Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dołącz do nas! To proste.
» Własna biblioteczka
» System rekomendacji
» Zobacz, co czytają znajomi
» 233 tys. zarejestrowanych użytkowników
» 181 tys. książek
» Ponad 439 tys. recenzji
Stwórz własną internetową biblioteczkę,
pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!

Błękitny dym

wydawnictwo: Świat Książki
data wydania: 19 grudnia 2012
ISBN: 9788324701926
liczba stron: 496
słowa kluczowe: miłość, pożar, śmierć, pizzeria
język: polski
typ: papier
7.02 (199 ocen i 20 opinii)

Kup książkę
Cena od 31,92 zł

Nocny pożar rodzinnej pizzerii zmienił życie małej Reenie. Podpalacz trafił do więzienia, ale dziewczynka, zafascynowana ogniem, na zawsze związała z żywiołem swoje życie: po kilkunastu latach została... Nocny pożar rodzinnej pizzerii zmienił życie małej Reenie. Podpalacz trafił do więzienia, ale dziewczynka, zafascynowana ogniem, na zawsze związała z żywiołem swoje życie: po kilkunastu latach została policjantką w wydziale podpaleń w Baltimore. Od pewnego czasu w mieście zaczynają mnożyć się pożary, giną ludzie, śmiertelne niebezpieczeństwo zaczyna też grozić Reenie i jej ukochanemu. Kto jest sprawcą tragicznych płomieni i dlaczego? Opowieść o kobiecie, która w imię miłości pokonała strach, by przeciwstawić się szaleńcowi, terroryzującemu jej najbliższych. pokaż więcej.

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Gdzie kupić?
Sklep
Format
Cena
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.

Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Dyskusje o książce
 (2)
Opinie czytelników
Przeczytana: 19 lutego, 2013

Osoby Nory Roberts chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Większość z czytelników miał, ma lub będzie miał do czynienia z dziełami tej autorki. A jest w czym wybierać. W dorobku Nory Roberts znajduje się kilkadziesiąt tytułów z prawie każdego gatunku literackiego, są w nich romanse, kryminały czy thrillery. Każdy znajdzie coś dla siebie.

"Błękitny dym" przedstawia historię Reeny Hale, najmłodszej latorośli amerykańsko- włoskiego małżeństwa Bianki i Gibsona. Reena jako jedenastoletnia dziewczynka była świadkiem pożaru rodzinnej pizzerii. Taniec tańczących, liżących budynek płomieni tak ją zafascynował, że postanowiła podporządkować temu swoje życie. Nie straszne jej były mordercze treningi i trudy wieloletniej nauki. W końcu dopięła swego, została oficerem śledczym do spraw podpaleń. Ogień towarzyszy jej na każdym polu życia. W pracy jest żywiołem, który nie tylko potrafi okiełznać ale i bezbłędnie wskazuje miejsce jego powstania. W życiu osobistym jest niszczycielem zabierającym bli...

Przeczytana: 04 września, 2011

To moja trzecia książka pani Nory, i ta również bardzo mi się podoba. Książka liczy ponad 400 stron ale w ogóle się tego nie czuję, gdyż Nora Roberts posiada zadziwiający styl pisania dzięki, któremu przerzucamy kartka za kartką, użyłam już w którejś recenzji tego określenia ale co zrobić jeśli to prawda. Mogłabym równie dobrze napisać co się dzieje w historii ale bardzo nie lubię tego robić, wolę napisać jakie są moje przemyślenia na temat danego utworu. Sądzę, że na tę powieść poświęciła zdecydowanie więcej czasu, gdyż wszystkie elementy idealnie się komponują, a jak w niektórych przypadkach jest, że wydawca siedzi autorowi na głowie i ten pisze coś zupełnie nie magicznego tak zwaną książkę pisaną na poczekaniu.

Na półkach: Przeczytane

Fascynująca historia, z tym co lubię najbardziej: zagadka, miłość, tragedia... romans zabarwiony thrillerem.

Przeczytana: 12 marca, 2013

Nora Roberts. Amerykańska autorka, którą świat zna nie od dziś. Jej książki zdobywają listy bestsellerów, coraz to nowe nagrody, a co najważniejsze – cieszą się nienagannością i wielkim powodzeniem wśród czytelników.
Nic, więc dziwnego, że i ja postanowiłam spróbować swoich sił w jej powieściach. Jedną z nich jest „Błękitny dym”, który został wydany pod koniec ubiegłego roku. Opowiada o losach Reeny, która przez pożar w dzieciństwie postanowiła zostać oficerem śledczym do spraw podpaleń. Ogień staje jej się drugim życiem – może nie dosłownie, ale jednak. Towarzyszy jej zarówno w pracy, jak i w życiu prywatnym. To przez niego właśnie traci jej najbliższych. Jej bliscy znajdują się w poważnym niebezpieczeństwie, a wszystko ma związek z tym szaleńczym żywiołem. W dodatku jest jeszcze ktoś. Mężczyzna. I to nie byle, jaki. Powiedziałabym raczej mężczyzna, który potrafi w dość prosty sposób podnieść temperaturę otoczenia, niemalże lepiej niż gorące płomienie żywiołu.
Już sama okładka wpro...

Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 26 października, 2011

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Przeczytałam już wiele książek autorstwa Nory Roberts, po które sięgam w momentach wymagających odprężenia i z góry przewidzianego happy-endu. Po przeczytaniu "Błękitnego dymu" jestem mile zaskoczona, że była to książka inna od poprzednich, które czytałam. Jest to lektura całkiem ciekawa, choć opisy pożarów nie poprawiły mi nastroju. Nie nazwałabym tej książki sensacyjną, ale może obyczajową z wątkiem miłosnym o zabarwieniu sensacyjnym. Myślę, że dla fanów pióra Nory Roberts jest to lektura obowiązkowa. Jednak dla innych może wydać się raczej średnia, gdyż postawiona wśród innych pozycji, nie powala na kolana. Denerwującym wydaje mi się fakt, że czytelnik od samego początku wie jak zakończy się cała historia, a głównej bohaterce zajmuje to kilkaset stron książki. W romansach jest to dopuszczalne, ale w sensacji już nie za specjalnie.

Przeczytana: 18 sierpnia, 2012

Książka ciekawa-choć za dużo śmierci. Nie lubię smutnych książek a ta trochę jest. Szybko i z ciekawością się czyta.

Przeczytana: 27 lutego, 2013

Książka dobra, no bez rewelacji, ale to chyba z uwagi że wcześniej obejrzałam film i zakończenie mnie raczej nie zaciekawiło. Nie wywołała we mnie większych emocji. Czytałam lepsze tej autorki

Na półkach: Przeczytane

Miła, zaradna główna bohaterka. Z pewnością świetnie wygląda w mundurze. Od razu ją polubiłem, szkoda tylko,że tak szybko zagadkę rozwiązałem.

Przeczytana: 02 marca, 2011

"Posłała mu uśmiech tak słoneczny jak ten dzień i włożyła maskę oraz kask." (Świat książki)

Na półkach: Przeczytane

Nie za bardzo mi się podobała. Nie przepadam za główną bohaterką.

Przeczytana: 01 marca, 2013

Przeczytana: październik, 2011

fascynująca i zarazem zabawna...a do tego trzyma w napięciu :)

Przeczytana: marzec, 2011

Miło się czyta, kolejna bardzo dobra książka Nory Roberts:)

Na półkach: Przeczytane

Książka genialna nie można sie od niej oderwać

Na półkach: Przeczytane

Świetna, film też niczego sobie.

Wciągająca :) Polecam.

Przeczytana: 03 kwietnia, 2013