Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zupa Franza Kafki. Historia literatury światowej w 14 przepisach kulinarnych

Tłumaczenie: Anna Bańkowska
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka, Prószyński i S-ka
6,84 (31 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
5
8
3
7
9
6
7
5
4
4
2
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kafka's soup
data wydania
ISBN
8374696241
liczba stron
93
kategoria
Literatura piękna
język
polski

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, jakby wyglądał obiad z Franzem Kafką, Jane Austen czy Raymondem Chandlerem, macie teraz szansę zaspokoić waszą ciekawość. Literacki brzuchomówca Mark Crick przedstawia 14 przepisów kulinarnych głosami słynnych pisarzy od Homera po Irvine'a Welsha. Książeczka ta zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni i literatury; finezyjne pastisze tak was w kuchni...

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, jakby wyglądał obiad z Franzem Kafką, Jane Austen czy Raymondem Chandlerem, macie teraz szansę zaspokoić waszą ciekawość.
Literacki brzuchomówca Mark Crick przedstawia 14 przepisów kulinarnych głosami słynnych pisarzy od Homera po Irvine'a Welsha.
Książeczka ta zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni i literatury; finezyjne pastisze tak was w kuchni rozbawią, że nie będziecie potrzebowali już żadnych gości.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (72)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 3031
Meowth | 2017-04-14
Przeczytana: 14 kwietnia 2017

Lektura tej małej książeczki to prawdziwa uczta. Dla ducha - pieszczonego inteligentnymi i zabawnymi pastiszami stylu i języka kilkanaściorga z wielkich twórców literatury; dla umysłu - rozpoznającego owo naśladownictwo i udawanie; a wreszcie dla samego ciała, które, stymulowane smakowitymi opisami kulinarnymi, tu i ówdzie dokręca śrubkę, przyśpiesza wytwarzanie enzymów trawiennych i już gotowe zasiąść przy stole z widelcem w jednej, a nożem w drugiej ręce, domagając się praktycznego kontaktu z opisywanymi daniami.

Dla mnie już początek książeczki był mocnym uderzeniem - przepis na uwielbianą przeze mnie jagnięcinę, którą na swój męski, cyniczny i idealistyczny sposób serwuje sam Raymond Chandler. Potem było zabawnie i sympatycznie, ale prawdziwą namiętność i płomień rozbudziła we mnie str. 34. Proszę państwa, receptura na coq au vin! I pierwsze jej zdanie: "Ojciec Antonio del Sacrament del Altar Castaneda siedział w ogrodzie i obserwował gasnący dzień". Zatem nie dość, że...

książek: 4188
Kaliber48 | 2016-01-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Smakowita literacko i kulinarnie "Historia literatury światowej w 14 przepisach kulinarnych". I nie dość, że genialnie napisana przez Marka Crick'a to jeszcze przez niego świetnie zilustrowana (polecam szczególnie fotografię na stronie 59 - czy widzicie na niej potencjalni czytelnicy, więcej niż jajka zbicie?).

Nie chcę powtarzać tego co napisali inni na temat tej książki, dlatego polecam bardzo trafną opinię mojej LC-znajomej, czytankianki: http://czytankianki.blogspot.com/2012/01/od-kuchni.html Ze swojej strony pragną podkreślić jeszcze jeden walor tego małego cacka: tłumaczenie, dokonane przez Annę Bańkowską. Dla mnie majstersztyk. Polecam z czystym sumieniem "Zupę Franza Kafki" i... smacznego!

książek: 957
srebrnanatalia | 2015-05-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2008 rok

Pełna smaczków i wariacji na temat stylów pisarzy takich jak R.Chandler, J.Austen czy Kafka właśnie. Majstersztyk w formie i treści.

książek: 450
Ela | 2010-08-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 sierpnia 2010

Istny majsersztyk. Książka kucharska o niespodziewanym wymiarze literackim! Wszystkim którzy lubią kuchnię i dobrą literaturę z różnych półek.

książek: 5757
książek: 1465
Stella Murano | 2015-10-23
Na półkach: Przeczytane

Dobry literacki żart. Dla miłośników kulinariów i nie tylko. ;)

książek: 826
czytankianki | 2012-01-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2011 rok

http://czytankianki.blogspot.com/2012/01/od-kuchni.html

książek: 281
Ewa | 2012-10-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: październik 2012

urocza :)

książek: 61
kalamburka | 2016-02-10
Na półkach: Przeczytane
książek: 104
Ali | 2016-02-06
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 sierpnia 2017
zobacz kolejne z 62 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Powiązane treści
Degustując słowa

Tom zawiera ponad 180 haseł ułożonych alfabetycznie (od „ananasa” po „żurek”), związanych z jedzeniem i jego przyrządzaniem (potrawy, naczynia, produkty spożywcze, przyprawy i czynności kuchenne). Smakowita ta lektura pozwala nam nie tylko poznać źródło wielu słów, uświadomić sobie wpływ pożywienia na kulturę, ale również powiązać je z odpowiednimi okresami w historii Polski.


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd