Smaki Kuchni Włoskiej. Sztuka Kulinarna i Najlepsze Potrawy

Tłumaczenie: Ewa Firewicz, Iwona Jamrozik
Wydawnictwo: Jedność
0 (0 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Gusto. Cultura e sapori dei cibi piu buoni d'Italia
data wydania
ISBN
9788376607078
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Pierwszy taki album o kulturze kuchni włoskiej w Polsce! Przepiękna księga poświęcona wszelkim możliwym smakom kuchni włoskiej. Przedstawia wszystkie potrawy i ich składniki, które sprawiły, że kuchnia ta jest tak wyjątkowa. Podróż przez kulinaria Włoch dzięki pięknym fotografiom oraz tekstom obfitującym w ciekawostki i anegdoty dla każdego czytelnika będzie wręcz oszałamiająca. Naturalnie na...

Pierwszy taki album o kulturze kuchni włoskiej w Polsce! Przepiękna księga poświęcona wszelkim możliwym smakom kuchni włoskiej. Przedstawia wszystkie potrawy i ich składniki, które sprawiły, że kuchnia ta jest tak wyjątkowa. Podróż przez kulinaria Włoch dzięki pięknym fotografiom oraz tekstom obfitującym w ciekawostki i anegdoty dla każdego czytelnika będzie wręcz oszałamiająca. Naturalnie na trasie tej podróży znajdują się również liczne przepisy i tradycyjne włoskie sposoby przyrządzania potraw. Żadne włoskie specjały nie będą już miały przed nami tajemnic:* sery i makarony* ryż i produkty zbożowe* pieczywo, pizza i focaccia* mięso i wędliny* ryby, mięczaki i skorupiaki* warzywa i owoce* zioła, przyprawy i dodatki* typowe torty, ciasta i ciastka* lody i czekolada, kawa i wino.Umberto Galimberti – profesor antropologii kultury na Wydziale Literatury i Filozofii Uniwersytetu Ca’ Foscari w Wenecji, wykładowca filozofii historii i psychologii dynamicznej. Współpracuje z licznymi włoskimi periodykami, między innymi z dziennikami „il Sole 24 Ore” oraz „La Repubblica”. W 2002 r. otrzymał międzynarodową nagrodę „Mistrz i zdrajca psychoanalizy”.Giovanni Ballarini – od 2008 r. przewodniczący Włoskiej Akademii Kuchni. Początkowo nauczyciel na Uniwersytecie Camerino, później profesor Uniwersytetu w Parmie, a od 2004 r. emerytowany profesor tej uczelni. W swojej akademickiej działalności badawczej zajmował się rolą, jaką potrawy mają w ludzkim żywieniu, także z perspektywy ewolucji.Odbiorcy:* pasjonaci wszystkiego, co związane ze sztuką przyrządzania potraw* osoby chcące poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i wiedzę na temat kuchni włoskiej* każdy, kto szuka pięknego, a jednocześnie praktycznego upominku

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (0)
 Pokaż tylko oceny z treścią
Brak opinii. Napisz pierwszą opinię!
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd