Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017

Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych

Wydawnictwo: Bellona
6,33 (3 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
2
6
0
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788311143012
liczba stron
300
kategoria
historia
język
polski
dodała
elfijka

Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy”, nie należałoby zmienić na „cywilizacja...

Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy”, nie należałoby zmienić na „cywilizacja nie może się zacząć bez kucharzy”? Może ta książka choć trochę przybliży czytelnika do rozstrzygnięcia tej kwestii, a jej lektura wyjaśni m.in. również, co ma curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi.

 

źródło opisu: Bellona, 2016

źródło okładki: Bellona, 2016

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (22)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1882

Nauka zaprezentowana w smaczny sposób? Czemu nie! Jarosław Molenda prowadzi nas przez historię artykułów spożywczych, bez których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić dzisiejszej kuchni - od mąki począwszy na wanilii kończąc. Razem z nim zajrzymy do paryskiej cukierni, marokańskiej herbaciarni, meksykańskiego targu czy neapolitańskiej lodziarni. A wszystko to jest zaprezentowane prosto, w formie luźnej gawędy, przesyconej swoistym klimatem i interesującymi ciekawostkami. Głodni wiedzy? Czeka na was tłuściutka bibliografia i morze przypisów, tak mile widzianych w książkach popularnonaukowych. Uwaga! Książki nie zaleca się czytać na pusty żołądek i na diecie! Lektura skutkuje natychmiastową ochotą na spróbowanie opisywanych specjałów ;)

książek: 1195
Małgorzata | 2018-02-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 15 lutego 2018
książek: 1918
książek: 304
Aggy | 2018-02-02
książek: 318
olka | 2018-01-29
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 211
Hjerpe | 2018-01-19
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 5064
Attyka | 2018-01-14
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 1317
Waww | 2018-01-13
Na półkach: Przyroda, Chcę przeczytać
książek: 1021
renavera | 2017-12-31
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 689
Anerlam | 2017-12-16
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 12 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd