Z miłości do lokalności : tradycyjne dania w nowej odsłonie

Wydawnictwo: Edipresse
7,67 (3 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
0
7
2
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788379457878
liczba stron
224
język
polski
dodała
Wiedźminka

Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne...

Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.

 

źródło opisu: https://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,96051,Z-...(?)

źródło okładki: https://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,96051,Z-...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 874
werka777 | 2017-10-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 25 października 2017

Kaszubskie kotlety rybne, Biała kiełbasa duszona z grzybami, Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami czy Kopytka z masłem palonym, Pesto szczawiowym i kozim serem. Brzmi jak menu eleganckiej, drogiej restauracji, a tak naprawdę każde z tych dań będzie w stanie wykonać każdy domowy kucharz postępujący zgodnie z przepisem.

Od strony technicznej, książka została podzielona na 5 głównych działów:
1. Zupy
2. Dania główne i mięsne
3. Dania wegetariańskie
4. Dania z ryb
5. Kanapki, przekąski, sałatki
Przejrzysty układ publikacji pozwala więc w szybkim czasie dotrzeć do konkretnego zagadnienia kulinarnego, podobnie z resztą jak zawarty na pierwszych stronach spis treści. Są wyraźne wyszczególnione składniki przy okazji każdej potrawy oraz prosta instrukcja wykonania.

Tomasz Jakubiak przeplata swoje propozycje dań rozważaniami, czy też opowiadaniami dotyczącymi historii ważnych, a wcale nie tak znanych producentów. Powrót do przeszłości pozwala spojrzeć na niektóre produkty z zupełnie innej strony. Cenna lekcja wiedzy przy okazji gotowania.

Publikację zdobią estetyczne i wyraziste fotografie. Zadbano także o solidną, twardą oprawę, zaś sama książka okazuje się, w porównaniu do oczekiwań, niesamowicie lekka. A wszystko za sprawą specjalnego papieru.

Jeśli kochacie polską kuchnię i szukacie inspiracji do tworzenia nowych, albo też po prostu ulepszonych, tradycyjnych dań, Tomasz Jakubiak może Wam co nieco podpowiedzieć. Może i ja skorzystam z jego sugestii, z lekką obawą, że nie wyjdzie mi tak ładnie, jak na książkowych fotografiach. Ale przecież nie od razu Rzym zbudowano.

Zdjęcia książki: https://ktoczytaksiazki-zyjepodwojnie.blogspot.com/2017/10/z-miosci-do-lokalnosci-tomasz-jakubiak.html#more

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Martwe dusze

Gdyby wszyscy autorzy w naszym kraju pisali na takim poziomie nie byłoby problemu z czytelnictwem. Po raz kolejny autorka zafundowała nam n...

zgłoś błąd zgłoś błąd