Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Żywność twój cudowny lek

Wydawnictwo: Vesper
7,16 (19 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
6
7
7
6
2
5
1
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788361524083
liczba stron
496
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski

O książce: Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Żywność a twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia...

O książce: Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Żywność a twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy. zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietąa a John Naisbitt, publicysta Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę! a Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka. Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniema Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność a twój cudowny lek. Fragment książki: Jeżeli boisz się choroby serca a a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich a musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia a palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc. Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej akatastrofie sercoweja, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno. JAK TęTNICE STAJĄ SIę NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRzYMAć zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe a tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie a niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu. Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu. Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń. Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce a według przeprowadzonych na całym świecie badań. Kciuki w górę RYBY a UNIWERSALNY LEK NA SERCE Najlepszy

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (82)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 650
Wieruch | 2013-11-01
Przeczytana: 27 października 2013

To była moja pierwsza poważna książka poruszająca temat diety i odżywiania się. I muszę stwierdzić, że się nie zawiodłem. Lektura podzielona jest na rozdziały dotyczące dolegliwości, które mogą wystąpić u człowieka. W każdym z tych działów autorka przytacza badania naukowe dotyczące produktów, które pomagały leczyć daną dolegliwość. To tworzy wielkie kompendium wiedzy na temat zdrowego odżywiania się.

Myślę, że każda osoba, która się odżywia (czyli wszyscy) powinna sięgnąć po tą pozycję. Dzięki temu uniknęlibyśmy tak wielu chorób i problemów ze zdrowiem. Niesamowite jest to, że tak prostymi sposobami można uchronić swoją starość od poważnych schorzeń. Jeśli nawet już jesteśmy chorzy to możemy pomóc naszemu ciału w walce z chorobą.

Dlatego proszę, sięgnijcie po tę książkę i bądźcie zdrowi na starość.

książek: 319
Ania Kęska | 2013-01-06
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: grudzień 2012

książka która bardzo pomogła mi obrać właściwy kierunek w naprawianiu oskrzeli :)

książek: 257
mms | 2016-01-14
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Świetna książka. Bardzo pomocna przy zmianie nawyków odżywiania i próbie leczenia schorzeń zbilansowaną dietą. Przystępnie napisana. Kto ją ma, ten wraca do niej często. Polecam!

książek: 341
Michelle | 2014-08-20
Na półkach: Posiadane, Przeczytane

Bardzo dobra książka, w porównaniu do innych o podobnej tematyce wypada całkiem nieźle. Faktycznie dzięki niej można pomóc sobie i innym, opisy są jasne, osoba niezwiązana z medycyną także wszystko zrozumie. Bardzo przydatna kiedy nie chcemy faszerować się lekami, lub nie mamy chwilowo do nich dostępu, a dolegliwość nie jest na tyle przykra, by jechać od razu do szpitala. Uważam, że w każdym domu powinna być podobna książka, bo zazwyczaj 'babcine sposoby' na różne dolegliwości są tanie, zdrowe i przede wszystkim skuteczne. Każdy, kto przejmuje się swoim zdrowiem i chce się czuć dobrze oraz nie truć się w przyszłości lekami, powinien sobie taką lekturę sprawić. Jest w niej mnóstwo najczęstszych dolegliwości i prostych oraz skutecznych sposobów na nie.

książek: 1788
Anna | 2016-10-21
Przeczytana: grudzień 1995
książek: 184
grzecho | 2016-08-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 sierpnia 2016
książek: 2009
gorofil | 2016-05-17
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 1427
IwonaB | 2015-12-20
Na półkach: Poradniki, 2015, Przeczytane
książek: 391
Joanna | 2015-03-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 11 marca 2015
książek: 639
Bluesaltyangel | 2015-01-01
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 72 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd