Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Tłumaczenie: Sławomir Paruszewski
Wydawnictwo: Czarna Owca
7,2 (107 ocen i 19 opinii) Zobacz oceny
10
6
9
10
8
31
7
29
6
20
5
8
4
2
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
data wydania
ISBN
9788380156388
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
elfijka

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym,...

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1
Ew3lina | 2017-03-06
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 06 marca 2017

Przeczytałam jednym tchem - fascynująca historia roli jaką mięso odegrało w historii człowieka - od tego jak zrobiło z nas ludzi, po to dokąd prowadzi przyszłość jedzenia mięsa (mięso z probówki, jadalne insekty). Ogromna ilość fascynujących faktów, którą czyta się jak powieść

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
2 miliony za Grunwald

Więcej recenzji książek na blogu hopeandfaaith.blogspot.com Za nic w świecie nie lubię historii, mimo że jestem na kierunku związanym z historia. Za...

zgłoś błąd zgłoś błąd