5 składników. Gotuj szybko i łatwo

Tłumaczenie: Maria Brzozowska
Wydawnictwo: Insignis
8,25 (24 ocen i 12 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
5
8
12
7
3
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
5 Ingredients. Quick & Easy Food
data wydania
ISBN
9788365743367
liczba stron
320
słowa kluczowe
Jamie Oliver, przepisy
język
polski

Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po...

Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu

Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.

 

źródło opisu: http://www.insignis.pl/ksiazki/5-skladnikow-gotuj-szybko-latwo/

źródło okładki: http://www.insignis.pl/ksiazki/5-skladnikow-gotuj-szybko-latwo/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 533
jarr74 | 2017-12-15
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2017 rok

Wszystkim miłośnikom kulinarnych podróży i wszelkich zagadnień związanych z gotowaniem, sylwetki, brytyjskiego kucharza, Jamiego Oliwiera, przedstawiać, naturalnie, nie musze. Autorowi licznych programów telewizyjnych oraz wielu publikacji książkowych (polecam przy tej okazji „Każdy może gotować”, „Szalony grill”), udało się połączyć nowatorskie i twórcze podejścia do kuchni z tradycyjnymi recepturami (a jest to, już, sztuka sama w sobie) a tym samym sprawić iż proponowane przez niego przepisy na stałe zagościły na wielu naszych stołach.

Jak możemy wywnioskować z tytułu „5 Składników. Gotuj szybko i łatwo” tym razem nasz bohater postawił na minimalizm, choć bynajmniej nie ubogość, formy i treści, oddając w nasze ręce książkę, która (jak sadze) przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie czują się zbyt mocni w kulinarnych zapasach.

Na jedenastu, tematycznie podzielonych rozdziałach (sałatki, pasty, jajka, kurczak, dania rybne, dania warzywne, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryż i makaron, słodkości) zawarł kilkadziesiąt przepisów, których stworzenie oparł na jedynie pięciu, odpowiednio dobranych, czasami zaskakujących połączeniem, składnikach. Ich ograniczona liczba nie stanowi, bynajmniej, przeszkody przed stworzeniem fantastycznych, niebanalnych, znakomicie się komponujących i prezentujących na talerzu, nowatorskich dań, które z pewnością mają szanse stać się efektowną ozdobą niejednej rodzinnej czy poza rodzinnej imprezy. Sam wypróbowałem dwa spośród nich (ale mam, zdecydowanie, apetyt na więcej) i mogę zaświadczyć, z całą odpowiedzialnością, że było warto…

Proponowane przez autora potrawy, zachwyciły mnie na tyle iż kilka z nich, już niedługo, zagości w mojej kuchni: zapiekana polędwiczka z puree ziemniaczano-serowym, chrupiące kalmary z sezamem, łosoś z chorizo z patelni, soczysty gulasz jagnięcy i na deser, ciasto z nadzieniem migdałowym. I to wszystko stworzone jedynie z pięciu składników?!

Przy każdym prezentowanym przepisie, zawierającym, bardzo typowe informacje, dotyczące składników, gramatury i sposobu przygotowania potrawy, znajdziemy niezwykle sugestywne zdjęcie, gotowego już dania, które powoduje iż ucisk w żołądku stanie się wyraźnie odczuwalny.

Książka Jamiego Oliwiera jest idealną pozycją dla kuchennych amatorów, mężczyzn ( oczywiście, nie generalizujmy) chcących zabłysnąć w kuchni oraz tych wszystkich, którzy w naszym szalonym pędzie życia (zawodowego i osobistego, którego tak często doświadczamy) szukają czegoś naprawdę szybkiego (czas przyrządzenia potraw waha się w granicach 15 -30 minut), ciekawego, i co najważniejsze, niezwykle smacznego. Polecam. To naprawdę bardzo inspirująca lektura.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Pani Jeziora

Czekałam aż to się skończy, dla zasady że lubię kończyć serie, ale w tym przypadku nie było warto. Mutant wyspecjalizowany w zabijaniu najgroźn...

zgłoś błąd zgłoś błąd