Czajnikowy.pl. Dobra herbata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Nasza Księgarnia
- Data wydania:
- 2017-05-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-05-10
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788310131263
- Tagi:
- literatura polska kuchnia herbata napoje kawa
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego.
W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej. Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy i parzenia, przytoczy mity i legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – zarówno autorskie, jak i wywodzące się z tradycji różnych krajów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Do zaparzenia jeden krok
Rafała Przybyloka, który odpowiada za tę pozycję odkryłem w cokolwiek niecodziennych okolicznościach. Przeglądając filmy znajdujące się w zakładce na czasie, dostrzegłem nagłówek, który dotyczył herbaty. Musicie przyznać, że pobyt w takim miejscu, z tak wydawałoby się niszowym tematem musiał wzbudzić ciekawość. Kliknąłem więc, posłuchałem chwilę, a potem zerknąłem na treści kanału. Szybko przekonałem się, że jest tam coś, co sprawia, że można mówić o czymkolwiek, a człowiek słucha tego z nieskrywaną przyjemnością. Tym kluczem była pasja.
Gdy dowiedziałem się, że ma powstać książka o herbacie w wykonaniu Przybyloka, musiałem dostać ją w swoje ręce. Zresztą nawet jeśli ktoś nie znał autora i zobaczył pozycję „Czajnikowy.pl – dobra herbata” na półce, musiał być nią na wstępie co najmniej zauroczony. Już sam sposób wydania przyciąga wzrok i wyciąga ręce ku przekartkowaniu. Przepiękna twarda oprawa, która w środku skrywa prawdziwie albumową wspaniałość. Samo przeglądanie sprawia wiele przyjemności i aż prosi, by pozycja ta znalazł swoje miejsce na domowej półce.
Jednak wiadomo, nie oceniamy książce po okładce, czy najpiękniejszym nawet wykonaniu. Liczy się to, co zgotował nam autor w środku, a trzeba przyznać, że jest tego całkiem sporo. Gdybym miał określić pokrótce, o czym jest ta książka, powiedziałbym, że to herbaciane vademecum. W tym zmyślnym kompendium znajdziemy nie tylko podstawy wiedzy związane z tytułową ambrozją, ale też informacje, które laików mogą swobodnie przeobrazić w ekspertów.
Podróż ta rozpoczyna się od samego wprowadzenie w ramy czymże jest zbawienny napar i jak ewoluowało jego postrzeganie. Następnie możemy dowiedzieć się o produkcji herbaty, jej rodzajach, obróbce czy występowaniu. Nie zapominajmy też o treściach, które przybliżają nam sposób w jaki z tym trunkiem należy się obchodzić. Do tego garść przepisów i legend/przypowieści czy ciekawostek, które dodają swoistego mistycyzmu i są miłym uzupełnieniem głównej osi opowieści.
Doprawdy, nie miałem zielonego pojęcia, że można wysmażyć tyle stron wiedzy o herbacie. Budzi to mój niezmierny podziw, ale jednocześnie czuje się napotkaną wiedzą cokolwiek przytłoczony. Już same rodzaje herbat i sposoby jej suszenia mogą wywołać zawroty głowy, a to przecież dopiero początek! Spójrzmy chociażby na ilość przytoczonych czajników do zaparzania tytułowego napoju i spróbujmy choć część z nich zachować w meandrach pamięci.
Sama napotkana treść jest stworzona z pieczołowitością i dokładnością. Nie sposób znaleźć w niej luk czy niedopowiedzeń. Autor jest dokładny i oddany swojemu tematowi. Jednak często w swej pogoni za perfekcją popada w swego rodzaju encyklopedyczność, która nie do końca sprzyja komfortowej lekturze. Odnoszę wrażenie, że o wiele lepiej przysłużyła by się tej masie wieści forma audiobooka, w której ta kopalnia informacji w połączeniu z odpowiednim głosem, najlepiej samego autora, sprawdziła by się po prostu lepiej.
Jednak mimo pewnych mankamentów nie sposób „Czajnikowy.pl – dobra herbata” nie lubić. Może i chwilami trudno przebić się przez niektóre fragmenty, ale czynnik pasji tak ważny w filmach na youtube udało się tu zachować. Zaserwować wycieczkę w inną rzeczywistość, przerzucić umysł w zupełnie odmienny klimat. Zaoferować spektrum wiedzy o herbacie, w którym dokładność i oddanie tematowi sprzyja przepiękne wykonanie.
Patryk Rzemyszkiewicz
Oceny
Książka na półkach
- 207
- 153
- 81
- 20
- 12
- 7
- 6
- 4
- 4
- 2
Opinia
Są takie książki, które, kiedy są już w naszych dłoniach mamy ochotę pogłaskać, powąchać, z nabożeństwem przeglądamy strony i najchętniej zaszylibyśmy cię w odległym kąciku, żeby nam nikt nie przeszkadzał. Dla każdego miłośnika herbaty, na pewne będzie taką to pięknie wydane na jej temat opracowanie. To oprócz dalekosiężnej historii tego napoju (Od karbonu do bubble tea, czyli co się działo z herbatą w ciągu ostatnich 300 milionów lat), przedstawienia jej różnorodności odmian, to fantastyczne jej smakowanie i poznanie sposobu parzenia na wiele sposobów. Jest to perełka dla wszystkich pasjonatów, wręcz hobbystów, którzy zapatrzeni na herbaciane pola wyobrażają sobie smak i zapach.
Czajnikowy.pl może być idealnym prezentem również dla tych, którzy lubią gotować. W rozdziale „Co można zrobić z herbaty?”autor podsuwa naprawdę ciekawe rozwiązania i wykorzystanie zarówno liści jak i naparu w niekonwencjonalny sposób. Równie interesująca jest część dotycząca herbacianych rozmaitości, na pewno niejedna z nich zaskoczy czytelnika, czy nawet rozbawi. Wiadomo, by zaparzyć idealny napar nie wystarczy sama herbata. Potrzebne są do tego różne akcesoria, o których niejednokrotnie może słyszeliśmy ale niekoniecznie umiemy je wykorzystać. Mnie jako miłośniczce angielskiej herbaty od razu rzuciły się w oczy wiadomości na temat Irish Breakfast, mieszanki irlandzkiej, bardzo podobnej do angielskiej kompozycji śniadaniowej. Różni się ona znacznie wyrazistszym smakiem i większą zawartością herbaty z Kenii i Asanu. Skomponowana zwłaszcza do picia z mlekiem. I tu zaskoczenie dla mnie, Irlandczycy piją więcej herbaty niż Anglicy. Nie da się ukryć, że mnie bardziej kojarzyli się z różnymi gatunkami piw. Nie wiem dlaczego, też zawsze wydawało mi się, że Pakistan to miejsce hodowli herbaty a tu okazuje się, że jej w ogóle nie produkuje ale za to sprowadza wielkie ilości. Popularnością cieszy się tam napar z korzennymi przyprawami i mlekiem na wzór indyjskiej masali chai.
Autor przytacza również mity i legendy na temat tego produktu, dzieli się przepisami na ulubione napoje. Przede wszystkim jednak ciekawie zachęca, by poznać kulturę parzenia herbaty, różnorodność smaków a wszystko w ogromnie przystępny a interesujący sposób.
Książka pięknie wydana z mnóstwem fotografii, na pewno laikowi w tej dziedzinie rozjaśni w głowie ale i też zadowoli pasjonata. Polecam!!!
Są takie książki, które, kiedy są już w naszych dłoniach mamy ochotę pogłaskać, powąchać, z nabożeństwem przeglądamy strony i najchętniej zaszylibyśmy cię w odległym kąciku, żeby nam nikt nie przeszkadzał. Dla każdego miłośnika herbaty, na pewne będzie taką to pięknie wydane na jej temat opracowanie. To oprócz dalekosiężnej historii tego napoju (Od karbonu do bubble tea,...
więcej Pokaż mimo to