Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Tytuł oryginału:
- Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
- Wydawnictwo:
- Czarna Owca
- Data wydania:
- 2017-02-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-02-01
- Liczba stron:
- 374
- Czas czytania
- 6 godz. 14 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380156388
- Tłumacz:
- Sławomir Paruszewski
- Tagi:
- mięso Marta Zaraska wegetarianizm
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w "Mięsoholikach", jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 483
- 297
- 84
- 20
- 9
- 8
- 7
- 6
- 5
- 5
Cytaty
Paradoksalnie - im więcej mamy wątpliwości związanych z tym, czy spożywanie mięsa jest czymś właściwym, tym gwałtowniej reagujemy na otaczających nas wegetarian.
Opinia
To interesujaca książka nie tylko dla wegetarian czy wegan. Autorka prezentuje bardzo ciekawe fakty na różne tematy związane ogólnie z jedzeniem mięsa. Porusza konsekwencje zdrowotne, etyczne, środowiskowe, a także społeczne i kulturowe. Stara się też przybliżyć czytelnikowi tendencje dietetyczne różnych społeczności. Może poza polską.
Myślę że najlepszym odbiorca tej książki będą osoby rozważające zdrowsze zmiany dietetyczne. Nie jest to jednak "weganska propaganda". Myślę że bardzo dobrze udało się tu zarysowac przyczyny konfliktów pomiędzy osobami jedzacymi mięso, wegetarianami i weganami. Zgadzam się z autorką, że najbardziej odstraszajacymi cechami wśród wegan jest radykalizm i ekscentrycznosc (to pisze wieloletni weganin).
Jeśli chodzi o minusy to uważam że tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia (autorka jest Polką mieszkająca we Francji, a książka była wydana po angielsku jako "Meathooked" i przetłumaczona na polski). Załuję, że nie miałam dostępu do wersji oryginalnej . Autorka lub tłumacz używają pojęcia wegetariańskie i weganskie wymmiennie. Tłumaczenie niektórych wyrazów nie ma sensu. Miałam nadzieję na jakieś informacj z polskiej perspektywy ale autorka koncentruje się głównie na danych z USA, które były mi w większości znane. Poza tym zabrakło mi trochę perspekty kulinarnej. Trudno jest osobie która nienawidzi gotować być weganinem, bo taka dieta wymaga jednak kulinarnej kreatywnosci i planowania.
Niemniej polecam książkę zarówno miesożercom w ramach inspiracji jak i wegetarianom/weganom w ramach nauki tolerancji.
To interesujaca książka nie tylko dla wegetarian czy wegan. Autorka prezentuje bardzo ciekawe fakty na różne tematy związane ogólnie z jedzeniem mięsa. Porusza konsekwencje zdrowotne, etyczne, środowiskowe, a także społeczne i kulturowe. Stara się też przybliżyć czytelnikowi tendencje dietetyczne różnych społeczności. Może poza polską.
więcej Pokaż mimo toMyślę że najlepszym odbiorca tej...