Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie

Seria: Superfoods
Wydawnictwo: Vivante
8 (8 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
0
8
3
7
2
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
CHIA: The Complete Guide to the Ultimate Superfood
data wydania
ISBN
9788365442222
liczba stron
190
język
polski
dodała
Precious

Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i...

Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu.

Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm.

Chia to również świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji.

Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii.

Odkryj cudowną moc nasion CHIA!

 

źródło opisu: Wydawnictwo Vivante, 2016

źródło okładki: http://www.illuminatio.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (3)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 403
kretek | 2017-08-31
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 31 sierpnia 2017

Książka zawiera informacje czym są nasiona chia, jakie mają działanie oraz skąd pochodzą. Autorzy powołują się na wyniki badań naukowych (choć w materiałach źródłowych na końcu znajdują się głównie książki kucharskie, poradniki dietetyczne oraz strony internetowe - bez wskazania konkretnych publikacji naukowych). Czyta się łatwo i szybko. Część informacji jest według mnie niepotrzebnie powielana lub zbędna (np. cytaty różnych osób, które zapewniają, jak chia odmieniło ich życie). W książce znajduje się sporo ciekawych przepisów (choć w zasadzie nasiona chia można po prostu dowolnie dodawać do swoich posiłków, nie wymagają one użycia specjalnych przepisów), dodatkowo omawiane są tam też inne, zdrowe produkty spożywcze i ich właściwości (m.in. awokado, orzech włoski, kokos - w różnych postaciach), są też propozycje tygodniowych jadłospisów. Na szczęście Autorzy uczulają, że nasiona chia nie są lekiem na całe zło i aby w pełni cieszyć się zdrowiem, należy zadbać n.in. o swoją dietę,...

książek: 516
odSłońKulturę | 2016-10-11
Na półkach: Przeczytane, Blogosfera, Books
Przeczytana: 11 października 2016

Nasiona szałwii hiszpańskiej tak naprawdę nie towarzyszą nam od lat. Kilkanaście miesięcy temu w Polsce pojawiła się moda na przysmaki i desery z chia w roli głównej i nawet zagorzali miłośnicy kuchni eksperymentalnej potrzebowali czasu, by wprowadzić je do swojego menu. Moim zdaniem warto się jednak z nimi zaprzyjaźnić - sprawdzają się świetnie w każdym domu, zwłaszcza, jeżeli praca umysłowa jest Waszą codziennością... Najzdrowsze nasiona na świecie i jednocześnie cenne dla naszego organizmu substancje. Nic korzystniejszego dla zdrowia, cery i samopoczucia. Autorzy opowiadają nam o właściwościach nasion chia i pokazują ponad 75 przepisów, które koniecznie musisz spróbować.

Polecam!
Bogusława Pawłowska
www.odslonkulture.pl

książek: 2335
Shetani | 2016-09-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 15 września 2016

Gdy w moje ręce wpadła książka Chia to zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy o nasionach szałwii hiszpańskiej można napisać tak obszerną (stosunkowo) publikację? Czy naprawdę można przytoczyć aż tyle przepisów z użyciem tej niepozornej roślinki? Wiem, że praktycznie do wszystkiego można te nasionka dosypać – bez mała jak sól czy pieprz, a jedynym przepisem który znam jest ten, w jaki sposób przygotować pudding chia na mleku kokosowym (czy jakimkolwiek innym). Okazuje się jednak, że Wayne Coates stworzył nie tylko kompendium wiedzy o chia i zbiór przepisów z ich zastosowaniem, ale po prostu motywującą książkę, zachęcającą do częstszego sięgania po superfoods!

Przede wszystkim ta książka jest wydana w naprawdę świetny sposób! Ma bardzo przyjemny format, a w środku znajduje się mnóstwo tabelek, ramek, punktorów i wiele innych elementów, które są przyjemne dla oka, a co najważniejsze – ułatwiają zapamiętywanie wiedzy zaprezentowanej przez autora. Wspaniała konstrukcja to tylko jeden z...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd