Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dzieje soli

Tłumaczenie: Cezary Cieśliński
Wydawnictwo: Książka i Wiedza
6,79 (14 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
2
8
1
7
2
6
6
5
1
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Salt. A World History
data wydania
ISBN
978-83-05-13380-X
liczba stron
448
słowa kluczowe
ryba, sól, historia soli,
język
polski

Homer nazywał sól pokarmem bogów, Platon opisywał jako substancję szczególnie miłą bogom. Dziś wydaje się pospolita. Mark Kurlansky w swej wspaniałej książce, zawierającej opowieści ze wszystkich stron świata, twierdzi jednak, że sól - jedyna spożywana przez nas skała - to twór doskonały. Od zarania dziejów kształtowała cywilizację. Jej historia tworzy olśniewający, a często wręcz zdumiewający...

Homer nazywał sól pokarmem bogów, Platon opisywał jako substancję szczególnie miłą bogom. Dziś wydaje się pospolita. Mark Kurlansky w swej wspaniałej książce, zawierającej opowieści ze wszystkich stron świata, twierdzi jednak, że sól - jedyna spożywana przez nas skała - to twór doskonały. Od zarania dziejów kształtowała cywilizację. Jej historia tworzy olśniewający, a często wręcz zdumiewający fragment dziejów ludzkości i obejmuje tak różnorodne dziedziny, jak inżynieria, religia, sztuka kulinarna. Każdą z nich Kurlansky dogłębnie bada. Niewiele przedsięwzięć poza wytwarzaniem soli stanowiło takie pole do popisu dla ludzkiej wynalazczości - od pieców w starożytnych Chinach, opalanych gazem ziemnym, do technik wiertniczych, które zaowocowały nastaniem epoki ropy naftowej.
Zdolność do konserwowania oraz podtrzymywania życia uczyniła z niej metaforyczny symbol we wszystkich religiach. Sól była substancją tak cenioną, że niekiedy służyła jako środek płatniczy. Prowokowała i finansowała wojny, inspirowała rewolucje. Równie ważna okazała się w dziejach licznych potraw. Autor podaje kilkadziesiąt historycznych przepisów i opowiada, w jaki sposób kształtowały one cywilizację i zwyczaje kulinarne na całym świecie.

 

źródło opisu: Książka i Wiedza, 2004

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 498
Gra_ce | 2012-06-01
Na półkach: Przeczytane

Takie przecięcie, przekrojenie perspektywy i wyjęcie wątków opowieści odpowiednich dla tematu jest dość powszechne -jak pokazuje przeglądanie internetowego Amazona - na amerykańskim rynku wydawniczym(czego tam nie ma - historia przypraw, ziemniaka, bawełny, czystości itd.) Lubię tego typu książki -pewnie to spuścizna po polskim systemie edukacji - od czasu do czasu potrzebuję sobie przyswoić trochę faktów ;-)
(Dowiedziałam się na ten przykład że Galicja - to ziemia soli...)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Cud

Nie potrafię jednoznacznie ocenić tej książki. Przeciętna na pewno nie jest, ale dobra także nie. Temat ciekawy, jak zwykle u Emmy Donoghue. Czegoś mi...

zgłoś błąd zgłoś błąd