Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie

Okładka książki Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie Wayne Coates, Stephanie Pedersen
Okładka książki Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie
Wayne CoatesStephanie Pedersen Wydawnictwo: Vivante Seria: Superfoods kulinaria, przepisy kulinarne
190 str. 3 godz. 10 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Superfoods
Tytuł oryginału:
CHIA: The Complete Guide to the Ultimate Superfood
Wydawnictwo:
Vivante
Data wydania:
2016-04-28
Data 1. wyd. pol.:
2016-04-28
Liczba stron:
190
Czas czytania
3 godz. 10 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365442222
Tłumacz:
Katarzyna Kmieć-Krzewniak
Tagi:
Katarzyna Kmieć-Krzewniak chia kuchnia zdrowe odżywianie nasiona szałwia hiszpańska
Średnia ocen

7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
239
83

Na półkach: ,

Książka zawiera informacje czym są nasiona chia, jakie mają działanie oraz skąd pochodzą. Autorzy powołują się na wyniki badań naukowych (choć w materiałach źródłowych na końcu znajdują się głównie książki kucharskie, poradniki dietetyczne oraz strony internetowe - bez wskazania konkretnych publikacji naukowych). Czyta się łatwo i szybko. Część informacji jest według mnie niepotrzebnie powielana lub zbędna (np. cytaty różnych osób, które zapewniają, jak chia odmieniło ich życie). W książce znajduje się sporo ciekawych przepisów (choć w zasadzie nasiona chia można po prostu dowolnie dodawać do swoich posiłków, nie wymagają one użycia specjalnych przepisów),dodatkowo omawiane są tam też inne, zdrowe produkty spożywcze i ich właściwości (m.in. awokado, orzech włoski, kokos - w różnych postaciach),są też propozycje tygodniowych jadłospisów. Na szczęście Autorzy uczulają, że nasiona chia nie są lekiem na całe zło i aby w pełni cieszyć się zdrowiem, należy zadbać n.in. o swoją dietę, aktywność fizyczną i zrezygnować/ograniczyć używki, zatem nasiona chia mogą/powinni być tylko jednym z elementów w zdrowym stylu życia.

Książka zawiera informacje czym są nasiona chia, jakie mają działanie oraz skąd pochodzą. Autorzy powołują się na wyniki badań naukowych (choć w materiałach źródłowych na końcu znajdują się głównie książki kucharskie, poradniki dietetyczne oraz strony internetowe - bez wskazania konkretnych publikacji naukowych). Czyta się łatwo i szybko. Część informacji jest według mnie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
280
178

Na półkach: , ,

Nasiona szałwii hiszpańskiej tak naprawdę nie towarzyszą nam od lat. Kilkanaście miesięcy temu w Polsce pojawiła się moda na przysmaki i desery z chia w roli głównej i nawet zagorzali miłośnicy kuchni eksperymentalnej potrzebowali czasu, by wprowadzić je do swojego menu. Moim zdaniem warto się jednak z nimi zaprzyjaźnić - sprawdzają się świetnie w każdym domu, zwłaszcza, jeżeli praca umysłowa jest Waszą codziennością... Najzdrowsze nasiona na świecie i jednocześnie cenne dla naszego organizmu substancje. Nic korzystniejszego dla zdrowia, cery i samopoczucia. Autorzy opowiadają nam o właściwościach nasion chia i pokazują ponad 75 przepisów, które koniecznie musisz spróbować.

Polecam!
Bogusława Pawłowska
www.odslonkulture.pl

Nasiona szałwii hiszpańskiej tak naprawdę nie towarzyszą nam od lat. Kilkanaście miesięcy temu w Polsce pojawiła się moda na przysmaki i desery z chia w roli głównej i nawet zagorzali miłośnicy kuchni eksperymentalnej potrzebowali czasu, by wprowadzić je do swojego menu. Moim zdaniem warto się jednak z nimi zaprzyjaźnić - sprawdzają się świetnie w każdym domu, zwłaszcza,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1530
1211

Na półkach: ,

Gdy w moje ręce wpadła książka Chia to zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy o nasionach szałwii hiszpańskiej można napisać tak obszerną (stosunkowo) publikację? Czy naprawdę można przytoczyć aż tyle przepisów z użyciem tej niepozornej roślinki? Wiem, że praktycznie do wszystkiego można te nasionka dosypać – bez mała jak sól czy pieprz, a jedynym przepisem który znam jest ten, w jaki sposób przygotować pudding chia na mleku kokosowym (czy jakimkolwiek innym). Okazuje się jednak, że Wayne Coates stworzył nie tylko kompendium wiedzy o chia i zbiór przepisów z ich zastosowaniem, ale po prostu motywującą książkę, zachęcającą do częstszego sięgania po superfoods!

Przede wszystkim ta książka jest wydana w naprawdę świetny sposób! Ma bardzo przyjemny format, a w środku znajduje się mnóstwo tabelek, ramek, punktorów i wiele innych elementów, które są przyjemne dla oka, a co najważniejsze – ułatwiają zapamiętywanie wiedzy zaprezentowanej przez autora. Wspaniała konstrukcja to tylko jeden z plusów tej pozycji. Urzekające jest całe mnóstwo ciekawostek z różnego rodzaju dziedzin – choć elementem je łączącym są oczywiście tytułowe nasiona chia. To niesamowite, ale autor poza przepisami zawierającymi opisy dań przeznaczonych dla nas na śniadanie czy na obiad, zaprezentował również zastosowanie tego składnika w żywieniu zwierząt i to nie tylko domowych! To było naprawdę coś! Gdy mój kot wkładał mordkę do puddingu chia trochę się obawiałam, czy mogę mu dać spróbować, a teraz moje wątpliwości zostały rozwiane – z czystym sumieniem mogę jeść go razem z kotem i obie będziemy czerpać z tego korzyści!

Tak na dobrą sprawę okazuje się, że nasiona chia są lekiem na całe zło. Pod względem stosowania go celem uzupełnienia kwasów omega-3 czy nawet jako zastępnika jajka są lepsze nawet od siemienia lnianego! Autor oczywiście dogłębnie wyjaśnia dlaczego. Systematycznie spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej może w znaczący sposób podnieść komfort naszego życia – dzięki niesamowitej ilości składników odżywczych, w tym witamin, pełnowartościowego białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz błonnika są one naprawdę jedzeniem na wagę złota. Korzyści płynące z ich spożywania znano już w Starożytności, a teraz my mamy okazję doświadczyć ich na własnym ciele. Na uwagę zasługuje również fakt, że autor tej książki posiada tytuł naukowy doktora i nie boi się przyznać, że działanie tego produktu spożywczego sprawdził na samym sobie.

Chia to książka, w której znajdziecie informacje nie tylko o nasionach szałwii hiszpańskiej, ale także o kilku innych wartościowych produktach, takich jak chociażby avocado czy orzechy włoskie. Głównym celem tej książki jest promowanie zdrowego trybu życia i dbania o siebie, a przede wszystkim o swoje zdrowie, bo to jedna z najcenniejszych rzeczy, jakie mamy. To nie tylko pełny zbiór wiedzy na temat tytułowej rośliny, to także książka pełna doskonałych przepisów, ciekawostek i motywujących wypowiedzi. Na końcu książki można dodatkowo znaleźć wiele ciekawych źródeł i stron, jeżeli tylko będziecie chcieli zgłębić ten temat jeszcze bardziej. Oczywiście można by uznać, że takie promowanie jednego produktu jest lekką przesadą – w końcu jest też wiele innych, które przynoszą ogromne korzyści naszemu organizmowi, ale prawda taka, że nasiona chia nie są jeszcze aż tak rozpowszechnione, a przynajmniej nie w Polsce. Wiele osób boi się innowacyjnych rozwiązań, a osobiście mogę szczerze polecić stosowanie tej superżywności – nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również smakowych. Przepisy zawarte w tej książce są banalnie proste w przygotowaniu, a najpowszechniejszy pudding chia to przysłowiowe niebo w gębie!

www.bookeaterreality.blogspot.com

Gdy w moje ręce wpadła książka Chia to zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy o nasionach szałwii hiszpańskiej można napisać tak obszerną (stosunkowo) publikację? Czy naprawdę można przytoczyć aż tyle przepisów z użyciem tej niepozornej roślinki? Wiem, że praktycznie do wszystkiego można te nasionka dosypać – bez mała jak sól czy pieprz, a jedynym przepisem który znam jest...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    13
  • Przeczytane
    8
  • Posiadam
    2
  • Books
    1
  • Zdrowe odżywianie
    1
  • Blogosfera
    1
  • Kulinarne
    1
  • Gotowe
    1
  • Przeczytane 2018
    1
  • Poradniki
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także