Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem

Wydawnictwo: Buchmann
8,21 (14 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
6
8
0
7
1
6
2
5
0
4
0
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788328046429
słowa kluczowe
superfood
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
Patryk

Poznaj klucz do dobrego zdrowia! Proste i sprawdzone przepisy na pyszne dania dla całej rodziny. Wykorzystaj moc zbawiennych właściwości superfood! Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie! Superfood to prosta, smaczna i kolorowa kuchnia, dzięki której odnajdziesz najwspanialszą i najzdrowszą wersję siebie! Sophie Manolas, ekspertka ds. żywienia i właścicielka przydomowego ogródka, omawia ponad...

Poznaj klucz do dobrego zdrowia!

Proste i sprawdzone przepisy na pyszne dania dla całej rodziny. Wykorzystaj moc zbawiennych właściwości superfood! Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie! Superfood to prosta, smaczna i kolorowa kuchnia, dzięki której odnajdziesz najwspanialszą i najzdrowszą wersję siebie!

Sophie Manolas, ekspertka ds. żywienia i właścicielka przydomowego ogródka, omawia ponad 60 superfoods, podpowiada, jak najlepiej wykorzystać ich zbawienne właściwości, oraz podaje proste przepisy, od których lektury aż cieknie ślinka! Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak smaczne i łatwe! Już dziś rozpocznij tę fascynującą kulinarną przygodę i pamiętaj: dobre jedzenie to podstawa dobrego życia!

Odpowiednia dieta oznacza właściwy start we wszystkim, co robisz w życiu. Babcia zawsze powtarzała: „Zdrowie jest najważniejsze!” – nie ma wątpliwości, że miała rację. Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób, by uniknąć groźnych chorób, a przy tym wyglądać i czuć się świetnie przez całe życie. No i te niesamowite smaki! Dieta bogata w świeże produkty i mikroelementy sprawi, że nabierzesz energii, a przy okazji na pewno skorzysta Twoja rodzina.

Sophie Manolas jest ekspertką do spraw odżywiania. Dzieciństwo spędzone na wsi utwierdziło ją w przekonaniu, że posiadanie przydomowego ogródka i spożywanie świeżych produktów już od najmłodszych lat jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Choroba, z którą stoczyła długą walkę – zespół policystycznych jajników – zmobilizowała ją do rozpoczęcia studiów związanych z odżywianiem i dietetyką, ponieważ jedynym skutecznym lekarstwem na jej problemy okazała się zmiana diety. Teraz swoją wiedzą i – przepisami! – dzieli się z kobietami na całym świecie.

Manolas przekonuje, że właściwy dobór menu wcale nie oznacza ciężkiej pracy w kuchni ani nudnej diety – odpowiednie odżywanie może się okazać niezwykle smaczną przygodą. Ta książka dostarczy Ci informacji i zainspiruje Cię do przekroczenia progu kuchni i gotowania według Twoich zasad. Wszystko po to, żeby odnaleźć najwspanialszą, najzdrowszą i pełną wewnętrznej równowagi wersję siebie!

Sophie Manolas jest dietetykiem klinicznym. Dzieciństwo na wsi nauczyło ją znaczenia domowych warzyw i świeżych produktów dla dobrego zdrowia. Impulsem do studiowania dietetyki była długa walka z zespołem policystycznych jajników – zmiana diety okazała się być skutecznym sposobem leczenia. Po zdobyciu kwalifikacji Sophie otworzyła własną praktykę, specjalizując się w zagadnieniach zdrowia hormonalnego kobiet. Osiągnęła wielki sukces dzięki praktycznemu podejściu i przystępnym radom dotyczącym wykorzystywania jedzenia jako lekarstwa. W jej domu obowiązują zasady, na których opiera się idea permakultury – Sophie i jej partner sami uprawiają swój ogród owocowo-warzywny
i przygotowują posiłki.

 

źródło opisu: http://www.gwfoksal.pl/wydawnictwo/buchmann/

źródło okładki: http://www.gwfoksal.pl/wydawnictwo/buchmann/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 231
StillChangeable | 2017-09-23
Na półkach: Przeczytane

Zaintrygowana tytułem "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem", którą to książkę stworzyła Sophie Manolas, postanowiłam zobaczyć, jakie też zdrowe przepisy mogę w niej znaleźć. Okazało się, że całość jest po prostu świetna - zawiera ponad 60 przepisów, natomiast zdjęcia tych wszystkich pyszności jeszcze bardziej przyciągają i kuszą.
Sophie Manolas to dietetyk, która prowadzi swój własny gabinet i należy do pasjonatów jedzenia - uwielbia gotować zdrowe posiłki i pokazuje, że wcale nie muszą one być nudne. Książkę rozpoczyna więc od kilku słów wstępu, by pokrótce opisać ideę "Superfood" - czyli takich produktów, jakie śmiało powinniśmy stosować w codziennej diecie, a następnie "atakuje" nas ona masą informacji oraz dopasowanych do nich przepisów.
Książka bowiem składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia powszechnie znane warzywa, owoce, zioła i tym podobne, płynące z natury, produkty. Przy każdym z nich, opisuje ona bowiem, jakie plusy niesie ze sobą jedzenie takiego, a nie innego warzywa, owocu itp. Ukazuje, dzięki czemu zapobiegamy spożywając konkretne produkty czy też jakich wartości odżywczych nam dostarczają. Po każdym takim opisie znajduje się jeden przepis dotyczący danego produktu, a każdy z nich ma być przede wszystkim zdrowy dla naszego organizmu.
Muszę przyznać, że książka posiada mnóstwo plusów i całkowicie mnie urzekła. Po pierwsze - biorąc pod uwagę sam pomysł, myślę, że autorka stworzyła coś niezwykle ciekawego. Nawet jeżeli przedstawianie tych zdrowych produktów nie jest już innowacyjnym pomysłem i ktoś może wpadł na to wcześniej, to mimo wszystko autorka zrobiła to na swój sposób sprawiając, że z przyjemnością będę wypróbowywać każdy z podanych przez nią przepisów. A skoro o nich mowa, to chociaż niektóre z nich zawierają produkty, o jakich może nawet nie miałam do tej pory pojęcia, to jednak wszystkie wydają się być naprawdę proste w wykonaniu i nawet osoba, jaka nie jest mistrzem kuchni, bez wątpienia sobie z nimi poradzi.
Znajdziemy w tej książce zarówno propozycje na dobry, pożywny i zdrowy obiad, jak także na smakowite śniadanie bądź kolację, aż na deserach kończąc! Stąd też zarówno fani wytrawnych, jak także słodkich posiłków, znajdą w tej książce coś dla siebie i co lepsze - nawet, jeżeli będzie to deser, to kto powiedział, że od czasu do czasu nie można sobie na niego pozwolić, szczególnie, że będzie on w zdrowszej wersji? Dlatego też przepisy całkowicie do mnie trafiły i w najbliższym czasie z pewnością kilka z nich wypróbuję.
Tym, co także działa na korzyść tej książki jest, o czym pokrótce już wspomniałam, cała oprawa graficzna. Te wszystkie rozdziały, opisy warzyw czy owoców, jak także przepisy, nie tylko dobrze się czyta, ale też cudownie się na nie patrzy. Ta książka ma tak wiele pięknych, pełnych kolorów zdjęć, że od samego spojrzenia na niektóre z nich ślinka napływa do ust, a w brzuchu zaczyna burczeć. Stąd też oprawa graficzna mnie urzekła, szczególnie, że uwielbiam patrzeć, jak ktoś potrafi w piękny sposób uchwycić przyrządzone przez siebie danie, jak także sama staram się od czasu do czasu uwieczniać stworzone samodzielnie posiłki.
Podsumowując, jeżeli macie ochotę sięgnąć po jakieś inspiracje kulinarne, które kręcą się wokół zdrowego odżywiania i ukazują, że tak naprawdę to, co często mamy w swojej kuchni, może zostać wykorzystane w świetny sposób jako pożywny, zdrowy obiad czy też smaczny, a jednocześnie niskokaloryczny, deser. Osobiście polecam i nie mogę się doczekać, aż zasypię Was na instagramie zdjęciami własnoręcznie przyrządzonych dań na podstawie przepisów z tej książki!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Rodzina Borgiów

Książka zaskakuje bogactwem oraz precyzją treści, która mnie zadziwiła. Uważam ją za wartą przeczytania. Pomimo trudnego tematu i wysoko zawieszonej p...

zgłoś błąd zgłoś błąd