rozwińzwiń

Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.

Okładka książki Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej. Anna Rogulska
Okładka książki Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.
Anna Rogulska Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie poradniki
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Data wydania:
2016-10-31
Data 1. wyd. pol.:
2016-10-31
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788320052190
Tagi:
nowotwór rak dieta posiłki jadłospis zalecenia
Średnia ocen

4,8 4,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
4,8 / 10
4 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
109
5

Na półkach: ,

Książka niedopracowana i zawierająca mało konkretnych informacji. Autorka sprawia wrażenie, jakby nie mogła zdecydować się, czy kieruje ją do ekspertów, czy laików. Z jednej strony tłumaczy podstawy podstaw i omawia szeroko jak powinna wyglądać tradycyjna dieta papkowata bez modyfikacji, przy problemach z układem pokarmowym. Z drugiej strony podaje informacje o tym ile trzeba spożywać gram białka/kg m.c, co dla przeciętnej osoby, która nie ma zamiaru liczyć gram spożytego białka nie jest w żadnym razie informacją praktyczną.
W książce znalazły się błędy merytoryczne mające swoje źródło prawdopodobnie w skrótach myślowych np. „w ograniczonej ilości zalecane jest mleko (może powodować zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy […]”, co jest oczywistą bzdurą, bo to zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy powodują symptomy po spożyciu mleka, a nie mleko powoduje zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy.
Dodatkowo w książce znajdują się urwane zdania, jak np. „Po resekcji żołądka bardzo często dochodzi do nie
manny lub kaszy kukurydzianej […]”, a więc redaktor też się niespecjalnie spisał, nie wyłapując takich błędów.
Zero informacji na temat tego, w jaki sposób można za pomocą diety wspomagać leczenie, a nie tylko łagodzić objawy i zapobiegać utracie masie ciała. Żadnej wzmianki o diecie ketogennej, która może grać rolę w niektórych typach nowotworów – a chętnie dowiedziałabym się, czy rzeczywiście to działa i czy nie jest niebezpieczne!
Ostatecznie książka nie wydaje się być na temat, jaki wynikałby z tytułu, bo nie ma w niej wzmianki o walce z rakiem (jedynie o prewencji),a o zachowaniach podtrzymujących, stanowiących absolutne minimum w postępowaniu w tej jednostce chorobowej.
Nie wspominając już o usilnym reklamowaniu Nutridrinków i rodziny na niemalże każdej stronie, które w większości bardziej przeszkadzają, niż pomagają, a do tego zawierają laktozę, której często chory nie toleruje.
Do plusów należy przede wszystkim to, że podstawowe informacje zostały przedstawione w sposób prosty i przystępny dla kogoś, kto nie zetknął się wcześniej z tematem. Książka zawiera też ciekawe, proste przepisy, które ułatwią stosowanie się do diety w praktyce. Cenny jest ostatni rozdział omawiający praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z objawami występującymi podczas leczenia nowotworów.
Książki nie polecam nikomu, kto ma jakiekolwiek pojęcie w temacie żywienia – nawet niekoniecznie w nowotworach – niczego nowego się taka osoba nie dowie.

Książka niedopracowana i zawierająca mało konkretnych informacji. Autorka sprawia wrażenie, jakby nie mogła zdecydować się, czy kieruje ją do ekspertów, czy laików. Z jednej strony tłumaczy podstawy podstaw i omawia szeroko jak powinna wyglądać tradycyjna dieta papkowata bez modyfikacji, przy problemach z układem pokarmowym. Z drugiej strony podaje informacje o tym ile...

więcej Pokaż mimo to

avatar
347
344

Na półkach: ,

Do raka mam podejście.... emocjonalne. Na raka chorowała i zmarła moja Mama. Wiele moich koleżanek poznałam na forum dla kobiet z rakiem piersi i są to kontakty bardzo, bardzo serdeczne.
To wszystko spowodowało, że musiałam przeczytać książkę Anny Rogulskiej. Zresztą nie jest to pierwsza książka doktor Rogulskiej z którą mam styczność. Na blogu "To czytają Saudyjskie Wielbłądy" znajdziecie m.in. recenzję publikacji adresowanej dla kobiet w ciąży "Jedz dla dwojga, nie za dwoje".

"Dieta kontra rak" mimo niewielkich rozmiarów (256 stron) stanowi rzetelnie opracowane kompendium podstawowej wiedzy na temat żywienia w najczęściej występujących chorobach onkologicznych oraz w trakcie chemioterapii, radioterapii i leczenia chirurgicznego.
Jest też niezwykle cenną publikacją dla wszystkich, którzy chcą świadomie zadbać o własne zdrowie, wprowadzając do swojego codziennego menu produkty mające działanie antynowotworowe.
W poszczególnych rozdziałach dr Roguska omawia najistotniejsze zagadnienia dotyczące prawidłowego doboru i przechowywania artykułów spożywczych. Szczegółowo przedstawia zasady żywienia podczas leczenia onkologicznego w tym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały oraz 12 najważniejszych grup produktów potrzebnych do stworzenia dobrze zbilansowanego menu.
Odrębne rozdziały zostały poświęcone m.in. znaczeniu probiotyków, prebiotyków i synbiotyków podczas leczenia onkologicznego i w profilaktyce nowotworowej oraz dietom w przypadku nietolerancji laktozy i glutenu.
Czytelnicy znajdą również wiele istotnych wskazówek dotyczących radzenia sobie z niepożądanymi działaniami leczenia onkologicznego (nudności, zaparcia, suchość i ból jamy ustnej i gardła) na które cierpi wielu chorych.
Całość uzupełniają przepisy umożliwiające przygotowanie pełnowartościowych posiłków oraz propozycje jadłospisu w różnych chorobach onkologicznych.
Książka Anny Rogulskiej ułatwi osobom nie korzystającym z konsultacji u dietetyka stworzenie zdrowych, w pełni zbilansowanych i lekkostrawnych posiłków tak ważnych podczas walki z chorobą.

Do raka mam podejście.... emocjonalne. Na raka chorowała i zmarła moja Mama. Wiele moich koleżanek poznałam na forum dla kobiet z rakiem piersi i są to kontakty bardzo, bardzo serdeczne.
To wszystko spowodowało, że musiałam przeczytać książkę Anny Rogulskiej. Zresztą nie jest to pierwsza książka doktor Rogulskiej z którą mam styczność. Na blogu "To czytają Saudyjskie...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    8
  • Posiadam
    5
  • Przeczytane
    5
  • 2022
    1
  • Facebook
    1
  • Teraz czytam
    1
  • ★ Przerwane
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.


Podobne książki

Przeczytaj także