Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Wydawnictwo: RM
6,33 (3 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
1
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788377734742
liczba stron
288
słowa kluczowe
PRZEPISY, KUCHNIA, WEGE, WEGETARIANIZM
język
polski
dodała
Anita

Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu. W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla...

Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu.

W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla człowieka. Pierwsze (niektórzy twierdzą, że najlepsze) warzywne potrawy z Indii, Chin i Japonii wciąż są serwowane w buddyjskich klasztorach.
Dzisiaj na Zachodzie nie tyle religia co raczej chęć dbania o własne zdrowie sprawia, że wiele osób je coraz więcej warzyw. Tendencja, by spożywać mniej mięsa i innych tłustych potraw jest coraz wyraźniejsza. Ważną rolę w tej transformacji odgrywa również gospodarka. Dieta mięsna staje się coraz droższa.

Autor swoje warzywne inspiracje zebrał w następujących kategoriach:
-zupy
-przystawki i dipy
-sałatki
-warzywa gotowane
-warzywa faszerowane
-zapiekanki i dania jednogarnkowe
-placki, pikantne przystawki i dodatki
-dressingi, sosy i buliony
-marynaty

Arto der Haroutunian - urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.
Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów.

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,7990,Kuch...(?)

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,7990,Kuch...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (6)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1221
Dociekliwy_Kotek | 2017-12-26
Przeczytana: 2017 rok

No i mamy ciekawostkę: autor zebrał przepisy z najróżniejszych stron świata i zestawił je w grupy potraw połączonych określonymi składnikami (tak, można napisać książkę w stylu "Nowej jadłonomii" z sensem). Ten nazwijmy to sobie "eksperyment" pokazuje, że wystarczy zmienić jeden składnik i dwie przyprawy, żeby otrzymać narodową potrawę kraju z drugiej półkuli.
Z jednej strony wieje nudną, z drugiej - jeśli chcesz podkręcić jakąś potrawę, ale zachować w niej wszystko, co lubisz, ta książka to niezłe źródło inspiracji.

książek: 624
książek: 1713
Anita | 2017-03-21
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: 20 marca 2017
książek: 952
Plum | 2018-02-17
książek: 38110
Muminka | 2017-12-29
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 815
joso | 2017-11-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 10 listopada 2017
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd