Podręczny atlas grzybów

Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
7 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Podręczny atlas grzybów
data wydania
ISBN
8309015003
liczba stron
290
język
polski

Tylko dobra znajomość kształtu, barwy, zapachu i smaku grzybów pozwala odróżnić grzyby jadalne os trujących. Trzeba wiedzieć, że muchomor zielonawy (sromotnikowy) ma zawsze białawe blaszki, zielonawy kapelusz, pierścień na trzonie i pochwę (osłonkę) na bulwiastej nasadzie trzonu, że pieczarka nigdy nie ma takiej pochwy, a jej blaszki początkowo są białe, później zaś brązowofioletowe, że...

Tylko dobra znajomość kształtu, barwy, zapachu i smaku grzybów pozwala odróżnić grzyby jadalne os trujących. Trzeba wiedzieć, że muchomor zielonawy (sromotnikowy) ma zawsze białawe blaszki, zielonawy kapelusz, pierścień na trzonie i pochwę (osłonkę) na bulwiastej nasadzie trzonu, że pieczarka nigdy nie ma takiej pochwy, a jej blaszki początkowo są białe, później zaś brązowofioletowe, że gołąbki nigdy nie mają pierścienia, ani pochwy na trzonie. Identyfikację znalezionego grzyba umożliwiają ilustracje i opisy zawarte w atlasie.

 

źródło opisu: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1994

źródło okładki: Zdjęcie autorskie

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 532
Jarosław Wiśniewski | 2016-01-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książka bardzo dobra dla każdego początkującego grzybiarza i przyrodnika, który rozpoczyna swoją przygodę z rozpoznawaniem grzybów wielkoowocnikowych. Jest to pozycja rzetelna i fachowa. Sam wielokrotnie z niej korzystałem i robię to nadal w miarę potrzeby. Czy warto po nią sięgnąć? Moim zdaniem warto.
Ksiażka rozpoczyna sie krótką przedmową. Następnie autor omawia pokrótce budowę owocników grzybów, nazwy grzybów i podział systematyczny grzybów. W dalszej kolejności autor mówi o grzybach jadalnych dopuszczonych do obrotu handlowego i niedopuszczonych do obrotu handlowego, o grzybach niejadalnych, warunkowo jadalnych, trujących i o zatruciach grzybami. Kolejne teksty traktują o tym jak powinno się zbierać grzyby, jak rozpoznawać grzyby, o tym jakie jest znaczenie grzybów w przyrodzie i w gospodarce człowieka, a także o tym jakie jest zagrożenie grzybów oraz o konieczności ich ochrony. Główna część książki zawiera opisy i fotografie 120 wybranych gatunków grzybów. Książka kończy się...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd