Food Pharmacy

Tłumaczenie: Justyna Högström
Wydawnictwo: Otwarte
6,58 (459 ocen i 79 opinii) Zobacz oceny
10
19
9
22
8
83
7
131
6
112
5
44
4
27
3
13
2
6
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788375153095
liczba stron
184
słowa kluczowe
zdrowe odżywianie, dieta
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
ola

Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby...

Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą.
Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie!

Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki:

nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje),
mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki),
zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe),
zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia),
umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego),
lepszy gust muzyczny*.
* Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapa

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,68261,Food-Pharmacy

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,68261,Food-Pharmacy

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 262
adelyne | 2017-02-28
Przeczytana: 28 lutego 2017

Dlaczego sięgnęłam po "Food Pharmacy"? Widywałam tą książkę na liście bestsellerów odwiedzając empik, a blogerzy kulinarni nieprzerwanie pstrykali jej zdjęcia. Muszę przyznać, książka jest rzeczywiście przecudownie wydana. Jednak prawdziwy powód ze względu, na który postanowiłam ją kupić jest inny. Przeczytałam ostatnimi czasy dwie inne książki na temat jelit oraz wpływu dobrych bakterii na nasze zdrowie i zapragnęłam większej dawki informacji na ten temat.

Lina i Mia nie są żywieniowcami, ale blogerkami zafascynowanymi wpływem odżywiania na naszą mikroflorę jelitową. W swojej książce radzą jak dokarmiać dobre bakterie i pozbyć się przewlekłego stanu zapalnego, który prowadzi do wystąpienia wielu chorób przewlekłych. Piszą w humorystyczny sposób, prostym językiem, więc według mnie książka jest dla każdego. Autorki niekiedy nadużywają "żarcików", ale to nie irytuje (przynajmniej mnie).
Większość informacji zawartych w "Food Pharmacy" nie jest dla mnie nowością. Nie jestem całkiem zielona w kwestii dietetyki i może dlatego Lina i Mia rzadko mnie zaskakują. Jednak opinia, że śniadanie jest najmniej ważnym posiłkiem dnia jest sprzeczna ze wszystkim co na temat odżywiania kiedykolwiek słyszałam! Czy powinniśmy posłuchać i nagle przewrócić swoje żywienie do góry nogami? Autorki wiele piszą o produktach "cukropodobnych", ale książka nie odpowiedziała mi na pytanie, czy należy do nich kasza jaglana albo co z kaszą gryczaną? Podobno ryż jest zły, ale ryż ryżowi nie jest równy. Co powiecie na brązowy albo dziki? Autorki zalecają jeść makrelę ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 (co jest całkiem sensowne), ale z drugiej strony nie zapominajmy, że ten gatunek może dostarczyć metali ciężkich i zanieczyszczeń (choćby z naszego zanieczyszczonego Bałtyku).

Książka daje do myślenia. Uzmysławia jak ważne jest odpowiednie odżywianie nie tylko nas, ale też naszych lokatorów - bakterii jelitowych (w końcu jest ich 10 razy więcej niż komórek naszego ciała!). Ładne zdjęcia i proste przepisy działają na wyobraźnie i pokazują jaką drogę obrać by być zdrowszym. A droga ta wiedzie między innymi przez duże ilości warzyw i błonnika. Książka nie wyjaśnia wszystkich moich wątpliwości, niektóre zalecenia uważam za dyskusyjne, ale tak to już bywa w dietetyce. Tak czy inaczej, polecam tą pozycje wszystkim, którzy chcą zacząć robić coś dobrego ze swoim sposobem żywienia.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Wampir

Ciekawa, ale ten język i styl mnie przeraża. Kompletnie nie mój klimat, ale lepsza od "Dziadów".

zgłoś błąd zgłoś błąd