O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu

Seria: Poza serią
Wydawnictwo: Czarne
6,82 (61 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
3
8
15
7
16
6
17
5
5
4
2
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788380494503
słowa kluczowe
literatura polska
język
polski
dodała
Ag2S

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków. Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów...

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków.

Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy często porwali się – dosłownie – z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt. Choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, ale za to lepiej. Chcemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i wielkim przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.

 

źródło opisu: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/o-dobrym-jedzeniu

źródło okładki: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/o-dobrym-jedzeniu

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 953
lotosu_kwiat | 2017-09-19
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 września 2017

Moja dietetyczna pasja od wielu lat skupia się właśnie na jakości produktów - nie interesuje mnie skrupulatne liczenie kalorii, lecz gotowanie z najlepszej jakości surowców. Niestety dostęp do zdrowej żywności jest trudny, a ceny powalające. Świadomość należy jednak rozbudzać, a autorce udało się zebrać pokaźną reprezentację osób na różnorodny sposób walczących o jakość żywności, pozyskiwanie wiedzy na temat dawnych receptur czy gatunków. Zastanawiam się jednak nad połączeniem wiedzy z możliwościami ekonomicznymi ogółu. Ciekawa jest tutaj wypowiedź myśliwego, który twierdzi że lepiej jest jeść mniej mięsa ale lepsze. Napewno można zrezygnować z fast foodów, słodyczy tylko nagle może się okazać, że nawet pieczywo będzie za drogie dla przeciętnego ,,zjadacza chleba". Dlatego temat uważam za arcyciekawy jednak na chwilę obecną niemożliwy do wprowadzenia na szerszą skalę bynajmniej nie w pełni, można zacząć małymi kroczkami, które nie zrujnują budżetu.
Podczas lektury przypomniał mi się bloger, który postanowił przez rok podjąć próbę samodzielnego żywienia. Polecam zajrzeć: http://niekupiejedzenia.blogspot.com
Osobiście skłaniam się ku naturze, staram się żywić dziecko tym co najlepsze i jestem ogromnie zainspirowana lekturą. Może kiedyś sama zagłębię się np. w serowarstwo, kto wie...

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Brzemię naszej dobroci

Talent - jest, są autentyczni bohaterowie, zwarta fabuła, opisy wiejskiego życia i trochę codziennej, ludowej mądrości. Dałoby się czytać, gdyby... G...

zgłoś błąd zgłoś błąd