O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu

Seria: Poza serią
Wydawnictwo: Czarne
6,79 (56 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
3
8
12
7
15
6
17
5
4
4
2
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788380494503
słowa kluczowe
literatura polska
język
polski
dodała
Ag2S

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków. Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów...

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków.

Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy często porwali się – dosłownie – z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt. Choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, ale za to lepiej. Chcemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i wielkim przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.

 

źródło opisu: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/o-dobrym-jedzeniu

źródło okładki: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/o-dobrym-jedzeniu

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (218)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 313
Riwona | 2017-07-21
Przeczytana: 21 lipca 2017

Afirmacyjna książka.

Ciekawie uporządkowana tematycznie.
Nowatorskie ujecie, pozwala spojrzeć na jedzenie, jak na proces.

Przedstawia ludzi = zapaleńców, którzy odpowiedzialnie "karmią" zdrowie rodzimymi produktami dobrej jakości. Kuszą tym innych!

Na podstawie książki Agaty Michalak zaznaczyłam na mapie miejsca, do których się wybiorę. Wiele z nich jest nawet bardzo blisko. :-)

Polecam odpowiedzialnym i zachęcam niezdecydowanych.
"Im bardziej nam zależy, tym lepiej nam wychodzi"

książek: 948
lotosu_kwiat | 2017-09-19
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 września 2017

Moja dietetyczna pasja od wielu lat skupia się właśnie na jakości produktów - nie interesuje mnie skrupulatne liczenie kalorii, lecz gotowanie z najlepszej jakości surowców. Niestety dostęp do zdrowej żywności jest trudny, a ceny powalające. Świadomość należy jednak rozbudzać, a autorce udało się zebrać pokaźną reprezentację osób na różnorodny sposób walczących o jakość żywności, pozyskiwanie wiedzy na temat dawnych receptur czy gatunków. Zastanawiam się jednak nad połączeniem wiedzy z możliwościami ekonomicznymi ogółu. Ciekawa jest tutaj wypowiedź myśliwego, który twierdzi że lepiej jest jeść mniej mięsa ale lepsze. Napewno można zrezygnować z fast foodów, słodyczy tylko nagle może się okazać, że nawet pieczywo będzie za drogie dla przeciętnego ,,zjadacza chleba". Dlatego temat uważam za arcyciekawy jednak na chwilę obecną niemożliwy do wprowadzenia na szerszą skalę bynajmniej nie w pełni, można zacząć małymi kroczkami, które nie zrujnują budżetu.
Podczas lektury przypomniał mi...

książek: 749
Bibliofilem_być | 2017-04-02
Na półkach: Przeczytane, 2017

Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

«O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu» to świetna książka dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza swoje rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, aby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To również swoista mapa...

książek: 275
dzarosh | 2017-07-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 lipca 2017

Świetna książka dla tych, którym na sercu leży świadome i zdrowe odżywianie. Nie ma tu banałów i "oczywizmów", są za to rzetelne informacje o konkretnych produktach, są historie ich powstawania i rozmowy z ludźmi, którzy je wytwarzają.

książek: 537
katiusza | 2017-08-10
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 09 sierpnia 2017

Niewielka książeczka, ale o bardzo ważnej treści. Po jej przeczytaniu naszła mnie refleksja, że chciałabym, żeby wszyscy mieli okazję po nią sięgnąć, żeby stała się lekturą obowiązkową w szkołach. Chciałabym, żeby wszyscy z takim szacunkiem odnosili się do jedzenia jak rozmówcy Agaty Michalak i myśleli skąd pochodzi i jaką drogę przebył produkt, zanim znalazł się na ich talerzu. Jaka jest różnica, między dobrym jedzeniem tworzonym w warunkach poszanowania natury i środowiska, a jak wygląda produkcja przemysłowa.
Na dzisiaj brakuje nam jeszcze edukacji, ale jednocześnie ogranicza nas bariera finansowa. Wierzę jednak, że już dzisiaj, małymi kroczkami jesteśmy coś w stanie zmienić. Dzisiaj taka postawa jest bowiem wyborem, ale za kilka lat będzie koniecznością, żeby zapewnić lepsze jutro przyszłym pokoleniom.

książek: 189
Merveille | 2017-10-22
Na półkach: Przeczytane

Byłam pewna, że o jedzeniu wiem wszystko. Okazuje się, że nie a ta książka uzupełniła moją niemałą już wierzę o kolejne informacje. Napisana w bardzo ciekawy sposób, opowiada o najważniejszych w naszej diecie składnikach. Bardzo spodobał mi się układ książki, zawsze ten sam przy każdym z omawianych składników. Najpierw kilka słów wstępu, rozmowa z producentem i przetwórcą, co daje absolutnie pełen obraz tego czym jest produkt, który na co dzień gości na naszych stołach. Ale nie ma w niej moralizatorstwa, wskazywania na jakiś konkretny model żywienia czy potępianie jakiejś żywieniowej filozofii. Książka jest bardziej jak reportaż, dokument. Polecam wszystkim, dla których ma znaczenie skąd pochodzi i czym na prawdę jest jedzenie.

książek: 60
dzolana | 2017-06-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 15 czerwca 2017

Ciekawa pozycja dla wszystkich interesujących się pochodzeniem dobrego jedzenia oraz rodzimymi smakami.

książek: 54
Kegembiran | 2018-05-27
Na półkach: Przeczytane
książek: 222
Paula Modrzejewska | 2018-02-22
Na półkach: Przeczytane
książek: 169
Ririx | 2018-01-24
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 stycznia 2018
zobacz kolejne z 208 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd