rozwińzwiń

Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia

Okładka książki Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia Anna Cavelius, Kurt Mosetter, Thorsten Probost, Wolfgang A. Simon
Okładka książki Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia
Anna CaveliusKurt Mosetter Wydawnictwo: Vital zdrowie, medycyna
312 str. 5 godz. 12 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Zucker - Der heimliche Killer: Wie wir krank und süchtig werden. Wie wir uns schützen, ohne auf Süßes zu verzichten.
Wydawnictwo:
Vital
Data wydania:
2016-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2016-01-01
Liczba stron:
312
Czas czytania
5 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365404336
Tagi:
cukier zdrowie dieta odżywianie
Średnia ocen

8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Dieta sirtuinowa Anna Cavelius, Tanja Dusy, Bernd Kleine-Gunk
Ocena 6,2
Dieta sirtuinowa Anna Cavelius, Tanj...
Okładka książki Cztery filary samouzdrawiania Anna Cavelius, Kurt Mosetter, Detlef Pape
Ocena 0,0
Cztery filary ... Anna Cavelius, Kurt...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
2 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1019
884

Na półkach: ,

Cukier nie zawiera żadnych substancji odżywczych, witamin ani minerałów a mimo to chętnie sięgamy po niego w różnych postaciach. Faktem jest, że sprawia nam przyjemność, daje radość, poprawia nastrój, dodaje energii ale i ... uzależnia. Słysząc o nałogach najczęściej mamy na myśli alkohol, różne używki czy narkotyki. Tymczasem uzależnienie od cukru jest równie niebezpieczne. Okazuje się, że ten nałóg jest podobny do głodu narkotykowego. Gdy próbujemy całkowicie zrezygnować z cukru, wówczas nasz organizm wykazuje podobne objawy jak przy uzależnieniach od narkotyków. Na tym bazuje przemysł cukierniczy zarabiający miliardy na naszych słodkich zachciankach. Widać to na przykład w reklamach, które pojawiają się w czasie, gdy dzieci oglądają swoje ulubione programy.

Książka napisana rzetelnie i konkretnie, w której problem nadmiernego spożywania cukru został mocno podkreślony. Autorzy nie skupiają się jedynie na ukazaniu jego rozmiarów, lecz pokazują drogę wyjścia z cukrowego nałogu. W tym celu prezentują Program 4 kroków, która ma na celu wsparcie naszego organizmu z pokonaniem niezdrowych nawyków. Polecam!

Cała recenzja na blogu: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2017/08/369-zastap-cukier.html

Cukier nie zawiera żadnych substancji odżywczych, witamin ani minerałów a mimo to chętnie sięgamy po niego w różnych postaciach. Faktem jest, że sprawia nam przyjemność, daje radość, poprawia nastrój, dodaje energii ale i ... uzależnia. Słysząc o nałogach najczęściej mamy na myśli alkohol, różne używki czy narkotyki. Tymczasem uzależnienie od cukru jest równie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1328
1108

Na półkach: ,

Na chandrę, na smutki, bo zbliża się okres i muszę uzupełnić poziom żelaza (:D),bo mi źle, bo nikt mnie nie rozumie, bo mnie rzucił. Czekolada, batonik, ptasie mleczko, ciasto, żelki. Tylko one rozumieją nasz smutek i tylko one potrafią ukoić zszargane nerwy. Ideologie dorobione do cudownych właściwości cukru są przekomiczne i oderwane od rzeczywistości. Ale gdzieś głęboko, w podświadomości wiemy, że cukier to cichy zabójca i inicjator wielu naprawdę poważnych chorób.

Zastąp cukier to praca zbiorowa będąca wynikiem długoletniego doświadczenia zawodowego i praktyk lekarskich dr Kurta Mosettera, wiedzy i wieloletnich badań biochemicznych dr Wolfganga Alexandra Simona. Książka wzbogacona została o zestaw doskonałych przepisów kulinarnych, które udowadniają że tak – da się przyrządzić potrawę bez lub z minimalna ilością cukru. Wszystkie informacje zostały zredagowane i w przystępny sposób opracowane przez autorkę Annę Cavelius. Nie ma więc mowy o tzw. "laniu wody", dywagacjach, przypuszczeniach i hipotezach. Dzięki wiedzy i doświadczeniu współautorów, którzy na co dzień mają do czynienia z negatywnymi skutkami nadużywania, Zastąp cukier można z powodzeniem określić mianem lektury rzetelnej i wiarygodnej. Chociaż, moim zdaniem, język mógłby być mniej naukowy.

Odnoszę wrażenie, że za punkt honoru autorzy postawili sobie uświadomienie jak największej liczbie osób, że cukier... to narkotyk, że cukier uzależnia i działa na podobnej zasadzie jak alkohol, narkotyki, czy nikotyna. Czyli jak każdy nałóg. A doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że alkohol spożywany w nadmiernych ilościach, kilkanaście papierosów wypalanych dziennie, nie wspominając o narkotykach – są toksyczne, destrukcyjne i bardzo niebezpieczne dla zdrowia. I dla życia. Cukier z powodzeniem można podpiąć pod listę najbardziej niebezpiecznych i najbardziej uzależniających produktów. Autorzy na dalszych stronach książki udowadniają tę śmiałą hipotezę.

Wiele osób kojarzy cukier jedynie jako biały proszek, który wypełnia naszą porcelanową cukiernicę. A jest to sacharoza – jeden z bardzo wielu węglowodanów. Jednocześnie zostajemy uświadomieni, jak wielką bzdurą jest stwierdzenie: " ja już od lat nie spożywam cukru", bo:

"od 50% do 60% wszystkich produktów spożywczych wytwarzanych przemysłowo zawiera cukier, nawet jeśli nie mają słodkiego smaku"

Cukier znajduje się nie tylko w czekoladzie, ale także w ketchupie, konserwach, ogórkach marynowanych i wielu innych. Podkreśla smak, nadaje aromat i "apetyczny kolor". Przecież w przemyśle spożywczym chodzi o to, żeby produkt wyglądał ładnie, smacznie i przykuwał uwagę konsumenta – potencjalnego nabywcy. Spożywając jogurt truskawkowy kupiony w sklepie tak naprawdę znamy smak "aromatyzowanych trocin lub kawałków jabłka zabarwionych sokiem z buraka". Czyli stwierdzenie, że "ten jogurt truskawkowy nawet koło truskawek nie leżał", jest niestety prawdziwe. Na etykiecie danego produktu przeczytać możemy także "aromat identyczny z naturalnym". Dlaczego po prostu nie może być naturalny? Bo jest dziesięciokrotnie droższy, wiec producentowi opłaca się nabazgrać drobnym druczkiem na etykiecie, której i tak 70% konsumentów nie czyta, że aromat jest prawie identyczny. W tym przypadku "prawie" robi wielka różnicę.

Jednym z pierwszych zagadnień podejmowanych w Zastąp cukier jest przekazanie czytelnikowi garści informacji: jak działa cukier, jakie obszary w mózgu pobudza, z uwolnieniem jakich hormonów związane jest spożycie cukru. Na przykładzie kilku badań autorzy udowadniają, że głód cukrowy wykazuje podobieństwo do głodu narkotykowego. W dalszej części książki autorzy skupiają eis na chorobach wywoływanych przez zbyt częste uleganie pragnieniu na "coś słodkiego". M.in. otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, ADHD, próchnica, i, jak wykazują najnowsze badania, choroby neurodegeneracyjne. W kolejnej części książki poznajemy cztery kroki wyjścia z cukrowego nałogu. Wpierw musimy sami ocenić jak bardzo "cukrujemy nasze życie", dzięki prowadzeniu dzienniku posiłków. Krok drugi to nauka prawidłowego odżywiania się, korzystania z dobrodziejstw natury i umiejętnym łączeniu smaków w ten sposób, aby nie tylko czekoladki stanowiły "nagrodę", ale pełnowartościowy posiłek także był rozkoszą dla podniebienia. W tym kroku poznajemy także ogólną charakterystykę białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i związków mineralnych. Wszystkie te składniki pokarmowe są dla życia niezbędne, ale w odpowiednich ilościach. Ta wiedza, wprowadzona w życie, umożliwi podjęcie radykalnych zmian w swoim jadłospisie... co bezpośrednio prowadzi do kroku trzeciego – czyli praktyki. W naszej kuchni, w naszym życiu. Krok czwarty to nieodzowny element zdrowego trybu życia, czyli aktywność fizyczna. Jest niezbędnym dodatkiem w detoksie cukrowym. Autorzy przekonują, że umiarkowany wysiłek fizyczny (jazda na rowerze, spacer, bieg na krótkim dystansie – mają podobne działanie na nasz organizm jak porcja słodyczy – uwalniają endorfiny).

Ostatnią część książki stanowi zestaw i prostych i bardziej skomplikowanych przepisów, które z powodzeniem mogą zastąpić te, które do tej pory wiodły prym w naszej kuchni, a które to są przesycane cukrowymi dodatkami.

To trudna sztuka. Zawzięcie, zaparcie i wzajemna motywacja. Nasze życie bez cukru to nie iluzja – jest możliwe... bo życie bez cukru wcale nie musi przestać być słodkie.

Na chandrę, na smutki, bo zbliża się okres i muszę uzupełnić poziom żelaza (:D),bo mi źle, bo nikt mnie nie rozumie, bo mnie rzucił. Czekolada, batonik, ptasie mleczko, ciasto, żelki. Tylko one rozumieją nasz smutek i tylko one potrafią ukoić zszargane nerwy. Ideologie dorobione do cudownych właściwości cukru są przekomiczne i oderwane od rzeczywistości. Ale gdzieś...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    8
  • Posiadam
    3
  • Przeczytane
    2
  • G. Posiadam
    1
  • Zdrowe odżywianie
    1
  • K. Zdrowie i uroda
    1
  • Książka
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia


Podobne książki

Przeczytaj także