Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
7 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
ISBN
9788375068900
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni,...

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte - tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się - egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1248
Frida | 2016-02-27
Przeczytana: 27 lutego 2016

Nigdy nie sądziłam, pomimo iż kocham gotować, że w jakikolwiek sposób zachwycę się książką kucharską. Jednak, gdy dostałam ten niespodziewany prezent w swoje ręce, wiele się zmieniło.
O ile nie nauczymy się gotować czytając przepisy, o ile nie poznamy prawdy o tej codziennej, a wyjątkowej alchemii, o tyle wielce pomocne jest poznanie całego tła historycznego i kulturalnego danej kuchni, które autorka pokrótce, ale niesamowicie opisała w każdym ze wstępów. Zrozumienie choćby, dlaczego północ Chin woli pszenicę, albo dlaczego w Indiach nigdy nie gotujemy w aluminium być może, pozwoli powtórzyć nam cząstkę magicznego, dalekiego świata w naszym własnym domu.
Nie sądziłam sama, że tak będzie ale...polecam!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
W zasadzie tak

teraz juz nieaktualne - ale analiza powinna przyblizyc to co bylo 30 lat temu i wczesniej. aczkolwiek smieszy nawet teraz.

zgłoś błąd zgłoś błąd