Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Studio Editorial
- Data wydania:
- 2016-07-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-07-10
- Liczba stron:
- 251
- Czas czytania
- 4 godz. 11 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788394482800
- Tagi:
- ślimak Editorial Snails Garden
Najsławniejsi mistrzowie kulinarni oraz uczestnicy Top Chef, MasterChef i Hell's Kitchen wzięli udział w premierze książki "Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte", która odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka. Pozycja wydana przez Wydawnictwo Editorial jest pierwszą na polskim rynku książką w całości poświęconą potrawom ze ślimaka i kawioru ślimaczego. Zawiera ona 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.
Książka ta powstała z pasji. Wszystko zaczęło się od Grzegorza Skalmowskiego, prekursora i wizjonera ślimakowego biznesu w Polsce. Rozczarowany polskimi realiami biznesu gastronomicznego kupił dom na wsi, gdzie szukał natchnienia na nowy biznes. W lokalnej gazecie przeczytał o
znakomicie prosperującym punkcie skupu winniczka i postanowił sprawdzić, jak to działa. W 2003 roku założył firmę Snails Garden. Od tamtej chwili ślimaki stały się jego pasją, którą z czasem postanowił zarazić szersze grono. Próba ta trafiła na podatny grunt i tak ślimaki stały się elementem, który połączył pasje twórcy Snails Garden i szefów kuchni. W ten sposób powstało niepowtarzalne dzieło, które z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce. Na rynku wydawniczym jest zaledwie kilka książek kucharskich uwzględniających przepisy ze ślimakami w roli głównej, a pozycji zawierających przepisy poświęcone wyłącznie im - nie ma w ogóle. Książka "Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte" jest więc pierwszą na polskim rynku pozycją w całości poświęconą przepisom na dania ze ślimaka. Adresatem tej książki jest właściwie każdy. Szczególnie jednak chcielibyśmy widzieć ją w rękach szefów kuchni, restauratorów, pasjonatów ślimaków. Przy tworzeniu tej książki przyświecała nam idea przywrócenia ślimaka na polskie stoły. Wielu osobom ślimak na talerzu kojarzy się z obcą, francuską lub hiszpańską kuchnią. Mało kto wie, że dla naszych przodków dania ze ślimaka były codziennością. Jak donoszą źródła historyczne, pierwsze przepisy ze ślimaków pojawiły się w XVII wieku i były bardziej popularne niż dania z wieprzowiny, co potwierdza najstarsza polska książka kucharska (Compendium ferculorum) wydana w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego, w opracowaniu dr Jarosława Dumanowskiego.
Pamiętam opowiadania mojej babci o tym, jak przed wojną chłopak zabierał ją na rande voux do krakowskiej restauracji na Rynku Głównym na ślimaki, aby jej zaimponować. Potem nadeszły lata okupacji hitlerowskiej i sowieckiej, kiedy próbowano zniszczyć naszą kulturę i tradycyjną kuchnię, wtedy ślimaka zupełnie usunięto z jadłospisów. Obecnie wraca moda na to co dawne i zdrowe. Dlatego najwyższy czas, by znów sięgnąć po ślimaki i przypomnieć sobie to, co zapomniane, a przypomnienia warte. Tworząc tę książkę, korzystaliśmy z dorobku znakomitych kucharzy, którzy tworzyli na nowo lub odtwarzali istniejące przepisy z wykorzystaniem ślimaka. W ideę Snails Garden włączyli się szefowie kuchni z całej Polski. Każdy z nich miał za zadanie przygotować przepis z wykorzystaniem ślimaczego kawioru oraz filetów ślimaka produkowanych przez Snails Garden. Chcieliśmy pokazać, jak wiele jest możliwości wykorzystywania ślimaków w kuchni. Można je gotować, piec, dusić w sosie, smażyć, podawać mielone, a nawet marynowane. Idealnie sprawdzają się zarówno z dziczyzną, jak i w sałatce. Można je podawać na słodko, a także robić z nich drinki. Znajdują się tu zatem zarówno proste przepisy, jak i trudne receptury. Wszystkie łączy jedno - ślimak - przez lata zapomniany skarb natury. Mięso ślimaków jest delikatne, chude, a także ma znakomite walory odżywcze. Do przyrządzania potraw można wykorzystać również rodzime winniczki, jednak ich mięso jest twarde i ma ziemisty smak. Wadą jest także brak kontroli weterynaryjnej. W Polsce winniczki są objęte częściową ochronną - można je zbierać wyłącznie w maju, a w niektórych województwach zbiór jest całko wicie zakazany. Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom i instytucjom, które przyczyniły się do powstania niniejszej książki. Mamy nadzieję, że przepisy w niej zawarte będą interesujące i pomogą ponownie odkryć ślimaka - zapomniany przysmak polskiej kuchni.
Krzysztof Bukowski
Wydawca - Studio Editorial
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 4
- 2
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Fantastyczne, zaskakujące przepisy. Czy wiedzieliście, że ze ślimakiem można zrobić pralinki, pasztet albo chleb?
Fantastyczne, zaskakujące przepisy. Czy wiedzieliście, że ze ślimakiem można zrobić pralinki, pasztet albo chleb?
Pokaż mimo to