapusta czy sok malinowy, znajdziemy przetwory takie jak: limonka z kurkumą, chutney z mango czy salsę z pomidorów i kolendry. Znajdą się tu również dania do zrobienia w dziesięć minut jak np. pomidory w sposób azjatycki, z których w szybki sposób można zrobić pyszną zupę oraz dodatki do dań głównych i lekarstwa.
Dla początkujących osób nie zabraknie tu zasad prawidłowego robienia przetworów, wyjaśnienia na czym polega sterylizacja i jak ją wykonać oraz na czym polega pasteryzacja i jakie są jej rodzaje. Okiem dietetyka dowiemy się jakie wartości niosą ze sobą truskawki, cytrusy, kurkuma i wiele innych.
Książka "Zdrowe przetwory" posiada wszystko, to co powinien posiadać dobry poradnik kulinarny. Proste, krótkie i zrozumiałe przepisy, spis treści, piękne ilustracje, ciekawostki oraz ważne informacje przekazywanego bez zbędnego przeciągania. Ta książka jest dla każdego: dla tego kto chce zacząć robić przetwory, potrzebuje motywacji, ale również dla tych, którzy nie boją się próbować sięgać po nowe smaki. Ja nie lubię eksperymentować więc zostanę przy klasycznych przetworach.
Z czym kojarzy mi się jesień?
więcej Pokaż mimo toZe złotymi liśćmi, które z drzew opadają na ziemię. Z grubym swetrem, ciepłym kocykiem i ciepłymi, grubymi skarpetami. Nie może też zabraknąć kubka gorącej kawy, niekiedy herbaty, a nawet kakao. Jednak jesień kojarzy mi się również z pewnym wspomnieniem: przez okno przebijają ciepłe promienie słońca. Moja mama i prababcia krzątają się po...