5 składników. Gotuj szybko i łatwo

Tłumaczenie: Maria Brzozowska
Wydawnictwo: Insignis
8,45 (20 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
5
8
10
7
2
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
5 Ingredients. Quick & Easy Food
data wydania
ISBN
9788365743367
liczba stron
320
słowa kluczowe
Jamie Oliver, przepisy
język
polski

Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po...

Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu

Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.

 

źródło opisu: http://www.insignis.pl/ksiazki/5-skladnikow-gotuj-szybko-latwo/

źródło okładki: http://www.insignis.pl/ksiazki/5-skladnikow-gotuj-szybko-latwo/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 214
Anita | 2017-11-27
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 października 2017

JELENKA.PL

TO CO TYGRYSKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ
Ma być prosto, szybko, pysznie i nie byle jak. Skoro tak. No to próbuję. W ciągu tygodnia przetestowałam kilkanaście przepisów ( jak wyzwanie to wyzwanie). Chciałam wypróbować przepisy z każdego z działów ( olaboga jest ich aż 11!). Nie do końca mi to wyszło. Nie znalazłam w swojej okolicy odpowiednich i dobrych ryb. Za ten dział więc nie ręczę. Choć wiele przepisów na rybę mam ochotę wypróbować.

Zacznę może od deseru. Wypróbowałam kilka słodkich propozycji i wyszły absolutnie przepyszne. Ale mój niekwestionowany hit to Affogato z orzechami włoskimi. Szybkie, proste i niezwykle efektowne. No i pyszne! W moim menu zagości również kilka sałatek. Np. ta z batatami czy marchewkowa tahini czy jeszcze selerowa z prosciutto. Na uwagę zasługują też dania z jajek i nietuzinkowe makarony. Moje serce skradł kurczak w sosie musztardowym i pikantny pieczony kalafior. A zapiekany ryż szafranowy to czysta poezja smaku.

ROZKŁAD
Książka jest niezaprzeczalnie pięknie i bardzo estetycznie wydana. Jak już wspomniałam przepisy w książce, a jest ich ponad 130, zostały podzielone na 11 działów m.in. na warzywa, ryby, pasty, sałatki czy słodkości. Każdy przepis, tak jak w przypadku innych książek Jamiego Olivera, zajmuje dwie strony. Na pierwszej stronie znajduje się naturalnie przepis na potrawę z wyszczególnionymi i sfotografowanymi składnikami (ich faktycznie jest pięć, jakby ktoś nie dowierzał). Drugą strona to już tylko piękna fotografia przedstawiająca gotowe już danie. Ten układ bardzo mi odpowiada bo nie zawsze moja breja odpowiada tej na obrazku (a nieraz muszę się mocno sugerować).

PLUSY I MINUSY
Dużą zaletą tej książki są dania proste i szybkie. Przygotowanie większości z nich zajmuje do trzydziestu minut a składniki są bardzo podstawowe i łatwo dostępne. Na szczęście obietnice z okładki to nie tylko chwyt marketingowy. Na pochwałę zasługuje również duża różnorodność receptur. Każdy kucharz amator powinien znaleźć coś dla siebie. Co do minusów, to nie ma ich zbyt wiele. W niektórych przepisach po prostu występują składniki, które w polskich sklepach są bardzo trudno dostępne. Przykładem mogą być wszelkiej maści azjatyckie sosy, które zazwyczaj nadają kluczowego smaku danej potrawie.

PODSUMOWANIE
Do tej pory na mojej kulinarnej półce, prócz „5 składników”, goszczą dwie książki Jamiego Olivera. Myślę jednak, że ta „nowa” będzie moją ulubioną i będę do niej często zaglądać. A na pewno będę korzystać z tych przepisów, które już wypróbowałam. Szybkość, prostota i efekt przygotowywanych potraw sprawia dużą frajdę z gotowania. Czasami wkopię sama siebie w jakieś i zapachu. „5 składników” to naprawdę bardzo dobra książka kucharska, która z pewnością wielu przypadnie do gustu. Fani tradycyjnej polskiej kuchni nie lubujący się w nowych doznaniach smakowych nie mają tu czego szukać. Cała reszta śmiało niech się zaopatruje.

„5 składników” może okazać się również świetnym prezentem. Ja bym się bardzo ucieszyła z takiego upominku.

„5 składników” to idealna książka dla: zabieganych, kuchennych minimalistów i szukających sprawdzonych przepisów.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Denar dla szczurołapa

www.spadlomizregala.pl Legendy są fascynujące. Głównie dlatego, że niosą za sobą sporą dawkę tajemnicy. Z jednej strony czarują niedopowiedzeniami, a...

zgłoś błąd zgłoś błąd