Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Tłumaczenie: Sławomir Paruszewski
Wydawnictwo: Czarna Owca
7,2 (107 ocen i 19 opinii) Zobacz oceny
10
6
9
10
8
31
7
29
6
20
5
8
4
2
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
data wydania
ISBN
9788380156388
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
elfijka

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym,...

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 40102
Muminka | 2018-05-10
Na półkach: 2018, Przeczytane
Przeczytana: 10 maja 2018

Magda Zaraska w przystępny sposób przedstawia swoje badania nad mięsożernością współczesnego człowieka.
Zastanawia ją, czy żądza mięsa nie jest potrzebą sztucznie wykreowaną przez przemysł spożywczy. Stara się przekonać czytelnika, że wizja ogólnego wegetarianizmu jest ze wszech miar do zaakceptowania. Jeśli myślimy o przyszłości i ekologicznej równowadze na planecie, powinniśmy wyeliminować białko zwierzęce ze swojego jadłospisu.
Na początku Marta Zaraska przygląda się historii człowieka, jego diecie od neandertalczyków, poprzez kultury zbieracko-łowieckie, żywieniu w czasach Jezusa. okazuje się, że ziarna, owoce i warzywa były szeroko dostępne i stanowiły podstawę aprowizacyjną w wielu kulturach. Dopiero dychotomia kobiety/ rośliny i mężczyżni/mięso wprowadziła pożądanie mięsa. Nagle ambicją były najobfitsze stada, wykorzystanie tłuszczu, skór i tkanek zwierząt.
Zbaraska obala wiele mitów na temat ubogich smakowo odpowiedników mięsa, dociera do holenderskiego zakładu produkcyjnego, masarni dla wegetarian, laboratoriów, gdzie rośnie mięso na bazie białka roślinnego. Pokazuje katastrofalne skutki zapatrzenia na Zachód takich panstw jak Indie czy Chiny, państwa afrykańskie gdzie drastycznie wzrasta spożycie mięsa. Odbija się to negatywnie na stanie zdrowia, prowadzi do patologii . Dużo jest też miejca poświęconego wegetarianizmowi etycznemu. Widac wpływ zachodnich reklam, sposobu odżywiania się, dokonujący się przez import pewnych potraw do krajów w których dieta opierała się na roślinach. Po lekturze jako mięsożerca inaczej spojrzałam na przemysł masarski, kwestie etyczne, radykalizm niektórych grup wegetarian.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Bad Mommy. Zła mama

Uwielbiam pierwszoosobową narrację. Możliwość poznania jak może wyglądać ten sam punkt, widziany z różnych stron. Zdecydowanie godna polecenia książka...

zgłoś błąd zgłoś błąd