Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017
7,25 (8 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
1
7
4
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
La Dieta Smartfood
data wydania
ISBN
9788328706743
liczba stron
416
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
korcia

Dieta potwierdzona naukowo przez znany ośrodek - Europejski Instytut Onkologiczny w Mediolanie. Trudno odmówić autorom Diety Smartfood racji – żyjemy w epoce nadmiaru i natłoku – informacji, jedzenia i kilogramów. Jesteśmy skłonni do gigantycznych poświęceń, by jak najdłużej zachować młodość, urodę i zdrowie – uciekamy się do absurdalnych sposobów, łapiemy się diet ad hoc i naiwnie dajemy...

Dieta potwierdzona naukowo przez znany ośrodek - Europejski Instytut Onkologiczny w Mediolanie.

Trudno odmówić autorom Diety Smartfood racji – żyjemy w epoce nadmiaru i natłoku – informacji, jedzenia i kilogramów. Jesteśmy skłonni do gigantycznych poświęceń, by jak najdłużej zachować młodość, urodę i zdrowie – uciekamy się do absurdalnych sposobów, łapiemy się diet ad hoc i naiwnie dajemy wiarę „cudownym produktom”. A cudów nie ma. Jest jednak nauka.

Dieta Smartfood to coś więcej niż kolejne internetowe odkrycie – to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego w Mediolanie, który prowadzi zaawansowane badania nad budową ludzkiego genotypu i jego interakcjami z zewnętrznymi substancjami pochodzącymi ze składników odżywczych, które są w stanie wywrzeć wpływ na nasze DNA, „usypiając” lub aktywizując poszczególne geny, odpowiadające za długość naszego życia oraz formując warstwę ochronną wokół naszego genomu, zmniejszając ryzyko powstania mutacji na poziomie DNA, bezpośrednio odpowiedzialnych za nowotwory.

Dzięki stosowaniu diety smartfood możemy bez wielkich poświęceń zmienić nawyki żywieniowe. Rezultaty? Znikają nadmiarowe kilogramy, zapobiegamy rakowi, chorobom układu krążenia, chorobom metabolicznym i neurodegeneracyjnym. Wiadomo już, że niektóre produkty spożywcze zachowują się jak leki, zdolne uzdrawiać i chronić organizm. Właśnie te super pokarmy odgrywają główną rolę w diecie Smartfood: 30 propozycji super produktów, których nie może zabraknąć na stole, bo są sprzymierzeńcami smukłej sylwetki i zdrowia. Są smart, czyli mądre, inteligentne, ponieważ działają na nasze ciało w sposób niezwykły. Sycą, zapobiegają gromadzeniu tłuszczu, pozwalają uniknąć chorób i przedłużają życie. To zwyczajne produkty: od sałaty po ziarna zbóż, od truskawek po pistacje.

 

źródło opisu: https://muza.com.pl/

źródło okładki: https://muza.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (42)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1822
korcia | 2017-04-05
Przeczytana: 25 marca 2017

Mimo kilku uwag polecam Was książkę „Dieta Smartfood”, bo jest to ciekawa i wartościowa pozycja, która może pomóc Wam schudnąć, poczuć się lepiej, wydłużyć życie Wasze lub Waszych bliskich. Dzięki tej pozycji inaczej spojrzycie na zawartość Waszych talerzy, na to, co jecie. Nawet jeśli zmotywuje Was to tylko do niewielkich zmian, to i tak jest plus, i jest się z czego cieszyć. To dobra pozycja na początek, bo chociaż zachęca do sporych zmian, to ich nie narzuca od razu, daje dużą dowolność, pozwala na małe grzeszki, drobne odstępstwa. W końcu jesteśmy tylko ludźmi, a jedzenie powinno być przyjemnością.

http://korcimnieczytanie.blogspot.com/2017/03/eliana-liotta-pier-giuseppe-pelicci.html

książek: 376
Joanna | 2017-04-15
Przeczytana: 15 kwietnia 2017

Autorzy książki „Dieta smartfood” podchodzą to kwestii żywienia bardzo naukowo – przedstawiają wiarygodne wyniki badań lub sygnalizują, gdy mogą one być podważone.

To co musicie wiedzieć to to, że „Dieta smartfood” to nie jest książka o odchudzaniu. Koncepcja jedzenia „smart” jest raczej stylem życia, zbiorem sugestii na temat jedzenia, zachęceniem do kwestionowania tego co jemy (czytajmy etykiety!) i do bardziej uważnego komponowania posiłków (warzywka na stół przede wszystkim!). Punktem wyjścia do diety „smartfood” jest wprowadzenie i regularne spożywanie „super produktów”, które można podzielić na dwie kategorie: „longevity smartfood” (produkty spożywcze zdolne wpływać na długowieczność) oraz „protective smartfood” (produkty, które chronią nas przed chorobami i nadmiernymi kilogramami). Niektóre produkty, które postrzegane są jako super produkty były dla mnie niemałym zaskoczeniem – pomiędzy różnymi owocami i warzywami znalazłam czekoladę (! no dobra. Gorzką. minimum 70%… ale...

książek: 377
kretek | 2017-11-29
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 29 listopada 2017

Autorzy publikacji podchodzą do kwestii żywienia racjonalnie - nie obiecują żadnej nowej diety "cud", której przestrzeganie rozwiąże wszystkie problemy. Kładą nacisk przede wszystkim na konieczność kształtowania/zmian swoich nawyków żywieniowych oraz wprowadzania zdrowych zachowań na stałe (zamiast okresowych diet, po których często wraca się do złych nawyków). Dlatego też książka nie zawiera sztywnego schematu diety (podane jest tylko przykładowe menu), a głównie - konkretne wskazówki, jakimi należy kierować się przy wybieraniu produktów, jak również omówione są zasady przygotowywania posiłków. W oparciu o wyniki badań naukowych Autorzy przedstawiają produkty, które warto w swoim żywieniu uwzględnić: tzw. "Longevity smartfood" (m.in. wiśnie, truskawki, cebula, bakłażany czy czekolada) oraz "Protective smartfood" (m.in. czosnek, orzechy czy rośliny strączkowe). Spożywanie tych produktów - zawierających antocyjany, kapsaicynę, kurkuminę, galusan epigallokatechiny, fizetynę,...

książek: 251
Redhead | 2017-04-11
Na półkach: Przeczytane

Zapraszam na bloga Redhead in Wonderland, gdzie dodałam opinię o książce:

http://redhead-in-wonderland.blogspot.com/2017/04/smartfood.html

książek: 400
Z_błyskiem_w_oku | 2017-07-24
Na półkach: Zdrowie, Przeczytane

Książka o diecie opartej na 30 zdrowych produktach, które cofają efekty starzenia. Warto przeczytać, żeby zrozumieć biologiczne efekty przejadania się, nadmiernej ilości mięsa i cukru. M.in. dzięki niej znacznie ograniczyłam zakup niezdrowych produktów. Żeby nie było tak smutno, to produktami przedłużającymi życie są np. gorzka czekolada i truskawki, więc każdy znajdzie coś dla siebie;)

książek: 440
ŚwiętaKrowa | 2018-02-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2017 rok
książek: 44
Violon | 2017-11-08
Na półkach: Przeczytane
książek: 283
Aga | 2017-06-11
Przeczytana: 11 czerwca 2017
książek: 1019
xVariax | 2017-04-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 1
babcia | 2018-01-23
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 32 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd