Śniadania świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Śniadania świata
- Wydawnictwo:
- Edipresse
- Data wydania:
- 2018-01-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-01-17
- Liczba stron:
- 416
- Czas czytania
- 6 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381172899
W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach – owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze – frytki z warzywnych bananów, w Indonezji – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu – mam własny przepis na domowe muesli!
Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar.
Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 73
- 62
- 31
- 7
- 5
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Książka ładnie wydana, bardzo barwna, pełna fotografii. Poznajemy trochę ciekawostek kulinarno-śniadaniowych na temat różnych krajów + skład tradycyjnych pierwszych posiłków dnia w poszczególnych częściach świata. Znajdujemy tu też wiele krótkich anegdotek podróżniczych Pani Beaty, głównie związanych z jedzeniem. Trzeba od razu podkreślić, że przepisy autorskie (a stanowią one zdecydowaną większość tej książki) są w całości pozbawione mięsa i prawie wszystkich produktów odzwierzęcych. Niby więc każdy(?) może znaleźć tu coś dla siebie, ale całkowita pula propozycji śniadaniowych jest w ostatecznym rozrachunku dość wąska. Te same składniki przewijają się w kolejnych przepisach w kółko... i w kółko. Świetnym pomysłem jest połączenie tekstu pisanego z bezpłatną aplikacją multimedialną TAP20, dzięki której możemy uzyskać dostęp do krótkich filmików, rozszerzających i urozmaicających poruszany temat. Niestety aplikacja w paru miejscach nie działa, mimo posiadania najnowszych jej aktualizacji.
Przed zakupem Śniadań Świata warto także być świadomym dość "rygorystycznego" podejścia do tego, co jest według autorki zdrowe, a co nie. I odnośnie tego aspektu mam największe zastrzeżenia. Bez absolutnie zbędnego zagłębiania się w preferencje żywieniowe jednostek ludzkich na tym świecie [również tego, co autorka je na porządku dziennym, i co uważa za dobre dla siebie - dopóki nikogo nie wprowadza w błąd - nie ma to dla mnie znaczenia] kiedy czytam, że mięso jest tak bardzo rakotwórcze, że Pani Beata stawia je na równi z azbestem i nikotyną, a o krowim mleku mówi, że zakwasza organizm, wypłukuje wapń i powoduje osteoporozę... Jako osoba od lat związana ze środowiskiem medycznym mogę tylko i wyłącznie załamać trochę ręce, bo takie teorie zostały obalone całymi stosami szerokich, randomizowanych i znanych powszechnie od dłuższego czasu badań naukowych. Z jednej strony mamy książkę, z której niby bije zamiłowanie do ekologii, po czym dostajemy np. 2 strony dalej autorski przepis na śniadanko, z koktajlem serwowanym z... plastikową słomką. Nie do końca dostrzegam tu logikę i konsekwentną obronę własnego stanowiska. Do tego zostajemy chwilami wręcz zastraszeni informacjami o tym, jak większość jedzenia goszcząca w naszych domach śmiertelnie nas zatruwa (co z naukowego punktu widzenia jest przesadą i wygląda na brak obiektywnego zagłębienia się w podjęty temat). Brakuje rzetelnej wiedzy w dziedzinie żywienia - gdyby autorka nie brnęła w tego typu kwestie - mój osobisty odbiór tej pozycji byłby z pewnością dużo lepszy.
Podsumowując: kilka fajnych przepisów na owsianki i ciasteczka, które kiedyś z chęcią wypróbuję. Cała reszta ładna, kolorowa, dość ciekawa, ale pseudonaukowy bełkot mi przeszkadza i niestety zniechęca do kupienia innych książek Pani Pawlikowskiej, związanych z tematami kulinarnymi.
Książka ładnie wydana, bardzo barwna, pełna fotografii. Poznajemy trochę ciekawostek kulinarno-śniadaniowych na temat różnych krajów + skład tradycyjnych pierwszych posiłków dnia w poszczególnych częściach świata. Znajdujemy tu też wiele krótkich anegdotek podróżniczych Pani Beaty, głównie związanych z jedzeniem. Trzeba od razu podkreślić, że przepisy autorskie (a stanowią...
więcej Pokaż mimo to