Osobowość na talerzu: Kim są zwierzęta, które zjadamy?
- Kategoria:
- publicystyka literacka, eseje
- Tytuł oryginału:
- Personalities on the Plate: The Lives and Minds of Animals We Eat
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328054080
- Tłumacz:
- Adam Pluszka
- Tagi:
- Wegetarianizm dieta żywienie zwierzęta
Książka, którą powinien przeczytać każdy, komu nieobojętne są losy zwierząt.
Bohaterami "Osobowości na talerzu" są zwierzęta, które w świadomości większości ludzi funkcjonują najczęściej jedynie jako serwowane na obiad czy kolację dania. Tymczasem Barbara J. King, przytaczając wyniki najnowszych badań naukowych, a także opisując własne doświadczenia ze zwierzętami, udowadnia, że to żywe istoty posiadające osobowość, emocje i inteligencję.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 346
- 260
- 82
- 17
- 14
- 9
- 8
- 8
- 6
- 5
Cytaty
(...) każdy kilogram mięsa na hamburgery oznacza emisję jedenastu kilogramów dwutlenku węgla.
To, co sprawia, że w czternaście miesięcy czterdziestokilogramowy wół osiąga wagę pięciuset kilogramów to ogromna ilość kukurydzy, suplement...
Rozwiń
Opinia
Więcej recenzji książek na blogu hopeandfaaith.blogspot.com
Wiele razy się zastanawiałam na temat jedzenia martwych zwierząt. Przecież to tak jakby zwierzęta zabijali ludzi, a potem jedli ich na obiad czy jako przystawkę. Lecz czasami przeraża mnie ta cała ideologia niejedzenia mięsa, dlatego zdecydowałam się na książkę "Osobowość na talerzu".
W kilku rozdziałach mamy przedstawione zwierzęta, które najczęściej lądują na naszym talerzu. Mamy szansę, aby dowiedzieć się czegoś więcej o nich - o ich uczuciach, inteligencji, bólu. One były na swój sposób takie jak my - rozmnażały się, miały odczucia, oddychały. Nie jest to przedstawione w sposób brutalny - lecz taki jakby dla dzieci. Niekiedy jednak pojawiały się fakty znane i powszechne. To trochę taka praca jakby, podsumowująca wszystkie dotąd zebrane wiadomości o zwierzętach hodowlanych.
Według mnie głównym celem książki było uświadomienie czytelnika, że to co je to także istota żywa, która ma prawo do życia, a nie skończenia jako ludzki obiad. Oraz zastanowienia się gdzie jest granica pomiędzy kolacją, a naszym pupilkiem.
Czytając książkę przypomniały mi się momenty pobytu na wsi - wiedziałam że jadłam na obiad kurczaka czy świnkę, a chwilę wcześniej widziałam inne, które wesoło sobie biegały i żyły - to był dziwny moment uświadomienia sobie, że naprawdę jemy niewinne zwierzęta.
Jak nienawidzę koloru żółtego (jako małe dziecko moja sypialnia była żółta) to ten jest z jednej strony krzykliwy, a z drugiej taki spokojny. Przełamaniem tego jest biały kawałek wraz z narysowanymi zwierzakami. Czcionka jak dla mnie jest ciut przy mała. Za to język jest jak najbardziej przystępny i wcale nie miałam odczucia że czytam coś naukowego. Książka podzielona jest na 8 rozdziałów, znajdujących się na 300 stronach. A na końcu możemy znaleźć źródła i sami doczytać, jeśli mamy niedosyt.
Polecam dla każdego, kto chciałby przejść na dietę bezmięsną oraz zastanowić się nad ilością spożywanego mięsa.
Więcej recenzji książek na blogu hopeandfaaith.blogspot.com
więcej Pokaż mimo toWiele razy się zastanawiałam na temat jedzenia martwych zwierząt. Przecież to tak jakby zwierzęta zabijali ludzi, a potem jedli ich na obiad czy jako przystawkę. Lecz czasami przeraża mnie ta cała ideologia niejedzenia mięsa, dlatego zdecydowałam się na książkę "Osobowość na talerzu".
W kilku rozdziałach mamy...