Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Klasztorne sałatki. 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku

Tłumaczenie: Piotr Zarębski
Wydawnictwo: AA s.c.
8 (1 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Twelve Months of Monastery Salads. 200 Divine Recipes for All Seasons
data wydania
ISBN
9788361881964
liczba stron
302
język
polski
dodała
dabrowska_ea

W tej książce brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette, autor wielu kulinarnych bestsellerów, wysławia dobrodziejstwa sałatek jako dań głównych, przekąsek i przystawek – znakomitego środka do wprowadzenia do naszej diety zdrowych i pożywnych pokarmów. Wszystkie składniki na te 200 świeżych i smacznych sałatek są absolutnie naturalne i zharmonizowane z rytmem pór roku oraz tradycyjną kuchnią...

W tej książce brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette, autor wielu kulinarnych bestsellerów, wysławia dobrodziejstwa sałatek jako dań głównych, przekąsek i przystawek – znakomitego środka do wprowadzenia do naszej diety zdrowych i pożywnych pokarmów. Wszystkie składniki na te 200 świeżych i smacznych sałatek są absolutnie naturalne i zharmonizowane z rytmem pór roku oraz tradycyjną kuchnią klasztorną, wysoko cenioną za jej prostotę, wartości zdrowotne i wspaniały smak. Brat Victor ułożył tą porywającą kolekcję sałatek dostosowując ją do szczodrych darów poszczególnych pór roku, począwszy od pierwszych nowalijek, przez obfitość darów lata aż po mroźną zimę, domagającą się obfitych i krzepiących posiłków. Ponieważ sałatki je się wszędzie, to książka jest nie tylko podróżą przez kalendarz, ale także wyprawą w świat. Czujemy tu niezwykły smak włoskich pomidorów, rukoli i fenkuła, francuskich ziół i musztardy, greckiej fety i oliwek, bliskowschodniego kuskusu, indyjskiej soczewicy, japońskiego octu ryżowego, meksykańskiego avocado i wielu innych wspaniałości. Niektóre sałatki oddają nawet cześć świętym, jak na przykład sałatka św Franciszka, św. Benedykta czy św. Scholastyki. Sałatki zostały skomponowane zgodnie z rytmem pór roku. Są proste, smaczne i zdrowe, łatwe do przygotowania, a nieograniczona liczba proponowanych tu wariacji smakowych zadowoli każdy gust. Sałatki dostarczają wspaniałych kontrastów smaków, aromatów i kolorów, a na dodatek, oprócz tych sałatkowych wspaniałości, mamy tu przepisy na sosy, dressingi, oliwę i ocet wzbogacony smakiem ziół i przypraw. Tą czarującą książkę kucharską upiększają też inspirujące cytaty ze słynnych autorów. Brat Victor-Antoine d’Avila-Latourette jest mnichem w benedyktyńskim klasztorze Matki Bożej Zmartwychwstania, położonym w pobliżu Millbrook w stanie Nowy Jork. Jest autorem wielu książek, wśród których znajdują się bestsellery Twelve Months of Monastery Soups oraz From a Monastery Kitchen.

 

źródło opisu: Wydawnictwo AA, 2011

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 563
dabrowska_ea | 2017-07-13
Przeczytana: 2017 rok
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Na półkach
pokaż wszystkie
zgłoś błąd zgłoś błąd