Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Mięso i dziczyzna

Tłumaczenie: Anna Ferdek
Wydawnictwo: TEUBNER
0 (0 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9783833818820
liczba stron
320
język
polski
dodał
Bartłomiej

We wszystkich epokach i kulturach potrawy z mięsa zwykle stanowią punkt kulminacyjny kilkudaniowego posiłku. A kiedy na stole pojawia się dziczyzna, zawsze nabiera on uroczystego charakteru. Aby spożywanie mięsa było przyjemnością, najpierw musimy umieć ocenić jego jakość i wiedzieć, jak je przyrządzać. Po czym więc rozpoznaje się pierwszorzędną jakość? W jaki sposób prawidłowo przechowywać...

We wszystkich epokach i kulturach potrawy z mięsa zwykle stanowią punkt kulminacyjny kilkudaniowego posiłku. A kiedy na stole pojawia się dziczyzna, zawsze nabiera on uroczystego charakteru.

Aby spożywanie mięsa było przyjemnością, najpierw musimy umieć ocenić jego jakość i wiedzieć, jak je przyrządzać. Po czym więc rozpoznaje się pierwszorzędną jakość? W jaki sposób prawidłowo przechowywać mięso? Jaki wpływ mają pochodzenie i rozbiór zwierzyny na smak dziczyzny?

Obszerny rozdział poświęcony towaroznawstwu dostarcza czytelnikowi podstawowych wiadomości o gatunkach mięsa: od wieprzowiny po mięso bizonie, od mięsa jeleniego po bażancie, od drobiu hodowlanego po ptactwo łowne. W części poświęconej praktyce kulinarnej przedstawiono fachowe kwestie związane z obróbką wstępną, na przykład trybowanie kości, rozbiór tuszy, rozdrabnianie, marynowanie lub peklowanie mięsa, oraz najważniejsze sposoby jego przyrządzania. Wyjątkowo skomplikowane czynności zostały przystępnie objaśnione i "krok po kroku" zilustrowane na zdjęciach.

Bogaty materiał zdjęciowy i wyczerpujące opisy, fachowe porady i wskazówki oraz interesujące artykuły ukazujące najnowszy stan wiedzy z dziedziny gastronomii dostarczają smakoszom mięsa wszelkich informacji na jego temat.

 

źródło opisu: Teubner, 2010

źródło okładki: Zdjęcie autorskie

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1852
Bartłomiej | 2017-01-06
Na półkach: Chcę przeczytać, Posiadam
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd