Jedz prawdziwe jedzenie. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała

Okładka książki Jedz prawdziwe jedzenie. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała
Julie Montagu Wydawnictwo: Vital zdrowie, medycyna
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Eat Real Food: Simple Rules for Health, Happiness, and Unstoppable Energy
Wydawnictwo:
Vital
Data wydania:
2016-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2016-01-01
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365404275
Tagi:
odżywianie żywność przepisy zdrowie dieta
Średnia ocen

                5,0 5,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,0 / 10
2 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1530
1211

Na półkach:

Nie da się ukryć tego, że nasi przodkowie jedli jedzenie nieprzetworzone i w pełni naturalne. My, w dzisiejszych czasach, mamy spore trudności z tym, aby do tego powrócić. Chemia jest praktycznie wszędzie, na sklepowych półkach króluje przetworzona żywność, wszędzie są sztuczne ulepszacze czy barwniki. W negatywny sposób odbija się to na naszym zdrowiu, podobnie jak wiele nawyków żywieniowych, chociażby jedzenie w pośpiechu. Niestety, wiele osób to lekceważy, a czasem nie zauważa tego, że coś jest nie tak z ich ciałem. Karygodny błąd!
Julie Montagu jest osobą, która na co dzień pracuje jako instruktorka jogi, ceni sobie holistyczne uzdrawianie i jest ekspertką w dziedzinie prawidłowego żywienia. Jednym słowem spotkałam się w tej książce z trzema tematami, którymi zajmuję się od lat. Dlatego też nie znalazłam tutaj nic, co by mnie zaskoczyło. Choć oczywiście w wielu aspektach zgadzam się z autorką, to muszę przyznać, że ta pozycja z pewnością nie wniosła nic nowego do mojego życia, ale… Będzie na pewno odpowiednia dla każdego, kto z tymi tematami nie jest zbyt obeznany. Będzie dobra dla każdego, kto chce zmienić styl życia i dietę. Każdy, kto szuka konkretnych porad i przyjaznych przepisów mających mu pomóc w zmianie odżywiania na lepsze, powinien się z tą książką zapoznać.
Autorka każdy rozdział poświęciła jednej grupie żywnościowej. Zalecenia, które tutaj znajdziemy, należą raczej do ogólnodostępnych, z którymi możemy się spotkać z wielu publikacjach, a także w Internecie. Julie Montagu prezentuje je w przejrzysty i przystępny sposób, wyjaśniając, dlaczego dane produkty są dla nas dobre i jaki wpływ wywierają na nasz organizm. W bardzo ciekawy sposób zachęca do zmian – „Dlaczego już zawsze będziesz chciał jeść jarmuż?” – a to ci dopiero! Jarmuż? Już zawsze? Czemu nie! Widać, że autorka jest zwolenniczką bardzo zdrowej zieleniny, którą poleca już na samym początku. Nie brakuje tutaj również informacji o zdrowych węglowodanach, naturalnych substancjach słodzących, zdrowych olejach, czy też superżywności.
Choć przeważająca część tej książki skupia się na jedzeniu, to pozostaje jeszcze dodatkowy aspekt zmian na lepsze. Świadome oddychanie, joga, afirmację, medytacja – te elementy są ze sobą ściśle połączone i autorka w delikatny, bardzo subtelny sposób postanowiła o nich napomknąć. Można tutaj też znaleźć całkiem sporo smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisów, które pomogą w stopniowym wprowadzaniu zmian dietetycznych. Szkoda tylko, że nie mamy tutaj nieco lepszej oprawy graficznej, bardziej kolorowej, w której pojawiałyby się ciekawe schematy i wykresy. Jednolity tekst nie zawsze jest dobrym motywatorem, z którego wyciągniemy najważniejsze informacje.
Książka ta zdecydowanie sprawdzi się u osób początkujących, które dopiero wchodzą na ścieżkę zdrowia. Osoby obeznane w temacie mogą się poczuć nieco rozczarowane, bowiem znajdą tutaj ogólne podstawy, nic nowego.

Nie da się ukryć tego, że nasi przodkowie jedli jedzenie nieprzetworzone i w pełni naturalne. My, w dzisiejszych czasach, mamy spore trudności z tym, aby do tego powrócić. Chemia jest praktycznie wszędzie, na sklepowych półkach króluje przetworzona żywność, wszędzie są sztuczne ulepszacze czy barwniki. W negatywny sposób odbija się to na naszym zdrowiu, podobnie jak wiele...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    8
  • Przeczytane
    4
  • Posiadam
    1
  • 2017
    1
  • 52 książki w 2022
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Jedz prawdziwe jedzenie. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała


Podobne książki

Przeczytaj także