Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
8 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788361650058
liczba stron
352
słowa kluczowe
śledź, hanza, Pomorze
kategoria
flora i fauna
język
polski
dodał
ryszpak

Niewielki śledź zapisał się złotymi zgłoskami nie tylko w światowym, ale i polskim rybołówstwie. Tworzył wielkie bogactwa, równocześnie potrafił być przekleństwem. Wciąż jest jednym z najbardziej pożądanych i najczęściej spożywanych gatunków ryb. W Polsce łowiony był od wieków, początkowo wyłącznie u brzegów Bałtyku i w Zalewie Wiślanym. Dopiero w okresie międzywojennym nasze lugry i trawlery...

Niewielki śledź zapisał się złotymi zgłoskami nie tylko w światowym, ale i polskim rybołówstwie. Tworzył wielkie bogactwa, równocześnie potrafił być przekleństwem. Wciąż jest jednym z najbardziej pożądanych i najczęściej spożywanych gatunków ryb.
W Polsce łowiony był od wieków, początkowo wyłącznie u brzegów Bałtyku i w Zalewie Wiślanym. Dopiero w okresie międzywojennym nasze lugry i trawlery w poszukiwaniu dalekomorskiego śledzia dotarły na Morze Północne.

 

źródło opisu: Do Czytelnika - wstęp

źródło okładki: fot. własna

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 4052
ryszpak | 2016-01-25
Przeczytana: 25 stycznia 2016

Przepięknie wydana książka ze wspaniałą, dobrze napisaną treścią. Sławi pod niebiosa naszego (i nie tylko naszego) śledzia. Tego zwykłego, którego coraz mniej na naszych stołach (przynajmniej tego bałtyckiego).
Autorzy przedstawiają dzieje Hanzy, dzieje rybactwa morskiego Holandii, Anglii, Szkocji, Niemiec, Polski oraz innych krajów. Szczegółowo opisana jest historia połowów śledzi przez rybaków z miast leżące na terenie dzisiejszej Polski - Szczecin, Władysławowo, Kołobrzeg, Ustka, Gdynia - to tylko kilka z nich. Szczegółowo przedstawiane są rodzaje połowów, łodzi i sieci - aż się w głowie może zakręcić (na szczęście w pozytywnym tego słowa znaczeniu, nic nachalnego).
Nie mogło też zabraknąć "rozbioru" śledzia pod względem ichtiologicznym, a także - wisienka na torcie - przepisów kulinarnych na bohatera naszej książki.
Do tego doskonały papier, sztywna okładka, mnogość pięknych zdjęć - od budynków, przez łodzie po ceramikę do marynowanych śledzi. Miód. Polecam gorąco.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Pan Przypadek i trzynastka

Trochę Sherlocka, trochę Poirota, wszystko to osadzone w swojskich realiach. Na szczęście autor zarówno bohaterów, jak i sam siebie traktuje z przym...

zgłoś błąd zgłoś błąd