Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

Wydawnictwo: Vital
4 (3 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
1
5
0
4
1
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788364278686
liczba stron
312
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
Ewelinaa

Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie [010011009] Autor: Małgorzata Duży Norbert Duży Wydawnictwo: VITAL Wysyłamy w: 24 godziny + czas dostawy Średnia ocen Cena katalogowa: 34,30 zł Oszczędzasz: 5,10 zł Cena internetowa: 29,20 zł Ilość: Do przechowalni Kupując teraz ten produkt otrzymasz 29 punktów lojalnościowych. Opis: Książka ta jest zachętą do...

Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie
[010011009]

Autor: Małgorzata Duży Norbert Duży

Wydawnictwo: VITAL

Wysyłamy w: 24 godziny + czas dostawy
Średnia ocen

Cena katalogowa: 34,30 zł

Oszczędzasz: 5,10 zł

Cena internetowa: 29,20 zł
Ilość:

Do przechowalni

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 29 punktów lojalnościowych.

Opis:

Książka ta jest zachętą do częstszego spożywania produktów roślinnych. Autorzy, wegetarianie z długoletnim stażem, komponują potrawy tak, aby stanowiły pełnowartościowe posiłki i proponują 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Przedstawiają też wykaz produktów żywnościowych i ziół pomocnych przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny zawierają substancje chemiczne, które zapobiegają chorobom i mogą je leczyć. Dzięki zaprezentowanej w książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Z łatwością pozbędziesz się alergii, oczyścisz narządy oraz poprawisz pamięć. Jedz na zdrowie!

 

źródło opisu: http://wydawnictwovital.pl/

źródło okładki: http://wydawnictwovital.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 2147
Shetani | 2016-01-07
Na półkach: Przeczytane, Rok 2016
Przeczytana: 05 stycznia 2016

Na diecie wegetariańskiej jestem już ponad 10 lat i bardzo sobie ją chwalę. Co więcej, od około trzech miesięcy staram się całkowicie wykluczyć z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i wychodzi mi to całkiem nieźle. Z wielką chęcią sięgałam po książkę „Nowa kuchnia wegetariańska”, bowiem liczyłam nie tylko na nowe przepisy, ale również na jakieś świeże nowinki z zakresu zdrowego odżywiania. A co otrzymałam?
Wyjątkowo zacznę od tego, co mi się nie spodobało. Wegetarianizm z definicji wyklucza spożywanie mięsa i zwierząt. Autorzy chyba o tym zapomnieli, bowiem wśród przepisów można znaleźć takie rzeczy jak sałatka śledziowa, makaron z tuńczykiem i tym podobne. To mnie zniesmaczyło, bowiem wegetarianizm ryby również odrzuca. Kolejną rzeczą, która niezbyt przypadła mi do gustu było to, iż już na samym początku państwo Duży negują korzystanie z gotowych produktów czy przetworzonych, a potem w przepisach piszą, żeby wykorzystać ananasa z puszki… Oczywiście sama czasem po takiego sięgam, ale jednak jak tylko mam możliwość to wolę kupić świeżego i jest to dużo lepszy wybór!
Mimo wszystko bardzo podobał mi się sam wstęp, gdzie autorzy przytaczają ciekawe statystyki i wyniki badań dotyczące sposobu odżywiania. W bardzo zwięzły, ale wystarczająco dobry sposób opisują zdrowe zamienniki białego cukru, mąki pszennej czy komercyjnie dostępnych przypraw. Pojawiają się również informacje o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz proste wskazówki, które powinno się stosować na diecie wegetariańskiej. Autorzy przytoczyli również argumenty za i przeciw wegetarianizmowi i możemy tutaj przeczytać o tym, z jakimi niedoborami może się zmagać ta osoba, która nieodpowiednio zbilansuje swoją dietę. Stąd wykaz wszystkich witamin i składników mineralnych oraz spis produktów, w których możemy je znaleźć.
Autorzy jednak sporo zyskują ogromem przepisów, które można znaleźć w ich publikacji. Jest ich łącznie 450, z czego najwięcej to sałatki, ale nie brak tutaj również przepisów na dania główne, zupy czy desery. Są to przepisy łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie – nawet mnie kilka z nich przypadło do gustu, poza tymi wyjątkami, o których pisałam powyżej. Szkoda tylko, że w książce nie ma zdjęć poszczególnych potraw, ale wtedy zapewne zmniejszyłaby się albo liczba przepisów albo znacznie wzrosłaby objętość i format książki.
„Nowa kuchnia wegetariańska” wzbudziła we mnie różne emocje i ciężko mi ją jednoznacznie ocenić. Ma swoje plusy, ale ma też kilka minusów, które naprawdę mnie do niej zniechęciły. Jednak z pewnością wykorzystam niektóre z zawartych w niej przepisów. Do jedzenia dużej ilości warzyw i owoców nigdy nie trzeba mnie było specjalnie namawiać  Być może będzie to odpowiednia pozycja dla tych, którzy dopiero chcą spróbować zmiany diety i są na etapie przejściowym – np. jedzą ryby. Przekonajcie się sami!

www.bookeaterreality.blogspot.com

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
The Law and the Lady

Całkiem ciekawa historia kobiety, która tuż po ślubie odkrywa, iż jej nowy małżonek skrywa przed nią jakiś osobisty sekret. Mimo ostrzeżeń męża aby ni...

zgłoś błąd zgłoś błąd