Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Feeria
- Data wydania:
- 2017-06-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-06-17
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788372296627
- Tagi:
- dieta gotowanie indeks glikemiczny
Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa choroba wymagają mądrej zmiany diety, przecież właśnie dotychczasowa dieta do tych problemów doprowadziła. Diagnozę insulinooporności lub cukrzycy zawsze musi postawić lekarz. Jednak są pewne wczesne niepokojące sygnały, na które powinniśmy sami zwrócić uwagę. Jeśli w porę wprowadzisz prawidłowe odżywianie, stan insulinooporności może się wyciszyć, a cukrzyca – w ogóle nie rozwinąć.
To TY masz największy wpływ na to, czy swoją chorobę pogłębisz czy pokonasz! Nie zrzucaj winy na geny, tendencję do otyłości, ciążę, hormony, tryb pracy itd. Na każdym etapie życia można dużo naprawić. Poza tym moim celem jest to, żebyście zdrowo gotowali dla całej RODZINY. Bo ta dieta jest idealna dla wszystkich!
Magdalena Makarowska
"Regularnie dostaję od swoich czytelników pytania, jakie książki na temat insulinooporności mogłabym polecić. Przez długi czas miałam duży problem z odpowiedzią, ponieważ brakowało na rynku pozycji, które byłyby w 100% odpowiednie dla insulinoopornych. Ale niedawno całkowicie się to zmieniło. Rewolucję w życiu wielu pacjentów zrobiła książka Magdaleny Makarowskiej Dieta uzdrawiająca organizm. Dlatego jestem pewna, że Jedz pysznie z niskim indeksem już nieodwracalnie wywróci Wasz świat do góry nogami! Oczywiście jeśli zależy Wam na powrocie do zdrowia, szczupłej sylwetki i doskonałego samopoczucia, bo korzystanie z tej książki po prostu na taką zmianę skazuje. Gorąco polecam nie tylko insulinoopornym, polecam ją każdemu z Was!"
Dominika Musiałowska – autorka projektu Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, www.insulinoopornosc.com
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 89
- 74
- 41
- 8
- 7
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Nie tylko zmagam się z insulinoopornością, ale z całą pewnością należę do grona osób, które są oporne jeśli chodzi o wykonywanie zakupów oraz przetwarzanie żywności. Nie jestem specjalnie smakoszem potraw, chociaż powoli otwieram się na zupełnie nowe połączenia i smaki. Niemniej, jem, bo muszę, a nie dlatego, że to lubię.
Książka zawiera wiele kolorowych i pewnie równie smacznych przepisów. Niestety wiem, że w większości nie jestem w stanie wykonać tych propozycji, przepisy, choć są przedstawione jasnym i zrozumiałym językiem, tak w moim odczuciu dobór składników nie jest taki intuicyjny i prosty. O wielu składnikach pierwsze słyszę, zastanawiałam się nad ich dostępnością a na pewno nad ich ceną w stosunku do standardowych produktów, jakie mogę znaleźć w zwykłym sklepie.
Nie mogę powiedzieć, że ten przepiśnik nie okazał się bezużyteczny. Jestem na etapie polubienia się z wykonywaniem prostych, smacznych i w miarę zdrowych dań. Trochę mnie to kosztuje nerwów, jestem wystawiona na poważną próbę, ale z tej lektury wyniosłam kilka cennych dla siebie informacji, dzięki czemu powoli dokonuję drobnych składowych zmian w mojej kuchni. Nie kosztuje mnie to psychicznie dużo, a i na finanse się to nie najgorzej przekłada. Zaprzyjaźniłam się z kilkoma warzywami, zamieniłam olej do smażenia na masło oraz oliwę z oliwek. Zmienię zwykłą sól na sól himalajską. W ruch również poszło wiele przypraw, które okazują się całkiem smaczne, dodają zupełnie innego i świeżego aromatu potrawom! Więcej, przejrzałam wszystkie chleby, w dyskoncie, w jakim najczęściej zaopatruję się w produkty i udało mi się znaleźć aż jeden odpowiedni chleb, który okazał się całkiem przyzwoity i odpowiedni, ponieważ po nim nie występują u mnie rewolucje żołądkowo — jelitowe. Zamiast sięgać po słodkie jogurciki, chętniej wybiorę jogurt grecki, tak zwany skyr. Uważam, że jak na osobę, która totalnie nie przepada za jedzeniem i przygotowaniem posiłków, jestem zadowolona z moich postępów. Ah, i już od bardzo dawna nie cukruję herbaty, w ogóle konsumuję mniej słodyczy, a jak na osobę, którą mogę powiedzieć, że jest uzależniona od cukru, to niemały progres!
Mimo że propozycje przepisów do mnie jakoś nie przemówiły i nie czuję się przekonana do ich przygotowania (odczułam też, że te przepisy są mało urozmaicone, bardzo do siebie zbliżone),tak dla mnie ważne jest to, że coś z tego wyciągnęłam dla siebie wartościowego i już na własnych warunkach powoli stawiam kroki w stronę nieco lepszemu i zdrowszemu odżywianiu.
Nie tylko zmagam się z insulinoopornością, ale z całą pewnością należę do grona osób, które są oporne jeśli chodzi o wykonywanie zakupów oraz przetwarzanie żywności. Nie jestem specjalnie smakoszem potraw, chociaż powoli otwieram się na zupełnie nowe połączenia i smaki. Niemniej, jem, bo muszę, a nie dlatego, że to lubię.
więcej Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele kolorowych i pewnie równie...
Powiem szczerze, że całkiem mi ta publikacja przypadła do gustu. Wprawdzie jestem zwolenniczką tzw. szybkiego gotowania, a w tej książce nie wszystko jest szybkie, ale większość zaprezentowanych przepisów jest godna uwagi. Bo to same przepisy, typowa książka kucharska. Za to pięknie wydana, na śliskim, błyszczącym papierze, pełna przepysznych, kolorowych zdjęć, które niejednokrotnie powodują ślinotok. Dużą zaletą publikacji jest możliwość zaadoptowania wielu przepisów na polskie realia produktowe, co w przypadku większości publikacji w tym zakresie nie jest takie oczywiste. Niektóre przepisy, ze względu na użyte w nich produkty, mocno trącą po kieszeni, ale sporo jest też takich, które nie zmuszą nas do brania wieloletniego kredytu by spłacić zakup komosy ryżowej :)
Powiem szczerze, że całkiem mi ta publikacja przypadła do gustu. Wprawdzie jestem zwolenniczką tzw. szybkiego gotowania, a w tej książce nie wszystko jest szybkie, ale większość zaprezentowanych przepisów jest godna uwagi. Bo to same przepisy, typowa książka kucharska. Za to pięknie wydana, na śliskim, błyszczącym papierze, pełna przepysznych, kolorowych zdjęć, które...
więcej Pokaż mimo toNie jest to typowa książka. Nie jest to nawet typowy poradnik.książka przeszła moje najśmielsze oczekiwania! Znów ;)
Autorka, znana mi już z kilku publikacji m.in. Dieta bikini czy Życie w stylu Vege!, zaskoczyła mnie totalnie. Ta książka jest dla mnie pozytywnym objawieniem. Kawał dobrej roboty!
Na samym początku czytelnik otrzymuje garść ( :D ) informacji. Autorka na samą teorię poświęca około 50 stron. Nie jest to jednak kolejna odsłona szablonowych porad typu : nie jedz cukru. Unikaj węglowodanów. Co to, to nie! Autorka bardzo szczegółowo wyjaśnia wszystkie aspekty, od tak błahych jak wyjaśnienie czym jest indeks glikemiczny do szczegółowego omówienia składników odżywczych, które powinny i nie powinny gościć na talerzach osób z nadwagą/chorobami/insulinoodpornością.
Makarowska wyjaśnia na czym oprzeć dietę i jak ona powinna wyglądać zarówno jeśli chcemy utrzymać wagę, jak i ją zredukować. Ponadto porusza i omawia zagadnienia związane z glutenem, nabiałem i ... kiszonkami. Dla mnie wielkim plusem jest podrozdział o marnowaniu żywienia. Nie ukrywajmy - zdarza się to każdemu z nas. Nawet ja, w tej chwili mam w kuchni nektarynkę, która już nie nadaje się do spożycia. Żyjemy w ciągłym biegu. Kupujemy impulsywnie i bez zastanowienia, a przez to marnujemy tony jedzenia. Pora powiedzieć : STOP!
Dlaczego ta książka to nie poradnik?
Ponieważ w większości składa się ona z przepisów. Moim skromnym zdaniem bardziej pasuje do niej określenie "książka kucharska" niż 'poradnik" ;P
Tym razem czytelnik nie otrzymuje gotowej rozpiski diety. Zamiast tego otrzymuje wskazówki, jak komponować dzienny jadłospis i multum przepisów, które oczywiście są podzielone na kategorie śniadanie/obiad/przekąska/kolacja, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kategorie te modyfikować zgodnie z własną fantazją. Propozycji jest tak wiele,że nie prędko idzie je wszystkie przetestować :)
Jeśli wydaje Wam się,że dieta oznacza pożegnanie ze słodyczami, odpowiedź brzmi i tak i nie. Nawet jeśli borykacie się z cukrzycą, nie oznacza to,że musicie kategorycznie wyeliminować słodycze - wystarczy zamienić je na zdrowe słodycze czy przekąski - całe szczęście i ten aspekt nie został w książce pominięty! Przyznaje - ślinka cieknie!
Ach! Zapomniałabym! Olbrzymi plus także za bibliografię i indeks potraw ! Właśnie tego brakowało :)
Podsumowując
Po lekturze tej książki, z ręką na sercu mogę powiedzieć,że autorka przygotowała publikacje, nie dość,że jakiej jeszcze nie było, to przemyślaną od a do z.
Nie będę się już zachwycać nad oprawą graficzną, bo wydawnictwo Feeria pod tym względem jest mistrzem i zawsze serwuje czytelnikom pięknie wydane, przejrzyste książki. Jest to przystępna i czytelna pozycja dla wszystkich, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie. Po lekturze tej książki autorka ustawiła sobie wysoko poprzeczkę i mam nadzieję,że kolejna pozycja jej pióra również mnie nie zawiedzie.
Przejrzysta, napisana prostym i czytelnym językiem. Warta polecenia.
Nie jest to typowa książka. Nie jest to nawet typowy poradnik.książka przeszła moje najśmielsze oczekiwania! Znów ;)
więcej Pokaż mimo toAutorka, znana mi już z kilku publikacji m.in. Dieta bikini czy Życie w stylu Vege!, zaskoczyła mnie totalnie. Ta książka jest dla mnie pozytywnym objawieniem. Kawał dobrej roboty!
Na samym początku czytelnik otrzymuje garść ( :D ) informacji. Autorka na...
Smaczne, przepyszne przepisy, wiele wypróbowałam. Polecam
Smaczne, przepyszne przepisy, wiele wypróbowałam. Polecam
Pokaż mimo toJedna z lepszych książek kucharskich dla wszystkich, nie tylko dla osób zmagających się z insulinoopornością. Przepisy są łatwe, bardzo zróżnicowane i smaczne.
Jedna z lepszych książek kucharskich dla wszystkich, nie tylko dla osób zmagających się z insulinoopornością. Przepisy są łatwe, bardzo zróżnicowane i smaczne.
Pokaż mimo tospora ilość przepisów, które zapewne niejednej osobie trochę pomogą, niestety ja mało dla siebie znalazłam, momentami dobór produktów jest czasami zbyt drogi, raczej będę się inspirować niż całkowicie kopiować
zupa z kolorowych warzyw i batatem na mleku kokosowym rządzi :D
spora ilość przepisów, które zapewne niejednej osobie trochę pomogą, niestety ja mało dla siebie znalazłam, momentami dobór produktów jest czasami zbyt drogi, raczej będę się inspirować niż całkowicie kopiować
Pokaż mimo tozupa z kolorowych warzyw i batatem na mleku kokosowym rządzi :D
Może książka nie ma zbyt dużo treści (jeśli chodzi o przekazanie informacji),ale za to ile przepisów! Przypadły mi do gustu, bardzo apetyczne i na pewno was też przekonają :)
Może książka nie ma zbyt dużo treści (jeśli chodzi o przekazanie informacji),ale za to ile przepisów! Przypadły mi do gustu, bardzo apetyczne i na pewno was też przekonają :)
Pokaż mimo toSuper przepisy!!!
Super przepisy!!!
Pokaż mimo tonie wiem skąd taka niska ocena. Fajna książka, dużo ciekawych przepisów i rad :)
nie wiem skąd taka niska ocena. Fajna książka, dużo ciekawych przepisów i rad :)
Pokaż mimo to