Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Smak Słowa
- Data wydania:
- 2016-06-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-06-22
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364846632
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?
Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek.
W tej książce znajdziecie Państwo zapis zmieniającej się z prędkością francuskiego Concorda świadomości kulinarnej Polaków.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 344
- 175
- 82
- 10
- 8
- 6
- 6
- 6
- 5
- 4
Opinia
Świetnie napisana, ze swadą, poczuciem humoru i bez zadęcia. Nie jestem językową weganką, rzucanie mięsem mi przeszkadza (tekst boski, kupiłam i cytuję nagminnie!). Nie rażą mnie historie o zemstach kucharzy i kelnerów na upierdliwych klientach, choć rzeczywiście niektóre sprawiają wrażenie nieco przedramatyzowanych.
Jako klient "gastrobandy" nie mam do czynienia bezpośrednio z kucharzami a tylko z kelnerami. I odczułam wielokrotnie prawdziwość tego co tu autor (autorzy) opisują. Prawdziwy Kelner jest na wagę złota. Taki, który widząc, że zamawia się rosół dla czterolatki, sam zapyta (z uśmiechem i bez złośliwości) czy ma być "bez marchewki i zielonego" albo Kelnerka, która obsługując sama grupę 13 osób, niemiłosiernie kręcących i mieszających w zamówieniu NIC nie pomyliła, nic nie zapisując, jedynie z każdym z gości rozmawiając!
A jednak w większości obsługują nas sezonowi studenci i wygląda to tak, że przynosi dziewczyna dwa talerze i oznajmia "rybka dla państwa", na pytanie która, bo 5 osób zamówiło rybki tylko każdy co innego z paniką w oczach "a państwo nie rozpoznają?, bo ja się nie znam".
Polecam wszystkim! Można się pośmiać, zobaczyć trochę "kuchni od kuchni" i przemyśleć kwestię utopienia kasy w otwieraniu własnej knajpy "bo znajomi mówią, że dobrze gotuję".
Świetnie napisana, ze swadą, poczuciem humoru i bez zadęcia. Nie jestem językową weganką, rzucanie mięsem mi przeszkadza (tekst boski, kupiłam i cytuję nagminnie!). Nie rażą mnie historie o zemstach kucharzy i kelnerów na upierdliwych klientach, choć rzeczywiście niektóre sprawiają wrażenie nieco przedramatyzowanych.
więcej Pokaż mimo toJako klient "gastrobandy" nie mam do czynienia...