Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Tłumaczenie: Joanna Guze
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy
7,26 (31 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
4
8
5
7
10
6
4
5
2
4
1
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Physiologie du gout ou méditations de gastronomie transcendante
data wydania
liczba stron
264
język
polski
dodał
kebby

Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.

 

źródło opisu: http://www.empik.com/fizjologia-smaku-albo-medytac...(?)

źródło okładki: http://www.kwadryga.com/product_info.php/brillat-s...»

Brak materiałów.
książek: 4361
ryszpak | 2014-04-26
Przeczytana: 26 kwietnia 2014

Bardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
Szkoda że to tylko wybór pism z oryginału, z chęcią przeczytałbym resztę.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Ja jestem Halderd

Prawie idealny świat Sigrun z pierwszego tomu tego cyklu został na wschodzie południowej Norwegii. Drugi tom przeniósł mnie na zachód, gdzie po sąsie...

zgłoś błąd zgłoś błąd