Zielnik – jedzenie i domowe kuracje z łona natury
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Vildvuxet
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2018-05-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-05-23
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973085
- Tłumacz:
- Agata Teperek
Dzikie pesto, ketchup z jarzębiny, eliksir różany czy bułeczki poziomkowe. Naturalny krem do twarzy czy maść z wosku pszczelego. A może ognisty winegret z chrzanem jako lekarstwo na przeziębienie?
Doświadczona zielarka Lisen Sundgren objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. Przedstawia przewodnik po niemal stu gatunkach dziko rosnących roślin jadalnych: drzewach, krzewach owocowych, ziołach, roślinach warzywnych i przyprawowych. Podaje miejsce ich występowania, zwięzłą informację, kiedy można je zbierać, jak smakują, jaką posiadają wartość odżywczą i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to zilustrowane przepięknymi grafikami, które pomogą rozpoznać każdą roślinę.
Wszyscy chcielibyśmy żyć oszczędniej i w zgodzie z naturą. Instynkt podpowiada, że byłoby to dla nas dobre. Brak nam jednak podstawowej wiedzy o właściwościach roślin oraz pewności, co z nimi robić. Na stronach Zielnika znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o dziko rosnących roślinach jadalnych oraz pomysły i przepisy na pyszne dania, nalewki, napary czy kremy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 146
- 33
- 18
- 6
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Cudowne ilustracje, a ile wiedzy zawarte w środku!
Cudowne ilustracje, a ile wiedzy zawarte w środku!
Pokaż mimo toPraktyczna i pełna ciekawostek książka. Polecam
Praktyczna i pełna ciekawostek książka. Polecam
Pokaż mimo toPrzydatny i praktyczny. Polecam
Przydatny i praktyczny. Polecam
Pokaż mimo toKiedyś wszystko dla mnie było po prostu jednym wielkim "chwastem", a wyjazdy do mniej zurbanizowanych miejsc były największą karą na świecie. Jednak z biegiem lat moje podejście zaczęło ewoluować, a ja sama zmieniam się chyba w czarownicę. Coraz bardziej doceniam naturę oraz to co nam oferuje, a oferuje naprawdę wiele, między innymi w sferze kulinarnej. Może to głupie, ale nie byłam świadoma jak wiele roślin i ziół nadaje się do spożycia. Ta pozycja bardzo mi pomogła w nauce poznawania roślin jadalnych i ich właściwościach. Książka jest również zbiorem przepisów z wykorzystaniem "dzikiego" jedzenia. O mój borze, jak to poszerza kulinarne horyzonty! Teraz dodaje dziko rosnące dary natury prawie do wszystkiego, szczególnie w sezonie.
Nie mogę nie wspomnieć o przepięknej szacie graficznej i ilustracjach roślin autorstwa Nadii Nörbom. Gdyby jej dzieła zastąpić zwykłymi zdjęciami książka straciłaby wiele ze swego uroku i magii.
Książkę serdecznie polecam wszystkim, nie tylko czarownicom takim jak ja!
Kiedyś wszystko dla mnie było po prostu jednym wielkim "chwastem", a wyjazdy do mniej zurbanizowanych miejsc były największą karą na świecie. Jednak z biegiem lat moje podejście zaczęło ewoluować, a ja sama zmieniam się chyba w czarownicę. Coraz bardziej doceniam naturę oraz to co nam oferuje, a oferuje naprawdę wiele, między innymi w sferze kulinarnej. Może to głupie, ale...
więcej Pokaż mimo toZielnik wydany przez Lisen Sundgren zaskakuje swoją treścią, jest ona tak barwna, bogata w informacje i wiedze, którą na pewno każdy z nas chciałby pozyskać, zaś teraz sama wielka znawczyni ziół dzieli się z nami ze swoją zgłębiana przez lata wiedzą. Jest to ogromnie przemiłe uczucie w szczególności, gdy sami prowadzimy swój ogródek w którym nie raz możemy znaleźć i wyhodować rzeczy, których właściwości potrafią zaskoczyć. Pomagając nam w ten sposób zobaczyć, jak wiele z nich może nam pomóc w codziennym żywieniu, jak nie tylko mogą być dodatkiem a stać się konkretnie jakimś przetworem, ale nie tylko w taki sposób nam tylko zioła pozwalają ze siebie korzystać. Gdyż również mogą się stać idealnym elementem naszej pielęgnacji skóry. Pomimo że znajdziemy tutaj ponad sto różnych odmian roślin, nie tylko dowiadujemy się o tym w jaki sposób mogą nam pozwolić na zdrowsze życie. Także autorka udziela nam rad, na jakie zioła mamy uważać, jakie dawki powinniśmy ich stosować, by dalej było zdrowo, co zbierać, a czego się przestrzegać czy także w jaki sposób przechowywać zebrane przez nas przyprawy. Poznajemy je od właściwości aż po smak, zapach i samo ich zastosowanie. To sprawia, że jest to idealny podręcznik, do który pozwala się nam zatopić w świecie roślin i poznać je o wiele lepiej, a dzięki temu żyć bliżej natury i odżywiać się o wiele zdrowiej. Gdyż zapewne każdemu zależy, by żyć jak najlepiej, na co nam pozwala książka, daje wskazówki, które mogą upiększyć nasze nawyki żywieniowe, a na tym wszystkim tylko jeszcze zyska nasze zdrowie. Jest to na pewno interesująca pozycja, która nam pozwala się zagłębić w ogóle inne oblicze naszej natury i pokazać jak my, ludzie możemy z niej czerpać garściami, gdyż okazuje się, że to, co mamy tuż pod nosem, nie raz ma właściwości, które wzmocnią nasze ciało.
Zielnik wydany przez Lisen Sundgren zaskakuje swoją treścią, jest ona tak barwna, bogata w informacje i wiedze, którą na pewno każdy z nas chciałby pozyskać, zaś teraz sama wielka znawczyni ziół dzieli się z nami ze swoją zgłębiana przez lata wiedzą. Jest to ogromnie przemiłe uczucie w szczególności, gdy sami prowadzimy swój ogródek w którym nie raz możemy znaleźć i...
więcej Pokaż mimo toZioła odkąd pamiętam wpisane są w moje życie… w Podlasie z którego pochodzę, bo zioła zbierała i mama i babka. Zarówno na tzw. skup, jak i dla siebie, macierzanka, babka, skrzyp, bobik, dziurawiec, lipa i wiele, wiele innych, ale i jarzębina była przerabiana wraz z jabłkami na dżem, a kwiaty i owoce czarnego bzu na syropy. Teraz czasami zbieram i ja oraz przerabiam, tak jak wiem i potrafię 🙂
Dlatego wiedziałam, że tę książkę muszę mieć. Pięknie wydana w twardych okładkach, ozdoba biblioteczki to pewne.
Mamy tu i przepisy i porady, rysunki roślin (aby się nie pomylić). Książka kucharska i poradnik w jednym. Znajdziemy tu także info o domowych kuracjach i kosmetykach. W dobie syntetyku, wszechobecnej chemii, ulepszaczy, konserwantów itp oraz totalnego odejścia od natury i jej darów Zielnik na pewno pomoże nam do niej powrócić, a przede wszystkim odkryć jej bogactwo.
Zioła odkąd pamiętam wpisane są w moje życie… w Podlasie z którego pochodzę, bo zioła zbierała i mama i babka. Zarówno na tzw. skup, jak i dla siebie, macierzanka, babka, skrzyp, bobik, dziurawiec, lipa i wiele, wiele innych, ale i jarzębina była przerabiana wraz z jabłkami na dżem, a kwiaty i owoce czarnego bzu na syropy. Teraz czasami zbieram i ja oraz przerabiam, tak...
więcej Pokaż mimo toTa książka, to taki mały skarb. Bo jest to po trosze i książka kucharska i poradnik dla działkowców i informator o zdrowiu, a przede wszystkim jest przewodnikiem po dziko rosnących roślinach jadalnych. Jeśli chodzi o zioła i ich zastosowanie w kuchni i dla zdrowia, to ja jestem jak najbardziej za, bo nie raz już ratowałam siebie i moją rodzinę przy ich pomocy :-)
Dzięki zielnikowi nauczymy rozpoznawać się jadalne rośliny, oraz poczytamy jak można je wykorzystać w kuchni, oraz domowych kuracjach i nie tylko, bo autorka podpowiada jak użyć ich do pielęgnacji skóry. Przepisów jest około 80, są proste i smaczne. Możemy je zmieniać i modyfikować pod siebie. Jeśli chcemy poprawić stan naszej skóry znajdziemy tutaj proste receptury na kąpiele, peelingi, napary, maseczki, kremy do twarzy, czy okłady.
Autorka opisuje jak pozyskiwać rośliny dziko rosnące, jak zbierać, suszyć, czy mrozić. Przy każdym opisie danej rośliny znajdziemy jej zdjęcie, dowiemy się do jakiej rodziny należy, jaką ma formę, jakie są jej cechy, w jakich miejscach możemy ją znaleźć, kiedy najlepiej ją zbierać, jak pachnie i jaki ma smak, jak wykorzystać ją w kuchni, gdzie suszyć i jakie ma działanie na nasze zdrowie :-)
Rozdział przepisy został podzielony na: przystawki i dania główne, dodatki i przekąski, sosy i dodatki smakowe, słodkości, wypieki i różności, smoothies i soki, inne napoje i kuracje i pielęgnacja :-) Przepisy są bardzo ciekawe. Możemy przygotować duszoną kapustę z pokrzywami, sałatkę z koniczyny, dzikie chipsy, marchewki z krwawnikiem, olej ziołowy, krem z orzechów nerkowca, różne zdrowe syropy, lody z nerkowca z dzikimi ziołami i jagodami, dzikie ciastka z ziaren i wiele innych ciekawych potraw i słodkości :-)
Książka to prawdziwa skarbnica wiedzy na temat roślin. Bardzo ważne jest to, żeby w czasach, których żyjemy korzystać z natury ile się da. Niestety zanieczyszczenia, nie do końca zdrowa żywność, to wszystko powoduje wiele chorób, spadek odporności i nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. Musimy (oczywiście jeśli chcemy) wspomagać się tym, co daje nam natura, czyli ziołami. Dzięki książce nauczymy rozpoznawać się te, które mogą przynieść nam wiele dobrego, dowiemy się jak wykorzystać je w kuchni i kosmetyce. Nauczymy się jak i kiedy rośliny zbierać, suszyć i wykorzystywać. U mnie w domu zawsze jest pokrzywa, rumianek, nagietek, ostatnio krwawnik, mniszek, majeranek (super na katar),macierzanka (na górne drogi oddechowe, kaszel, odporność) i ciągle czytam, szukam i wyszukuję kolejne zioła. Uwielbiam takie książki (zielniki) pełne nowinek, dobrych nowinek, które mogą nam pomóc. Zioła stosowałam i będę stosowała nadal i będę dalej szukać nowych, bo wiem, że nam pomagają, oczywiście jeśli stosujemy je rozsądnie :-) "Zielnik - jedzenie i domowe kuracje z łona natury" to świetna książka, którą bardzo, a to bardzo Wam polecam :-)
Ta książka, to taki mały skarb. Bo jest to po trosze i książka kucharska i poradnik dla działkowców i informator o zdrowiu, a przede wszystkim jest przewodnikiem po dziko rosnących roślinach jadalnych. Jeśli chodzi o zioła i ich zastosowanie w kuchni i dla zdrowia, to ja jestem jak najbardziej za, bo nie raz już ratowałam siebie i moją rodzinę przy ich pomocy :-)
więcej Pokaż mimo toDzięki...