Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Czosnek i szafiry czyli sekretne życie krytyka w przebraniu - Reichl Ruth

Tłumaczenie: Agata Gradzińska
Wydawnictwo: Vizja Press&IT
5,81 (36 ocen i 12 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
5
7
9
6
7
5
7
4
1
3
5
2
0
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Garlic and Sapphires
data wydania
ISBN
9788360283462
liczba stron
326
kategoria
Literatura piękna
język
polski

"Czosnek i szafiry" to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth Raichl przedstawia swoje doświadczenia jako krytyk jedzenia pracujący dla New York Timesa. Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażając ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikiem niezwykłymi refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej...

"Czosnek i szafiry" to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth Raichl przedstawia swoje doświadczenia jako krytyk jedzenia pracujący dla New York Timesa. Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażając ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikiem niezwykłymi refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości (a także swoimi ulubionymi przepisami i ich ocenami).

Nie można oprzeć się wrażeniu, że oto czytamy remake komedii Louisa de Funesa "Skrzydełko czy nóżka" - tyle, że w wersji kobiecej: a więc dokładniejszej, bardziej uczuciowej i nie nastawionej jedynie na wyśmiewanie konwenansów i drwinę ze słabych punktów restauracyjnych przybytków. Ruth analizuje, ocenia i bada, ale główną częścią jej opowieści są wrażenia, jakie wywołują w niej przemiany w postaci, jakimi się podczas swoich restauracyjnych rajdów staje. Po dodaniu do tego wspaniałych przepisów dostajemy potrawę piękną, smaczną i niezwykle strawną.

 

źródło opisu: (okładka książki)

źródło okładki: źródło własne

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 259
agni | 2012-12-29
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 26 grudnia 2012

Po kilku pierwszych stronach dosłownie ciekła mi ślinka i z zapałem przewracałam strony oczekując czegoś bardzo smakowitego. Ta książka okazała się jednak flakami z olejem, a kończąc przysłowie dodam, że nudnymi flakami z olejem. Dodatkowo pan Wiktor Tomoń odpowiedzialny za korektę ksiązki powiniem się chyba nazywać Gamoń. Roi się w niej od pomyłek i literówek, które w takich ilościach jak tu po prostu wkurzają. Jedyny plus to opisy jedzenia.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Pensjonat Marzeń

Dlaczego tak nisko się oceniamy, pisząc książki w tak pusty sposób jak dla podlotków z gimnazjum? Nie odpowiada mi schemat wg którego zbudowane są ksi...

zgłoś błąd zgłoś błąd