Osobowość na talerzu: Kim są zwierzęta, które zjadamy?
- Kategoria:
- publicystyka literacka, eseje
- Tytuł oryginału:
- Personalities on the Plate: The Lives and Minds of Animals We Eat
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328054080
- Tłumacz:
- Adam Pluszka
- Tagi:
- Wegetarianizm dieta żywienie zwierzęta
Książka, którą powinien przeczytać każdy, komu nieobojętne są losy zwierząt.
Bohaterami "Osobowości na talerzu" są zwierzęta, które w świadomości większości ludzi funkcjonują najczęściej jedynie jako serwowane na obiad czy kolację dania. Tymczasem Barbara J. King, przytaczając wyniki najnowszych badań naukowych, a także opisując własne doświadczenia ze zwierzętami, udowadnia, że to żywe istoty posiadające osobowość, emocje i inteligencję.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 347
- 262
- 82
- 17
- 13
- 9
- 8
- 8
- 6
- 5
Cytaty
(...) każdy kilogram mięsa na hamburgery oznacza emisję jedenastu kilogramów dwutlenku węgla.
To, co sprawia, że w czternaście miesięcy czterdziestokilogramowy wół osiąga wagę pięciuset kilogramów to ogromna ilość kukurydzy, suplement...
Rozwiń
Opinia
OSOBOWOŚĆ NA TALERZU
Publikacja Barbary J. King to kilka rozdziałów traktujących o gatunkach zwierząt, które najczęściej lądują na naszych talerzach. Każdy z nich opowiada o cechach tych zwierząt nad którymi mało kto się pochyla. Wyborna inteligencja, mądrość, emocje i okazywanie uczuć to tylko niektóre z nich. Ośmiornica i świnie to jedne z najinteligentniejszych gatunków, owady są bardzo mądre i emocjonalne, a ryby to niezwykle zawadiackie istoty. Lecz nie tylko o tym pisze King. Prócz zasłużonego zachwytu nad naturą tych stworzeń autorka zwraca uwagę na palący problem jakości ich życia, okoliczności zabijania, marnotrawstwa i znęcania. Mogłoby się wydawać, że to przygnębiająca lektura. Raczej realistyczna i otwierająca oczy. Na pewno ważna! Wiele miejsca King poświęca również dobrym historiom, w których zwierzęta były szczęśliwe i miały się dobrze, mimo odwiecznego wyroku. Te piękne i wzruszające historie łączące ludzi ze zwierzętami tchną nadzieję w życie nasze i naszych mniejszych przyjaciół.
KONTROWERSYJNIE
Temat ludzkiej diety budzi kontrowersje zawsze i wszędzie, a temat wyższości diety wegańskiej czy wegetariańskiej nad mięsną może wywołać niemałą aferę. W tym wszystkim nie chodzi jednak o przekonywanie na siłę innych do swoich racji. To mija się z celem, a wręcz wywołuje odwrotny skutek do zamierzonego. Tylko racjonalne wytłumaczenie i nienachalne przedstawienie całości może odnieść jakiś rezultat. I tak właśnie Barbara J.King w swojej książce postępuje. Merytorycznie opowiada o zwierzętach i ich losach, popierając i argumentując stawiane tezy badaniami naukowymi. Całkiem pokaźna bibliografia może okazać się bardzo pomocna dla czytelników pragnących zgłębić temat. Autorka wspomina również o książce „Mięsoholicy” polskiej autorki – Marty Zaraskiej. W rozdziale krowach znajduje się również wzmianka o polskich turach, które wyginęły w XVII wieku.
Człowiek ciągle ewoluuje i realnie zmienia rzeczywistość w której żyje. Nie możemy się porównywać z innymi pokoleniami, nawet z tymi sprzed stu lat. Ludzkość znajduje się w innym punkcie cywilizacyjnym, w którym można, a nawet trzeba myśleć o zwierzętach w innych kategoriach niż to czy będzie smakowało na obiad. W końcu należy pomyśleć o tym dlaczego niektóre zwierzęta uznaliśmy za gorsze, a inne za lepsze. Na jakiej podstawie?
PODSUMOWANIE
„Osobowość na talerzu” Barbary J. King to obowiązkowa lektura dla tych, którym los zwierząt nie jest obojętny, dla tych, którzy szukają odpowiedzi. To nie jest książka tylko dla wegan , co to to nie. To książka dla wszystkich niezależnie od tego czy je mięso czy nie. Ta niepozornych rozmiarów książka opowiada o tym jak świat i życie zwierząt może być piękne i okrutne zarazem. Barbara J. King opierając się na badaniach uczy wrażliwości, szacunku i empatii, pomaga spojrzeć na sprawę z szerszej perspektywy. Nie sposób przejść obojętnie obok tej książki i nie sposób o niej zapomnieć.
OSOBOWOŚĆ NA TALERZU
więcej Pokaż mimo toPublikacja Barbary J. King to kilka rozdziałów traktujących o gatunkach zwierząt, które najczęściej lądują na naszych talerzach. Każdy z nich opowiada o cechach tych zwierząt nad którymi mało kto się pochyla. Wyborna inteligencja, mądrość, emocje i okazywanie uczuć to tylko niektóre z nich. Ośmiornica i świnie to jedne z najinteligentniejszych...