Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.
Ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 8
- 5
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka niedopracowana i zawierająca mało konkretnych informacji. Autorka sprawia wrażenie, jakby nie mogła zdecydować się, czy kieruje ją do ekspertów, czy laików. Z jednej strony tłumaczy podstawy podstaw i omawia szeroko jak powinna wyglądać tradycyjna dieta papkowata bez modyfikacji, przy problemach z układem pokarmowym. Z drugiej strony podaje informacje o tym ile trzeba spożywać gram białka/kg m.c, co dla przeciętnej osoby, która nie ma zamiaru liczyć gram spożytego białka nie jest w żadnym razie informacją praktyczną.
W książce znalazły się błędy merytoryczne mające swoje źródło prawdopodobnie w skrótach myślowych np. „w ograniczonej ilości zalecane jest mleko (może powodować zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy […]”, co jest oczywistą bzdurą, bo to zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy powodują symptomy po spożyciu mleka, a nie mleko powoduje zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy.
Dodatkowo w książce znajdują się urwane zdania, jak np. „Po resekcji żołądka bardzo często dochodzi do nie
manny lub kaszy kukurydzianej […]”, a więc redaktor też się niespecjalnie spisał, nie wyłapując takich błędów.
Zero informacji na temat tego, w jaki sposób można za pomocą diety wspomagać leczenie, a nie tylko łagodzić objawy i zapobiegać utracie masie ciała. Żadnej wzmianki o diecie ketogennej, która może grać rolę w niektórych typach nowotworów – a chętnie dowiedziałabym się, czy rzeczywiście to działa i czy nie jest niebezpieczne!
Ostatecznie książka nie wydaje się być na temat, jaki wynikałby z tytułu, bo nie ma w niej wzmianki o walce z rakiem (jedynie o prewencji),a o zachowaniach podtrzymujących, stanowiących absolutne minimum w postępowaniu w tej jednostce chorobowej.
Nie wspominając już o usilnym reklamowaniu Nutridrinków i rodziny na niemalże każdej stronie, które w większości bardziej przeszkadzają, niż pomagają, a do tego zawierają laktozę, której często chory nie toleruje.
Do plusów należy przede wszystkim to, że podstawowe informacje zostały przedstawione w sposób prosty i przystępny dla kogoś, kto nie zetknął się wcześniej z tematem. Książka zawiera też ciekawe, proste przepisy, które ułatwią stosowanie się do diety w praktyce. Cenny jest ostatni rozdział omawiający praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z objawami występującymi podczas leczenia nowotworów.
Książki nie polecam nikomu, kto ma jakiekolwiek pojęcie w temacie żywienia – nawet niekoniecznie w nowotworach – niczego nowego się taka osoba nie dowie.
Książka niedopracowana i zawierająca mało konkretnych informacji. Autorka sprawia wrażenie, jakby nie mogła zdecydować się, czy kieruje ją do ekspertów, czy laików. Z jednej strony tłumaczy podstawy podstaw i omawia szeroko jak powinna wyglądać tradycyjna dieta papkowata bez modyfikacji, przy problemach z układem pokarmowym. Z drugiej strony podaje informacje o tym ile...
więcej Pokaż mimo toDo raka mam podejście.... emocjonalne. Na raka chorowała i zmarła moja Mama. Wiele moich koleżanek poznałam na forum dla kobiet z rakiem piersi i są to kontakty bardzo, bardzo serdeczne.
To wszystko spowodowało, że musiałam przeczytać książkę Anny Rogulskiej. Zresztą nie jest to pierwsza książka doktor Rogulskiej z którą mam styczność. Na blogu "To czytają Saudyjskie Wielbłądy" znajdziecie m.in. recenzję publikacji adresowanej dla kobiet w ciąży "Jedz dla dwojga, nie za dwoje".
"Dieta kontra rak" mimo niewielkich rozmiarów (256 stron) stanowi rzetelnie opracowane kompendium podstawowej wiedzy na temat żywienia w najczęściej występujących chorobach onkologicznych oraz w trakcie chemioterapii, radioterapii i leczenia chirurgicznego.
Jest też niezwykle cenną publikacją dla wszystkich, którzy chcą świadomie zadbać o własne zdrowie, wprowadzając do swojego codziennego menu produkty mające działanie antynowotworowe.
W poszczególnych rozdziałach dr Roguska omawia najistotniejsze zagadnienia dotyczące prawidłowego doboru i przechowywania artykułów spożywczych. Szczegółowo przedstawia zasady żywienia podczas leczenia onkologicznego w tym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały oraz 12 najważniejszych grup produktów potrzebnych do stworzenia dobrze zbilansowanego menu.
Odrębne rozdziały zostały poświęcone m.in. znaczeniu probiotyków, prebiotyków i synbiotyków podczas leczenia onkologicznego i w profilaktyce nowotworowej oraz dietom w przypadku nietolerancji laktozy i glutenu.
Czytelnicy znajdą również wiele istotnych wskazówek dotyczących radzenia sobie z niepożądanymi działaniami leczenia onkologicznego (nudności, zaparcia, suchość i ból jamy ustnej i gardła) na które cierpi wielu chorych.
Całość uzupełniają przepisy umożliwiające przygotowanie pełnowartościowych posiłków oraz propozycje jadłospisu w różnych chorobach onkologicznych.
Książka Anny Rogulskiej ułatwi osobom nie korzystającym z konsultacji u dietetyka stworzenie zdrowych, w pełni zbilansowanych i lekkostrawnych posiłków tak ważnych podczas walki z chorobą.
Do raka mam podejście.... emocjonalne. Na raka chorowała i zmarła moja Mama. Wiele moich koleżanek poznałam na forum dla kobiet z rakiem piersi i są to kontakty bardzo, bardzo serdeczne.
więcej Pokaż mimo toTo wszystko spowodowało, że musiałam przeczytać książkę Anny Rogulskiej. Zresztą nie jest to pierwsza książka doktor Rogulskiej z którą mam styczność. Na blogu "To czytają Saudyjskie...