Słodziutki. Biografia cukru
Bohater tej książki jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi. A wszystko uchodzi mu płazem, bo jest przecież taki słodki! KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR, DIETETYK KLINICZNY I PSYCHODIETETYK, AUTORKA BLOGA KACHBLAZEJEWSKA.PL
Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny związek pary kochanków. Faza ślepego zakochania to epoka wielkich odkryć geograficznych, kolonialnych podbojów i zachłyśnięcia się słodyczą na europejskich dworach. Dla tej miłości człowiek gotów jest zabić i zabija bez opamiętania. Czerwona lampka zapala mu się wraz z pierwszymi odkryciami naukowymi związanymi z chorobami wywoływanymi przez cukier. Zaczyna się czas podejrzeń i oskarżeń. Adwokatem kochanka staje się przemysł spożywczy, przekupuje go tysiącami słodkich wynalazków, colą, „zdrowymi” sokami, a nawet lepszym keczupem. Zrzuca winę na tego trzeciego: tłuszcz! Teraz, gdy o cukrze wprost mówi się „biała śmierć” i najwyższa pora na rozwód z orzeczeniem o winie… okazuje się, że jesteśmy tak uzależnieni, że już nie umiemy bez naszego „słodziutkiego” żyć.
Fascynująca historia rajskiej słodyczy, która od wieków zamienia ludzkie życie w piekło. Uważajcie! Po tej książce już nie sięgniecie po czekoladę z tą samą przyjemnością.”
Anna Brzezińska, historyczka, pisarka, autorka bestsellera „Córki Wawelu. Opowieść o jagiellońskich królewnach”
Przeczytałem tę niesamowitą książkę jednym tchem. Słodycz cukru to przynęta na gigantycznej wędce dla ludzkich słabości, to tsunami niszczące zdrowie, to droga przez pole minowe. Usuń cukier ze swojego stołu, ze swojej kuchni, ze swojego życia.
Antoni Huczyński, „Dziarski Dziadek”
To historia inna niż wszystkie. Co wyróżnia tę opowieść o cukrze? Przede wszystkim to, że sięga do prapoczątków - nie tylko uświadamia, jak bardzo jest szkodliwy, ale też jak manipulowano wiedzą na jego temat. Poznanie tej prawdy przyda się każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać. Całość napisana lekkim językiem, pełna ciekawostek i nieznanych dotąd historii. Warto.
Oktawia Nowacka, pięcioboistka, olimpijka, zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i Polski
Cukier to dla jednych rozkosz, dla innych przekleństwo. Spośród tysięcy pacjentów z cukrzycą, jakich miałem i mam pod opieką, zaledwie kilku potrafiło zmierzyć się z nią, decydując, że będą po prostu jedli mniej. Chciałbym bardzo, by było ich więcej. „Słodziutki. Biografia cukru” pomaga zrozumieć, dlaczego to ważne. Książkę przeczytałem z dużą przyjemnością i także Państwa zachęcam do lektury.
Prof. dr hab. Krzysztof Strojek konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii
Judyta Watoła, dziennikarka „Gazety Wyborczej” specjalizująca się w zdrowiu. W 2014 r. wraz z Dariuszem Kortko otrzymała nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne. Współautorka książek „Czerwona księżniczka” o prof. Ariadnie Gierek-Łapińskiej oraz „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga” i „Na szczycie stromej góry. Opowieści o transplantacjach” (z Dariuszem Kortko).
Dariusz Kortko, dziennikarz „Gazety Wyborczej” od 1991 r., od 2004 r. redaktor naczelny jej katowickiej redakcji, współautor książek: „Dobry zawód. Rozmowy z lekarzami” (z Krystyną Bochenek), „Czerwona księżniczka”, „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga”, „Na szczycie stromej góry” (z Judytą Watołą) oraz „Kukuczka” (z Marcinem Pietraszewskim). Z wykształcenia politolog, jest absolwentem Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 774
- 558
- 111
- 40
- 29
- 23
- 14
- 12
- 10
- 10
Opinia
Chyba każdego z nas powinna zainteresować tematyka tej książki. Sama bardzo chciałam ją przeczytać, lecz gdy trafiła w moje ręce - lekko się rozczarowałam. Nie jest to jakieś cudowne wydanie. Wręcz przeciwnie. Książka jest w formacie zwykłego zeszytu, fotografii jest raczej jak na lekarstwo, a okładka nie jest sztywna. Wygląda to niemniej jak notes do poczytania.
Bo... gdy widzę tytuł: "biografia mody kobiecej"; "biografia używek" etc. - to spodziewam się książki o słusznej liczbie stron. Inaczej temat zawarty w 200 - 300 stronach jest potraktowany po "łebkach". Co więc znajdziemy w książce, która mówi nam, że przybliży czytelnikom historię cukru, poprzez wieki?
Muszę przyznać, że z początku jest...nudno. Przyznajmy się: wielu z nas nie lubi czytać o tym, kiedy dokładnie (daty) Kolumb odkrył coś tam, albo "inny" Magellan. Czujemy się osaczeni tymi wszystkimi datami, królami, nazwami wysp, itd. Od tego właśnie się ta książka zaczyna. Jak doszło do odkrycia trzciny cukrowej, jaki król, bądź królowa lubowali się w słodkościach, jak to było z plantacjami niewolników. OK, nabieramy rozpędu, jest coraz ciekawiej.
Później możemy przeczytać o sytuacji cukrowni w Polsce, albo jak sobie radzono podczas okupacji z brakiem cukru. (Chciał nie chciał - cukier, zawsze był mile widziany w domu). Są również ciekawostki na temat kartek na żywność w okresie PRL'u, czy produkcji czekolady, kakao i kawy.
To wszystko jest fajne. Treść jest napisana przystępnym językiem. Jednak rozdziały książki są mocno nierówne. Razem z historią cukru - autorzy zamieścili biografie lekarzy, oraz badaczy, którzy prowadzili badania nad szkodliwością cukru. Potem przeskakujemy do polskich uczonych, by za chwilę czytać historię Pana X, który chorował na cukrzycę, bądź dziecka z Ameryki, które posiadało historię z tą przykrą chorobą, jaką jest cukrzyca - ale została ona przytoczona jako jedna z miliona takich historii.
Potem możemy poczytać o insulinie, o powikłaniach cukrzycy (okropne), o tym jaką etymologię ma nazwa "cukru", czy cukier szkodzi nam mocniej, niż tłuszcz, czy o rozmowach z jakimś polskim doktorem. Sądzę, że temat został potraktowany pobieżnie, ale uznam, że jest to bardziej reportaż, niż książka naukowa. Moim skromnym zdaniem, za mało jest tutaj informacji o samym cukrze, a więcej skupienia na cukrzycy...
Pewne jest jedno. Że jakoś przeszła mi ochota na karmelową czekoladę i batonik w białej polewie (choć nigdy ich jakoś nie lubiłam, bo wolę gorzką czekoladę, kawę i tylko czasami jakiś wafelek, gdyż bywam wybredna ;)
To dziwię się, że ludzie tak mocno łakną coraz to silniej słodzonych przysmaków...I to nawet nie cukrem, a chemicznymi wytworami 1000 razy słodszymi i szkodliwymi).
Chyba każdego z nas powinna zainteresować tematyka tej książki. Sama bardzo chciałam ją przeczytać, lecz gdy trafiła w moje ręce - lekko się rozczarowałam. Nie jest to jakieś cudowne wydanie. Wręcz przeciwnie. Książka jest w formacie zwykłego zeszytu, fotografii jest raczej jak na lekarstwo, a okładka nie jest sztywna. Wygląda to niemniej jak notes do poczytania.
więcej Pokaż mimo toBo... gdy...