Cookentials. Nowy przepis na przepis

Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Relacja
5 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788365087522
liczba stron
120
słowa kluczowe
przepisy, kuchnia, cookentials
język
polski
dodał
mamania

„Cookentials” to esencja gotowania. 52 przepisy na cały rok, aby choć raz w tygodniu poczuć radość z gotowania. Casserole z chorizo brzmi jak „pół dnia w kuchni”? Dzięki „Cookentials” to zaledwie kilka prostych kroków! - Kulinarna wędrówka po kuchniach całego świata w wersji obrazkowej. - Proste i efektowne dania z różnych krajów, egzotyczne składniki, ale też swojska kasza z kurkami z...

„Cookentials” to esencja gotowania. 52 przepisy na cały rok, aby choć raz w tygodniu poczuć radość z gotowania. Casserole z chorizo brzmi jak „pół dnia w kuchni”? Dzięki „Cookentials” to zaledwie kilka prostych kroków! - Kulinarna wędrówka po kuchniach całego świata w wersji obrazkowej. - Proste i efektowne dania z różnych krajów, egzotyczne składniki, ale też swojska kasza z kurkami z polskich lasów. - Sezonowe produkty, aby móc cieszyć się zimą rozgrzewającymi daniami, a latem rozkoszować smakiem warzyw i owoców. Otwórz drzwi do kuchni, otwórz lodówkę, otwórz książkę. Po prostu patrzysz i wiesz!

 

źródło opisu: mamania.pl

źródło okładki: mamania.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 136
tearsens | 2017-07-06
Na półkach: Przeczytane

Czym kusi czytelników opis zamieszczony na okładce i czy jest on zgodny z zawartością książki? Zobaczmy: „Kulinarna wędrówka po kuchniach całego świata w wersji obrazkowej” oraz „Proste dania z różnych krajów, wyjątkowe składniki, ale też swojska kasza z kurkami z polskich lasów”. Dania rzeczywiście są proste, nawet bardzo proste. Rzekłabym, że momentami wręcz studenckie, kawalerskie. Dla jednych będzie to minus, dla innych plus. Wiele osób poszukuje przepisów nieskomplikowanych, z niewielkiej liczby produktów, łatwych i szybkich do przygotowania. Zewsząd atakują nas książki i programy telewizyjne promujące kuchnię „wysoką”, udziwnioną. Kulinarne sławy zachęcają do wypróbowania przegrzebków i trufli, na które przeciętny człowiek nie jest sobie w stanie pozwolić. Lewiński postawił zdecydowanie na prostotę – zarówno składników, jak i przygotowania.

Mam jednak wątpliwości co do kuchni świata, ponieważ nie bardzo mogę się tych światowych smaków doszukać. Niby jest bazylia, makaron i pomidor z puszki, ale czy to od razu Włochy? Niby jest chorizo, ale czy dodatek tej kiełbasy sprawia, że danie możemy nazwać hiszpańskim? Cookentials to nie wędrówka po kuchniach świata, tylko smakowy miszmasz, kuchnia polska z dodatkami „światowymi”, które – jak bazylia czy kumin – nie są już nowością. Sezonowość potraw też nie jest zawsze prawidłowa. Chleb bananowy z orzechami bardziej pasowałby na zimę niż lato, a tarta szpinakowa z fetą to, biorąc pod uwagę sezonowość polskiego szpinaku, nie jest dobry wybór do menu zimowego. Zamiast szpinaku wykorzystałabym tu jarmuż. Tarta z mango na pewno jest smaczna, ale do wiosennego ciasta można było wybrać gruszki lub jabłka albo nawet truskawki (chyba że autor wziął pod uwagę końcowomajowy sezon na mango).

Pełna recenzja na blogu: http://www.kulinarnaczytelnia.pl/2017/06/cookentials-nowy-przepis-na-przepis-lewinski.html

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Tam, gdzie nie sięga już cień

Niepokojąca nadmorska opowieść o miłościach, które nie powinny się wydarzyć. Miłość i nadmorskie klimaty raczej kojarzą mi się z tandetnym love stor...

zgłoś błąd zgłoś błąd