rozwiń zwiń

Śniadania świata

Okładka książki Śniadania świata
Beata Pawlikowska Wydawnictwo: Edipresse kulinaria, przepisy kulinarne
416 str. 6 godz. 56 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Śniadania świata
Wydawnictwo:
Edipresse
Data wydania:
2018-01-17
Data 1. wyd. pol.:
2018-01-17
Liczba stron:
416
Czas czytania
6 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381172899
Średnia ocen

                7,4 7,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,4 / 10
60 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
65
29

Na półkach: ,

Książka ładnie wydana, bardzo barwna, pełna fotografii. Poznajemy trochę ciekawostek kulinarno-śniadaniowych na temat różnych krajów + skład tradycyjnych pierwszych posiłków dnia w poszczególnych częściach świata. Znajdujemy tu też wiele krótkich anegdotek podróżniczych Pani Beaty, głównie związanych z jedzeniem. Trzeba od razu podkreślić, że przepisy autorskie (a stanowią one zdecydowaną większość tej książki) są w całości pozbawione mięsa i prawie wszystkich produktów odzwierzęcych. Niby więc każdy(?) może znaleźć tu coś dla siebie, ale całkowita pula propozycji śniadaniowych jest w ostatecznym rozrachunku dość wąska. Te same składniki przewijają się w kolejnych przepisach w kółko... i w kółko. Świetnym pomysłem jest połączenie tekstu pisanego z bezpłatną aplikacją multimedialną TAP20, dzięki której możemy uzyskać dostęp do krótkich filmików, rozszerzających i urozmaicających poruszany temat. Niestety aplikacja w paru miejscach nie działa, mimo posiadania najnowszych jej aktualizacji.

Przed zakupem Śniadań Świata warto także być świadomym dość "rygorystycznego" podejścia do tego, co jest według autorki zdrowe, a co nie. I odnośnie tego aspektu mam największe zastrzeżenia. Bez absolutnie zbędnego zagłębiania się w preferencje żywieniowe jednostek ludzkich na tym świecie [również tego, co autorka je na porządku dziennym, i co uważa za dobre dla siebie - dopóki nikogo nie wprowadza w błąd - nie ma to dla mnie znaczenia] kiedy czytam, że mięso jest tak bardzo rakotwórcze, że Pani Beata stawia je na równi z azbestem i nikotyną, a o krowim mleku mówi, że zakwasza organizm, wypłukuje wapń i powoduje osteoporozę... Jako osoba od lat związana ze środowiskiem medycznym mogę tylko i wyłącznie załamać trochę ręce, bo takie teorie zostały obalone całymi stosami szerokich, randomizowanych i znanych powszechnie od dłuższego czasu badań naukowych. Z jednej strony mamy książkę, z której niby bije zamiłowanie do ekologii, po czym dostajemy np. 2 strony dalej autorski przepis na śniadanko, z koktajlem serwowanym z... plastikową słomką. Nie do końca dostrzegam tu logikę i konsekwentną obronę własnego stanowiska. Do tego zostajemy chwilami wręcz zastraszeni informacjami o tym, jak większość jedzenia goszcząca w naszych domach śmiertelnie nas zatruwa (co z naukowego punktu widzenia jest przesadą i wygląda na brak obiektywnego zagłębienia się w podjęty temat). Brakuje rzetelnej wiedzy w dziedzinie żywienia - gdyby autorka nie brnęła w tego typu kwestie - mój osobisty odbiór tej pozycji byłby z pewnością dużo lepszy.

Podsumowując: kilka fajnych przepisów na owsianki i ciasteczka, które kiedyś z chęcią wypróbuję. Cała reszta ładna, kolorowa, dość ciekawa, ale pseudonaukowy bełkot mi przeszkadza i niestety zniechęca do kupienia innych książek Pani Pawlikowskiej, związanych z tematami kulinarnymi.

Książka ładnie wydana, bardzo barwna, pełna fotografii. Poznajemy trochę ciekawostek kulinarno-śniadaniowych na temat różnych krajów + skład tradycyjnych pierwszych posiłków dnia w poszczególnych częściach świata. Znajdujemy tu też wiele krótkich anegdotek podróżniczych Pani Beaty, głównie związanych z jedzeniem. Trzeba od razu podkreślić, że przepisy autorskie (a stanowią...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    73
  • Chcę przeczytać
    62
  • Posiadam
    31
  • 2018
    7
  • Teraz czytam
    5
  • Ulubione
    3
  • Przeczytane w 2019
    2
  • 2019
    2
  • Zdrowie
    1
  • Podróżnicze
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Śniadania świata


Podobne książki

Przeczytaj także